ПОЛИТИЧЕСКИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ : ОКОТО НА БИВОЛА

Saturday, August 23, 2014

ОКОТО НА БИВОЛА


Б Биволъ - сайт за независима разследваща журналистика. Съ рогата напредъ! https://bivol.bg/home.html Sat, 23 Aug 2014 13:51:41 +0000 bg-bg Кой "страхува" дюните? https://bivol.bg/duni-strah.html https://bivol.bg/duni-strah.html

"Дюни ли са това или не са"? - почесваше се Мирослав Найденов в първите дни на 2013 пред камерите, дошли да заснемат строеж върху пясъците в Несебър. Министърът стигна до соломоновския извод, че хем за природата това са дюни, хем за държавата не са дюни и върху тях можело да се строи.

Няколко дни по-рано в дюните бяха влезли багерите на чевръстите момчета от фирмата СЛЕ Груп. Биволъ разкри, че тя е купила терена от частник, който от своя страна го купил от държавата на безценица. Избухна скандалът "Дюнигейт".

В продължение на няколко седмици разкритията на Биволъ оголиха системата за разграбване на апетитни държавни земи от приближени до властта, започната от БСП и довършена при ГЕРБ. Първата реакция на властта беше да обвини Тройната коалиция, но Биволъ разобличи това със следващите разкрития за облагодетелстване на обръчите на ГЕРБ. Съдружник на анонимните дотогава предприемачи от СЛЕ Груп се оказа прословутия "кумец" с апартаментите на Цветан Цветанов. "Цецо и кумецо" стана нарицателно за схемата за приватизация на стотици декари гори край брега. Сред "печелившите" се оказаха футболисти, фирми близки до президента Плевнелиев, Емо Фаса и разбира се, мозъкът на схемата - арх. Калин Тихолов.

"Подписвам, защото ми се носи за подпис"

Тази крилата фраза на зам.-министъра на МЗХ Светлана Боянова шокира обществото. Лъсна върхът на айсберга на задкулисна система за обслужване на частни интереси с държавен ресурс. Още тогава се зададе въпросът: КОЙ? Кой носи за подпис? Какво носи и в чия полза? Скандалът доби застрашаващи за правителството размери и стана сравним със заменките на Тройната коалиция, с чието спиране Борисов се хвалеше (но не направи нищо, за да ги развали).

Властта беше принудена спешно да даде институционален отговор. Бяха приети изменения на ЗУТ, ЗУЧК, ЗГ, ЗОЗЗ с текстове, забраняващи застрояването на дюните и тяхната продажба. Беше разпоредено спешно да се картират дюните в страната и да се нанесат на специализирани кадастрални карти. Заради дюните и техния новопрогласен защитен статут се появи надежда да бъдат спасени от бетона последните девствени плажове: Иракли, Карадере и Корал.

Служебното правителство през 2013 с министър Екатерина Захариева ускори работата по картирането. С идването на правителството "КОЙ" обаче беше назначен за министър не друг, а мозъкът на "Дюнигейт" Калин Тихолов. След обществената реакция го замести неговото протеже, "френския безработен" Иван Данов. Той обяви, че дюните са прекалено много и ще пречат на строителството. Работата по картирането им обаче продължи и е пред финализиране. Пред финализиране са и мераците да се строи на дюните на най-апетитните места, като къмпинг "Корал". Там фадромите са готови да влязат още на 1 октомври.

"Въпрос на две-три седмици е картите да влязат в сила" - оптимистично обяви вице-премиерът Екатерина Захариева на среща със сдружението "Да запазим Корал" и "Биволъ". На срещата се разглеждаха опциите за спасяване на Корал от бетона, като обявяването на природните дюни за държавни се оказа най-перспективно.

Представителят на МОСВ Михаил Михайлов обаче поля присъстващите със студен душ. Най-неочаквано той обяви, че нещата са блокирани в комисиите за обявяване на дюните в кадастъра, които

"Не подписват, защото се страхуват"

Основание за страха било, че големи частни терени ще стават дюни и инвестиционни интереси за десетки милиони ще се изпарят яко дим. Михайлов даде и пример: Половината терени на Ибердрола (испанската компания, която иска да застрои Корал) са върху дюните. Това прави около 70 декара, върху които е предвиден строеж на ваканционен град за 5000 души.

Ако все пак терените бъдат обявени от държавата за дюни "до две-три седмици", както се надява министър Захариева, "Корал" може да бъде спасен от багерите. Това е и най-краткият институционален път, но изглежда и най-опасният, защото някой "страхува" членовете на комисиите, факт скандален сам по себе си.

Вицепремиерът: "Няма страшно - подписвайте!"

"Страхуват се най-вече представителите на общините" - уточни Михайлов и отиде още по-далеч в разкритията си:

"Хората не смеят дори да подписват протоколите от събранията на комисиите".

"Ще ги видим ние тези, които се страхуват!" - закани се министър Захариева, която видимо се смути от разкритието, че корупция и страх са по-силни от процедурите и закона. Тя разпореди на присъстващите служители да проверят какво се случва в комисиите, страхуват ли се или не се страхуват, а на най-уплашените да бъдат пратени успокоителни писма.

Биволъ също живо се интересува кой се страхува, но и кой сплашва държавни и общински служители и експерти. Засега има индикации, че медиите също са уплашени, защото цензурираха това основно разкритие от срещата за спасяването на Корал - държавата е блокирана от страх и корупция.

За протокола припомнихме на министър Захариева хронологията и резултатите от разследванията на Биволъ за Корал. Тя прояви изненада, че за изпълнител на проекта на "Ибердрола" е избрана фирмата "Витатур Инвест", свързана с един от главните изпълнители на Южен Поток. Същата фирма през 2003 придоби общинската земя от скандалния бивш кмет на Царево Петко Арнаудов на символичната цена от 4 евро на кв.м. срещу обещания за инвестиции. В нарушение на договора тя я препродаде, като крайния собственик "Ибердрола" плати 100 пъти по-висока цена - до 400 евро на кв. Втората част от плана на Витатур е да изпълни и строежа, който ще струва поне 100 милиона евро и се предполага, че ще оправдае нереално високата инвестиция в земята. Което обяснява защо натискът е голям и срещу него трябва да се действа решително, твърдо и компетентно.

Какво ще се случи, ако това мащабно строителство се реализира? В хода на дискусията възникна и аналогия с изоставения бетонен мастодонт "Крокодилски бряг" край Царево. Този "Град на ужасите" - както го определи Михаил Михайлов, беше построен с разрешението на Петко Арнаудов от руския мафиотски бос Константин Циганов, експулсиран от ДАНС като опасен за националната сигурност. Характерен профил на "инвеститор" по клетото ни Черноморие, което за финал всички участници в срещата дружно ожалиха.

Още за другите опции за спасяването на Корал прочетете в статията на Атанас Русев тук и в прессъобщението на МРР тук.

* Неологизмът "страхувам" (вместо "плаша") беше въведен в българската ненормативна лексика от депутата от ДПС Делян Пеевски на предизборна среща. Употребяваме го в саркастичен стил.

]]>
Биволъ Fri, 22 Aug 2014 05:47:24 +0000
Ваньо Танов - баща на репресиите срещу протестиращите в България https://bivol.bg/tanov-protesti.html https://bivol.bg/tanov-protesti.html tanov

През 2007 г. ГДБОП тогава под ръководството на Ваньо Танов привика за "справка" един блогър - Михаил Бозгунов (Мишел).

В участъка му обяснили, че е незаконно да публикува информация, която призовава към нарушаване на обществения ред. Мишел е подписал "Предупредителен протокол" да спре да публикува на сайта си статии, които биха могли да са незаконни. - писа Дневник.

По думите му върху преписката, която се води за него, е било изписано името на Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП). С удебелен шрифт в документите е било записано да се следи постоянно блогът му.

Мишел беше, а и вероятно все още е, симпатизант на протестите за спасяването на Странджа и използваше личния си сайт, за да информира къде и как ще се организират протестите.

"В полицията видях разпечатани страници и от друг блог" - казва Мишел. После се потвърди, че са привиквани и други блогъри. Това беше класическа акция за сплашване и задушаване на надигащите се със страшна сила протести - за пръв път тогава организирани по интернет.

Тогава, през 2007 г., именно с тези протести за спасяване на Странджа се появи за пръв път и понятието "Протестиращият на Орлов мост". Именно с тях започна и възраждането на гражданското общество в България. Те бяха истинският родоначалник на обществената непримиримост и масова съпротива срещу престъпното статукво на мафиотската олигархо-плутокрация у нас.

Именно затова е абсолютно недопустимо човекът посегнал грубо на свободното слово и право на мнение и воля на българските граждани, с цел защита на казионни корпоративно-корупционни интереси, да участва под каквато и да е форма в управлението на държавата! Ако изобщо имаме целта да скъсаме завинаги със синдрома "Пеевски" и т.н. Задкулисие

Тогава, типично по ченгесарски, по Оруел дори, МВР засече каналите за информиране и реши да ги пресече.

Ваньо Танов ВПРЕГНА ЦЕЛИЯ РЕСУРС НА ГДБОП ДА ИЗДИРВА И ПРОУЧВА IP-ТА на хората, които пишеха в интернет в защита на Странджа и призоваваха за протести. Тези блогъри шерваха статиите "Кръстоносният поход срещу Странджа" и други публикации за престъпленията на властта срещу българската природа. Това генерира широко и опасно за управляващата тогава Тройна коалиция обществено недоволство и превърна хората на свободното слово във врагове на властващата олигархия. Блогърите бяха разпитвани, проучвани и цензурирани. 

Ченгето-доносник "Гергов", което не различава ЕГН от телефонен номер, нареди на сбирщината си в пагони да гони блогърите, защото не му стискаше да гони журналистите. За бандитите изобщо не коментираме! 

Тогава, през 2007 г. блогърите се организираха за съпротива срещу ГДБОП. Виж тук и тук, и тук. Блоговете помнят.

Блогъри по БНТ Част 1

Блогъри по БНТ Част 2

Тогава, докато Танов гонеше блогърите, вестниците, пишещи за безобразията в Странджа, се изземваха от мутри. Други мутри пък вилнееха в редакциите (случаят с Мария Николаева в Политика).

Но на Танов не му стискаше да гони мутрите, а гонеше блогърите.

Тогава мутрата "Буда" хареса Танов и си го взе в ГЕРБ, а малко по-късно го кандидатира за кандидат кмет на Русе - същата тази 2007 г.

Тогава сегашният премиер Близнашки беше депутат от БСП и крепеше правителството на Тройната коалиция.

Сега премиерът Близнашки се е самообявил за "премиер на протеста".

А ентусиазирани протестиращите се снимат с него и не виждат ченгеджийската схема: Близнашки като провокатор, изпратен от ченгетата на протестите, за да има легитимност в бъдеще и да овладее ситуацията отвътре!

Архивите говорят. И тогава през 2007, и сега, през 2014. Но паметта на протестиращите изглежда е къса. Или най-малкото и липсват тези 7 години.

]]>
Биволъ Tue, 19 Aug 2014 11:35:30 +0000
Бракониерска мафия вилнее безнаказано в Добруджа https://bivol.bg/brakonieri-dobrudzha.html https://bivol.bg/brakonieri-dobrudzha.html Capture_2014-08-19_a_12.45.41

Заловеният бракониер.

Биволъ разкри добре организирана мафиотска схема за бракониерски лов и сеч в няколко общини в Североизточна България. Организацията е действала и продължава до момента. В нея участват представители в ключови държавни институции. Чадъросването на престъпленията става именно от хората, които отговатят за тяхното разкриване и санкциониране. Вместо това държавните служители се оказват съучастници в мафиотска структура, чрез действия или бездействие. Само една незабавна и обективна прокурорска проверка може да осветли докрай реалните измерения на криминалната схема.

Част I – Див лов и насилие

Ще очертаем ситуацията с хронологичен разказ през погледа на един от основните ни информационни източници. Човекът се казва Данчо Йорданов, на 56 г. от Варна. Той не се крие, а напротив, официално се е опълчил срещу браконерската банда. Според собствените му изявления е воден от морални подбуди и граждански дълг за опазване на българските гори. Епичната му битка срещу мафията и държавата едновременно му е коствала почти убийство и непрекъснат риск за живота му, както и този на неговото семейство. Човекът е преживял общо 3 покушения, някои от които опити за убийство. Фактите и обстоятелствата, свидетелствани от Йорданов, бяха внимателно и професионално проверени от Биволъ. Те се оказаха жестока истина, поради което ги представяме на вниманието на аудиторията и компетентните институции.

Историята

На 14 септември 2013 г. са пребити зверски Данчо Йорданов и неговия приятел Васил Иванов. Причината е, че двамата са решили да обявят война на бракониерската мафия в района където живеят. Жертвите са подмамени в гориста местност западно от Балчик, със сигнал за поредната бракониерска акция. По-късно се оказва, че това е капан организиран от бандитите, като наказателна екзекуция за съпротивата и сигналите на Йорданов и Иванов срещу безобразията в горите.

Приятелите са причакани в безлюдна местност. Срещу тях се изправят от засада 8 яки и въоръжени с огнестрелно и хладно оръжие мъже. Заплашени с разстрел двамата са обградени и колективно жестоко линчувани. От ритниците в главата Данчо получава мозъчно сътресение. Има и няколко счупени ребра. Васил губи съзнание при побоя. Счупена му е и кост на подбедрицата с метална тръба. Кървавата саморазправа се разиграва на пуст селски път - между Варна и Добрич. Край село Прилеп.

Capture_2014-08-19_a_12.42.52

Йорданов в болницата след като е пребит

Йорданов е собственик на хотелския етнографски комплекс – „Чифлика Чукурово" в района на инцидента. Иванов е негов служител. Двамата сочат сред своите нападатели 4-ма служители на държавното ловно стопанство – Балчик. Всички са все още действащи. Останалите не могат да разпознаят. Пострадалите са индентифицирали горските Атанас Рачков, синът му Ясен, Тодор Тодов – шофьор на директора на ДЛС – Балчик и Стилиян Христов – Шами.

Травмирани до неузнаваемост, жертвите подават сигнал на тел.112. Когато посочват нападателите си на отзовалия се екип на ІІ РПУ – Добрич, полицаите отказват да организират издиравателни и оградителни мероприятия, не викат и линейка, нито водят пострадалите в болница, каквато е задължителната в подобни случаи процедура. Униформените просто посъветвали потъналите в кръв и със средни телесни повреди мъже да .... подадат жалби в прокуратурата, разказва Йорданов.

След инцидента, битите сами се добират до „Спешна помощ" във Варна. Там търсят съдебен лекар. Налага се да бият повече километри чак до морския град, а не до близкия Добрич поради опасението, че там резултатите от медицинското освидетелстване могат да бъдат манипулирани. Впоследствие се оказва, че сигналът за покушението дори не е отразен в дневника на ІІ РПУ. В полицейската сводка случаят фигурира като обикновено нарушение на обществения ред.

Предисторията

Йорданов, който бил запален ловец, се е отказал от хобито си преди 7-8 години. С него пушката на стената окачил и приятелят му Васил Иванов. Отвращението от убиването на животни за ядене е провокирано от нечовешкото, по думите им, отношение на бракониери и горски служители към дивеча, което Йорданов описва, като „геноцид". Той свидетелства, че местните избивали безжалостно дори бременни животни. Настървявали гончетата си на уловени в капани диви прасета, чиито челюсти предварително чупели. През последните години елените и глиганите в ДЛС – Балчик драстично намаляват сочи неофициалната статистика. Дивечът е поголовно избиван, като при ловни излети „на черно" за трофеи, така и за месо, което често се преработвало на дивечови колбаси. Месото се пласира незаконно и чрез частни заведения. Силните на деня си набавяли деликатеси за тържества именно от ловните стопанства и в частност от ДЛС Балчик, убедени са запознати. Основателни са данните, че голяма част от парите, набавяни чрез бракониерския лов влизат в партийни каси по схемата 19/45*. Сега вече 19/60.

Като основни покровители на бракониерите в района Данчо Йораднов сочи именно биячите си - баща и синове – Рачкови. Атанас Рачков е дивечовъд в Ловното стопанство – Балчик. Синът му Иван е горски стражар в същото, а другият – Ясен - шофьор. Братовчедът Атанас Рачков пък е тракторист, отново там. Фамилията са водачи при излетите на платен лов в стопанството. В ДЛС Балчик са ловували често величия като Георги Гергов, Димитър Дъбов, Румен Овчаров, Бойко Борисов и други представители на политическия елит. В края на 80-те по тези места е отстрелян елен с рекордни рога, но днес няма и помен от подобни екземпляри.

Силно фрустриран от тоталната корупционна система Йорданов решава рицарски сам да брани гората и да документира бракониерите в действие. Обяснява кратко, че се чувства „длъжник" към природата. Почти 2 години преди инцидента, На 04. 10. 2011г., след сигнал на Йорданов от полицията в Добрич залавят бившия полицай Янчо Янкушев и служителя на ДЛС – Балчик Милен Вълков да баркониерстват.

Ситуацията се разиграва по мръкнало - около 19.00 ч. Йорданов получава обаждане от Васил Иванов, че бракониери стрелят почти в пределите на с. Прилеп. Той звъни на страши лесничея инж. Радослав Радев, който изпраща на проверка горския стражар Йордан Томов. Докато Данчо пътува от Варна към с. Батово, Иванов мусъобщава, че е открил убито прасе. Иванов се свързва с директора на ОДП Добрич – Стефан Йончев. Последният праща 5-ма полицаи с мобилна лаборатория. Те пристигат на мястото, а там вече e стражарят Томов. „Досетих се , че бракониерите са тръгнали през гората и тръгнах да ги пресрещна, преди да са излезли на шосето" разказва Йорданов. Когато се натъква на бракониерстващия горски Милен Вълков, служителят на ловното стопанство хуква да бяга. За лош късмет се спъва в тъмното. „Естествено, че се спъна и аз както бях с камерата, го настигнах оплетен в клони и лиани. Беше се одраскал по лицето. Помня , че му дадох лепенки от колата."

------------------

Внимание, в клипа е използвана ненормативна лексика. 18+

-------------

От записа става ясно, че Милен е предупреден от горския стражар Йордан Томов да се изнася от пусията, защото колегата му идвал на проверка! Разбира се, кадрите нямат процесуална стойност. Въпреки това е видно, че Вълков опитва безуспешно да се откупи, за да не бъде изобличен, че бракониерства. След като зеснема ситуацията, Йорданов води мъжа при полицаите, до убитото животно. Пред униформените Милен си признал с кой и как е участвал в незаконния лов. Разследващите отишли и в дома на Янчо Янкушев, който съшо признал и бил задържан за 24 часа.

Случаят обаче остава без реални последствия. Записът на Йорданов няма процесуална стойност. Той не е длъжностно лице и няма основание да преследва бракониерите. Тези, които са облечени във власт скандално отказват да съставят актове на бракониерите.

Запис на телефонен разговор между Йорданов и директора на ДЛС Балчик – инж. Калина Тодорова дава обяснение на този абсурд. Шефката на горското си признава защо отказва да бъдат съставяни наказателни постановления на заловени бракониери. Притесненията й били, да не би да се окаже, че може да засегне някой, който е над санкциите на законите. В записа става дума за някой си Тинко - бивш хотелиер от Албена, който има сериозни покровители в Балчик. Тодорова обяснява, че акт не му е съставен, защото не било ясно с кой точно той е бракониерствал в гората. Причината за бездействието са да не би да бъде засегната неволно високопоставена персона, уличена в момент на престъпно деяние.

------------

--------------

Записът оставя впечатление, че ако мъжът гази закона в компанията на "недосегаема от законите личност" - високопоставен магистрат, политик, министър, държавен или общински служител, той също става недосегаем и няма да му се търси отговорност.

Напрежението ескалира през октомври 2011 г, когато Йорданов разрушава с джипа си капан направен от служители на ДЛС Балчик. Капанът е незаконен и е изграден в противоречие с всякакви нормативни и законови процедури, според горски експерти. Самото му съществуване уличава сериозно държавните служители в злоупотреби с дивеча. Според твърденията на Данчо Йорданов Рачкови ловуват в промишлени размери, чрез въпросните "капани". Месото се пласира на черно. От горското в Балчик официалната версия е, че капаните са направени за "разселване" на животните. Такава дейност обаче не може да бъде надеждно доказана, за сметка на документирани случаи на нелегално хващане и "изпаряване" на диви животни. Главни действащи лица са именно оперативните горски служители. При разрушаването на един от въпросните капани Данчо документира действията си и ги публикува в ловните форуми.

------------

--------------

След разрушаването на капна Йорданов е призован за разпит в добричкото ІІ – ро РПУ. Досъдебното производство обаче е спряно същата година. Разследващите не успели да установят собствеността на разрушеното съоръжение. Капанът, който би трябвало да е на ДЛС – Балчик, не бил на задължителното отстояние от границите на стопанството и се явява незаконен. Служел е само и единствено за бракониерство.

Преди публикуването на материала Биволъ изпрати запитване за детайлите по прекратеното досъдебно производство до районния прокурор на Добрич – Веселин Вичев. Отговор не последва.

Ситуацията се изостря драстично, когато собственикът на „Чифлик Чукурово" решава да „подари" на гората 68 прасета, за да възстанови поулацията им в района. Той отгледал животните и ги пуснал на свобода. Повечето обаче са отстреляни само за няколко дни. Десетината оцелели Йорданов прибира в обратно в загражденията на собствения си имот. Няколко вечери по-късно, те са изведени и отстреляни от неизвестни лица. По прясната кал край заграждението има отпечатъци от подметки и гилзи от ловни патрони. Собственикът подава жалба в ОДП Добрич за откраднатите животни. Отново не е било образувано предварително производство, този път с мотива, че собствеността върху отстреляните незаконно животни не можело да бъде доказана.

От своя страна директорът на ДЛС – Балчик инж. Калинка Тодорова обвинява Йорданов, че на свой ред нарушил закона с постъпката си. Нарушението било констатирано от няколко институции, сред които и Изпълнителната агенция по горите – София и Регионалната агенция по горите във Варна. 68-те животни били от породата източнобалканска – полудива свиня, чието отглеждане е забранено в Добричко от 2007-ма година. Прасетата на Йорданов можели да пренесат болести по дивеча, а кръстосвайки се с дивите прасета увреждали качеството на тяхната популация. От тази година срещу неудобния на горските гражданин е образувано актуално досъдебно производство за замърсяване на околната среда, защото напръскал със спрей съдържащ репелент капаните на ДЛС – Балчик, за да не бъдат улавяни животни в тях.

Играта загрубява

Събитията, които предшестват покушението над Йорданов и Иванов от 14 септември 2013, без съмнение са предпоставка за изострени взаимоотношения в ловния район около Батовската река. Според инж. Калина Тодорова между служителя й Атанас Рачков и Йорданов имало конфликт. Тя не отрича, че Рачков е подсъдим, заедно със сина си Иван за загубено служебно оръжие – болтова карабина калибър 223 Remington. Тодорова подчертава, че оръжието изчезнало от „Чифлика Чокурово" на Йорданов. (С подобно оръжие през 2005-а е ликвидиран президентът на ВАЙ холдинг Георги Илиев). Към момента на кражбата обаче, етнографският комплекс е бил даден под аренда и не се е стопанисвал от Йорданов.

Версията за изчезналата карабина е доста по–пикантна. През лятото 2011 г. Атанас Рачков задирял една от сервитьорките в комплекса. Появил се пиян в ресторанта, въоръжен със служебната карабина на сина си. Дивечовъдът произвел няколко изстрела във въздуха, за да направи „добро впечатление", след което заспал на една от масите. Когато се събудил, от оръжието нямало и помен. Тодорова уточнява, че Рачкови са оправдани за гореописаната ситуация на 2 инстанции.

Около фамилията има още скандали. Един от синовете на Атанас - Ясен Рачков – e пребил прекия си ръководител – инж. Радослав Радев по време на новогодишното тържество за 2013 г. Поводът бил кой ще поръчва музиката на певицата и кой ще плаща. Радев e подал жалба след побоя. Тодорова е напуснала банкета преди инцидента и твърди, че е оставила Радев „във видимо нетрезво състояние". Тя имала информация, че той е досаждал на певицата и затова Ясен го ударил. Ситуацията не предполага санкции по кодекса на труда.

Бездействието на полицията. Или съучастие?

Обяснението на Йорданов за липсата на адекватна реакция от страна на II РПУ Добрич след кървавия побой от 14.09.2013 г. е, че началникът на управлението, в онзи момент, Иван Василев, е запален ловец и ловува в компанията на Рачкови. Другата хипотеза за невписването на покушението е манипулиране на криминалната статиситика. Спадът в престъпността, отчитан периодично от МВР, по правило е продукт на невписване на криминални случаи, твърдят източници от системата. Когато обаче жертвите са тежко пострадали и пораженията са средни телесни повреди е недопустимо да се мисли за криминалната статистика.

Йорданов пише серия жалби до прокуратурата, правителството и инспектората на МВР. Междувременно му се случва и второ покушение. На 09.11.2013 г. ловна дружинка влиза почти в пределите на село Прилеп, а сачмите от пушките бият по керемидите на къщите. Йорданов звъни на 112. Отзовава се отново екип на познатото ІІ РПУ. Служител на КОС и униформен. Когато Данчо слязъл с полицаите при ловците, на селския път, от засада е бил произведен близък изстрел. Стрелбата е от оръжие с нарезна цев. Типично предупреждение за убийство. Куршъмът е минал между него и един от служителите на реда. За инцидента е подадена нова жалба. Полицаите обаче отричат да са присъствали на подобно събитие.

Прокуратурата се "намесва"

Месец по-късно, на 13.12.2013 г., или 3 месеца след побоя, след жалба до ВКП е образувано най-после досъдебно производство в районната прокуратура Добрич. То се води срещу неизвестен извършител. На 22.01.2014 г. инспекторатът на МВР излиза със становище, че е установено нарушение - незавеждане по надлежния ред от началника на ІІ РПУ – Добрич на подадения от Йорданов сигнал за побой над него и Иванов. Инспекторите констатират и липса на адекватна реакция от страна на местнитполицейските служители, посетили местопроизшествието. Копие от документа е изпратено в Районната прокуратура на Добрич. /документ/

Досъдебното произвидство обаче не се развива според очакванията на ищците. Разпитът на лицата, посочени от жертвите за очевидци на случката, се бави. Накрая разследващия полицай от ОДП - Добрич Николинка Тодорова обявява свидетелите на Йорданов за общодържавно издирване, защото "органите на полицията" не успяват да ги открият на адресите им и да ги призоват за разпит. На 15.04.2014 г. досъдебното производство е спряно, с мотива че „въпреки проведените оперативно-издирвателни работи от орагните на полицията извършителят не е открит". След още жалби, на 10.05.2014 г. разследването е възобновено. Към днешна дата събирането на доказателства не е приключило.

Същевременно в районната прокуратура в Добрич никой не се сеща да се самосезира по становището на инспектората на МВР, че ІІ РПУ и началникът му Иван Василев са проявили недопустимо бездействие в изпълнение на служебните си задължения. Районният прокурор Веселин Вичев, в неформален разговор обясни, че не е бил осведомен за резултатите от проверката, макар от МВР да са му изпратили копие. Същевременно шефът на ІІ РПУ Иван Василев е понижен до редови оперативен полицай, но... в І РПУ. При срещата на репортер на Биволъ с него, той заяви, че становището на Инспектората не го вълнува, а понижението му няма нищо общо с жалбите на Данчо Йорданов.

Ето блиц разговор с полицейския шеф:

И.В: Първото което е, случаят е регистриран. Има образуванодосъдебно производство. . .

БИВОЛЪ: Само че в становището на инспектората пише че не е регистриран. . . .

И. В: Регистриран е, регистриран е. Начи туй, което са го писали те си има начин кой да го оспори и как да бъде проверено. Така че този случай го смятам за приключен. А за друг случай, за който вие говорите. . .

БИВОЛЪ: Да, за стрелабата. . .

И. В: Значи там има извършена проверка, има изготвена справка, има разпитани инстанции. Било е провеждано незаконен лов. Това са интерпретации само на г-н Данчо Йорданов, който търси публична и медийна известност. Той си разчиства сметките с дивечовъдната станция, не с полицията. В случая намесва полицията, като орган, който е бил сезиран. Това не кореспондира с реалността.

БИВОЛЪ: Вижте, има едни хора които са заподозрени, че са бракониерствали и изглежда така, сякаш второ районно е правило чадър над тях.

И. В: Кой, кой е правил чадър над тях?

БИВОЛЪ: Второ районно – Добрич

И. В: Не, не изключено, изключено. Няма хора, които да са обвързани от служителите в това районно. Никой не е ходил на гости при Данчо или при някой друг. Така че, това са само слухове.

БИВОЛЪ: Това досъдебно производство за побоя е прекратявано. . . .

И. В: Това може да го каже само прокурора и разследващите, които са го водили. Ние не сме го водили. Полицията е отишла само на място, да посетят сигнала.

БИВОЛЪ: Според инспектората на МВР не сте си свършили както трябва работата!

И. В: Нееее, не е така.

БИВОЛЪ: А как е?

И. В: Според господина Данчо Йорданов!

БИВОЛЪ: И според становището на инспектората на МВР.

И. В: Становището на инспектората на МВР няма нищо общо с процесуалната дейност нали – това което кореспондира с прокуратурата и съда. Това са едни служители, като нас, които си дават мнението като становище.

БИВОЛЪ: Според становището на инспектората на МВР, служителите които са посетили местопоизшествието не са си свършили както трябва работата!

И. В: Сега. . . ако някой от служителите по време на работа, до колкото знам, е било почивен ден е пропуснал да свърши нещо, това няма нищо общо с мене. Разбирате ли? Така е моето име не го намесвайте! И някой да не се опитва по някакъв повод да го очерни, защото първото, което е, не етично и второто, което е – не би трябвало да е така. Кой ви праща вас тука?

БИВОЛЪ: Работим по сигнал и дойдох за да получа вашето мнение, като ще потърся и това на прокуратурата и от всички останали замесени по случая. Вие сте страна в този конфликт, независимо дали ви харесва или не.

И. В: Не, не, не. Аз не съм страна по този конфликт. Някой се опитва да ме вкарва, като страна по този конфликт.

БИВОЛЪ: Само че вас ви обвиняват, че опъвате чадър над определен. . . .

И. В: 'Начи никой не ме е обвинил, че опъвам чадър, вие го интерпретирате така. Няма такова нещо. Има един случай, който е посетен от служители (на МВР), има становище на други служители (на МВР), което обаче не е меродавно.

БИВОЛЪ: Има ли системно нерегистриране на сигналите подадени от Данчо Йорданов?

И. В: Няма такова нещо. Проверявано е. За ваше сведение, той е търсил политически връзки в София, за да изопачат нещата и да ги поставят в тази светлина. По-скоро работете в тази посока.

Където ловуват олигарсите дивеч не вирее

Разследването на Биволъ след случая с бития Данчо Йорданов и служителя му Васил Иванов показа, че бракониерството не е единствения проблем в ДЛС – Балчик. Ловното стопанство трайно е на загуба от основната си дейност – ловностопанската. Това признава и директорът му инж. Калинка Тодорова. През 2011 г. загубите от ловната дейност са 55 000 лв., през 2012 – 30 000 лв, а през 2013 г - 94 000. Въпреки това предприятието никога не е на загуба. В последните две години печалбата му е по 64 000 за 12 месеца. Елитното ловно стопанство, държащо световен рекорд за еленови рога, се издържа от дърводобив, с който компенсира загубите от ловностопанската дейност и средствата за залесяване. Инж. Тодорова подчертава, че за всеки кубик добита дървесина се внасят държавни такси от стопанството.

По презумция ловните стопанства се занимават с опазаването на дивеча, като национално богатство. Кому обаче е потребно ловно стопанство, което се издържа с дърводобив? Основателно изглежда и въпросът доколко успешно се опазва и дивечът в ДЛС – Балчик, щом външен за стопанството човек се бори срещу бракониерите в него.

Не по малко основателно е питането как изобщо стопанство, където ловуват Димитър Дъбов, Румен Овчаров, Георги Гергов и Бойко Борисов е на загуба? Възможно ли е тази популярна дестинация за платен лов да е губеща? Животни ли няма или дивечът се отстрелва „на черно" и печалбата отива по джобове на частни лица?

КОЙ има интереси да контролира горските и ловни територии в Североизтока?

Калинка Тодорова смята, че ситуацията ще се промени. През през м. май т. г. е бил сключен договор за съвместна ловно-стопанска дейност с външна фирма – "Тевекс" ЕООД, която щяла да финансира изцяло всички ловни мероприятия.

Справка за фирмата и свързаните с нея лица води към директни връзки с руските газови интереси, чрез "Стройтрансгаз консорциум". Собственикът на "Тевекс" ЕООД Георги Чолаков е един от управителите на консорциумите "Стройтрансгаз" и "Газпроект Юг". Тези субекти бяха свързани пряко в квотите по строителството на Южен поток и интересите на Делян Пеевски в този проект. Заради мажоритарната собственост на руския олигарх и проближен до Путин Генадий Тимченко, консорциумът отпадна от пряко участие в строителството на газопровода. Мераците обаче да се сложи ръка на природните богатства в района на Добруджа остават в сила.

Подобен договор, за друга част от ловния район на стопанството, съществува от 2011 г. Договорът е с фирма "Манекс", свързана с бившия член на полититическия кабинет и парламентарен секретар на Министерството на земеделието и храните по времето на ГЕРБ Симеон Манасиев. Фирмата беше уличена в схема за източване на целеви субсидии през 2010 г. Преди влизането на частните инвеститори загубите от ловностопанската дейност достигали до 120 000 на година, твърди инж. Тодорова. Никой частен инвеститор обаче не налива пари в губещи дейности. Следователно когато ловностопанската дейност е съвместна е печеливша, а когато си извършва от ДЛС – Балчик губеща. Хипотезите са няколко. Едната е, че предприятието се вкарва умишлено в загуби, за да бъде отворен път на частни фирми за съвместна дейност. Версията, че ловно-стопанската дейност е нерентабилна у нас, звучи несъстоятелно. Ако това беше така интересът от частни олигархични структури към дейността би бил изключен, а той е факт.

Изводи:

Пораженията върху българските гори и дивеч достигнаха до невъобразими размери през последните 10-15 г. Размерите на поголовните сечи на старите ни лесове и масовото изтребление на дивите животни се превърна в зловеща практика, протектирана от държавната власт на най-високо равнище. Корупцията в МЗХ и беззаконията в горите на България опустошиха най-ценния ни доскоро национален капитал – чистата, девствена и красива природа. Връх във феодализацията и мутризацията на горите и планините ни са промените в законите на горите и лова, приети от ГЕРБ по предложение на депутата Емил Димитров /Емо Фаса/. Една от задължителните каузи за нормализиране на демокрацията ни е премахване на законите на Фаса, създадени и обслужващи единствено олигархичните неофеодални порядки и в никакъв случай общественият интерес на нацията.

Следва Част II за бракониерските сечи

под черта:

* Схемата „19/45" беше огласена през април тази година от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него шефовете на 6-те горски стопанства е трябвало да се "отчитат" с по 45 000 лева на 19-о число всеки месец на зам. -министърка в земеделското ведомство. За да запазят постовете си. Човекът, който се опитал да разкрие престъпната схема - Юри Миков, директор на Югозападното горско предприятие, загина в катастрофа в Гърция. Единствената жена действащ зам. -министър на МЗХ е инж. Валентина Маринова. Тя е от квотата на ДПС. Разяснения по въпроса даде и бившия земеделски минстър Мирослав Найденов. Според твърденията, които той чул, парите са заприходявани в една конкретна партийна каса. Според Найденов шестте предприятия са най-мощните икономически структури след НЕК с годишни обороти от около 400 милиона лева.

]]>
Биволъ Mon, 18 Aug 2014 10:41:21 +0000
THE SPANISH COMPANY THAT WANTS TO BUILD ON WILD BULGARIAN BEACH IS IN CONFLICT OF INTEREST IN NPP KOZLODUY https://bivol.bg/iberdrola-koral-conflict-english.html https://bivol.bg/iberdrola-koral-conflict-english.html Capture_2014-08-16_a_13.37.41

"The pieced" wild Bulgarian beach Coral, according to the project of Iberdrola Inmobiliaria

The consortium between the Spanish and Empresarios Agrupados and the English Nuvia is the consultant in multi-million contracts for dismantling and decontaminating the closed nuclear reactors of Bulgaria's Kozloduy Nuclear Power Plant (NPP). Empresarios Agrupados includes the major Spanish companies GHESA, TRSA, IBERDROLA Ingeniería y Construcción, TRPI y GAS NATURAL FENOSA ENGINEERING, S.L.U..

The consultants recommend plasma incineration of radioactive waste at a price 45 million euros. On top, there is an agreement for releasing the Consortium from responsibility in case of nuclear damage.

According to the European Court of Auditors, however, the recommended plasma burning process is expensive and ineffective. The bill must be paid by the Fund for Kozloduy NPP, which has 870 million euro furnished by the European taxpayer.

The case has been referred to the European Parliament with detailed letters and documents which Bivol has examined.

I am both a supplier and a consultant... of nature ...

It turns out that in addition to being a consultant, IBERDROLA Ingeniería y Construcción is the provider of the plasma system (along with Belgian Belgoprocess), which is a clear conflict of interest.

At the same time, IBERDROLA Inmobiliaria, the subsidiary of the energy company bought 130 decares from the wild beach Coral for 40 million euro and insists on building there a tourist complex for 3,000 people. The project will fully cement all access to the beach and will destroy the habitat of the precious spring snowflake, which is used to make the medication Nivalin – a cure for polio.

The company has received construction permits from the municipality of Tsarevo before the entry into force of the Management of the Black Sea Coast Act. These permits have been renewed by the Mayor of Tsarevo Georgi Lapchev and the chief architect of the municipality. After a scandal broke at the beginning of 2013, the then Minister of Regional Development and Public Works Lilyana Pavlova referred the construction permits to the prosecution.

Construction is expected to begin in October. A construction supervision company has been chosen, and excavators are ready to plow the dunes.

In May 2010, the Director of Communications and Marketing of Iberdrola Inmobiliariya, Jose Luis Gonzalez Sequera, said the project "Coral Beach Elite" was one of the most important for his company and it continues to carry out the plan agreed with local authorities. 44 million euro have been invested in the project so far, of which 40 million euro went for the purchase of land and the rest - for sewage and building permits.

Why is IBERDROLA insisting so much on this pharaoh construction project when the investment is obviously non-refundable, according to experts? The answer is probably in the relationship between the various activities of IBERDROLA - draining money from the Fund Kozloduy through overpriced projects and pouring them into concrete.

And with unauthorized State aid...

The parent company of the nuclear investors is Iberdrola S.A.. It has benefited from unauthorized aid from the Spanish State in the period 2005-2007. The scheme has allowed Spanish companies to amortize financial reputation, resulting from the acquisition of shares from foreign companies within the European Union.

Intentionally or not, precisely during this period, the Spanish subsidiary Iberdrola Inmobiliaria paid 40 million euro for the Coral beach land, which was privatized earlier through a criminal corruption scheme, exposed in a publication of Bivol's journalist Assen Yordanov in 2005.

After a complaint was logged by a private operator, the EC started an infringement procedure against Spain and revoked the tax scheme. The Commission's decision was appealed by Iberdrola S.A..

Ultimately, the European Court in Luxembourg ruled that the sanctions were grounded by dismissing the appeal of Iberdrola against the EC in 2012. The rule is final.

Protests

The environmental community has already organized several protests demanding to restore the protected zone "Spring Snowflake" and to cancel the building permits. The most recent one was organized at 6 pm Saturday, August 16, on the central part of Coral beach.

Protesters demand the following from to the caretaker government:

1 The Ministry of Regional Development and Public Works to declare Coral and adjacent territory protected on the basis of expert reports, maps, documents, photos and more.

2 The Directorate National Construction Control (DNSK) and the District Prosecutor's Office in the city of Burgas to cancel the remaining 12 building permits for "Iberdrola Inmobiliariya Real Estate Investments" Ltd. concerning the area behind the beach Coral, similar to three other such permits, revoked by the Burgas Administrative Court, by decisions 1961/July 11, 2013, 1584/July 15, 2013 and 1723/ September 24, 2013

3 To sanction the Tsarevo municipality - the mayor and the chief architect who have renewed many old building permits containing construction parameters completely contrary to the Black Sea Coast Act from January 1, 2008 and all its subsequent amendments.

4 The Tsarevo municipality to undertake immediate action to build adequate infrastructure for Coral and other beaches in the municipality. This includes roads, sewerage, power supply and water pipelines.

5 The perpetrators of the looting and destruction of Coral to be held accountable and punished.

6 Adoption of the specialized cadastral maps of the dunes along the coast by the Cadaster Agency, as decided by the Parliament in July 2013

]]>
Биволъ Mon, 18 Aug 2014 07:38:33 +0000
THE REGISTRY AGENCY WILL BE PROVIDING PROPERTY REFERENCES AND COPIES DESPITE THE DECREE "ORESHARSKI" https://bivol.bg/imoten-registur-copy-english.html https://bivol.bg/imoten-registur-copy-english.html

Capture_2014-08-15_a_13.15.05

The Registry Agency reacted Friday to the article with which Bivol alerted about the closure of the Property Registry with Government Decree № 230 and actually canceled this Decree.

As Bivol first wrote, surprisingly, & 39, item 2, article 51, paragraph 3 pops up in the published on August 1 in the State Gazette Government Decree from July 25, 2014. It states: "the Registry Agency does not provide uncertified copies of recorded documents." This was established by the civil association SOPA - Association for Optimization of Administration and Justice, in which Bivol participates. SOPA is suing the Council of Ministers in the Supreme Administrative Court, asking for the annulment of the illegal government decree.

According to the announcement on the website of the Agency, it is now issuing verbal references and uncertified copies. This means that a notice has been sent to not comply with the text in the disputed Decree and to apply other bylaws.

It turns out that in its haste to lock away the registry, the government "Oresharsky" failed to revoke articles of the Tariff of State Taxes, collected by the Agency, according to which verbal references and uncertified copies are an option against a fee.

This trick, however, does not eliminate the need to resolve the conflict by emergency annulment of the contested text in Decree № 230 from July 25, 2014.

Meanwhile, in recent days, the effect of the Decree caused quite a headache for consumers.

"On top of it, a verbal order has been issued to employees to give copies only to the parties in the acts, although the ordinance says that copies can be given to assignees as well. Yesterday I was there; I was there again today ... The wife of the owner under a deed was refused a copy because she is not a party in the act. They don't even care about the fact that the deal took place during their marriage; her name is not listed in the document - end of story... They even summoned a judge to the records office and she confirmed that a copy should be denied...," a reader of Bivol testifies about the absurd situation on Facebook.

Bivola will continue to ask WHO has proposed this text, when and for what purpose? On Thursday, we launched the hypothesis that this "criminally" introduced in the "twelfth hour" ban was designed specifically to impede tracking the cash flow from the currently very interesting bad loans of Corporate Commercial Bank (KTB) and the money of some prominent borrowers.

]]>
Биволъ Mon, 18 Aug 2014 07:08:32 +0000
IN ITS ‘LAST HOURS’ IN OFFICE THE CABINET ORESHARSKI LOCKED AWAY THE PROPERTY REGISTER https://bivol.bg/oresharski-imoten-registar-english.html https://bivol.bg/oresharski-imoten-registar-english.html

Capture_2014-08-14_a_18.30.50

During its last days in office, the government of Prime Minister, Plamen Oresharski, has urgently and almost in committing a criminal offense, banned access to the Registry Agency (RA) data. With Government Decree № 230 of July 25, 2014, Bulgarian citizens were deprived of their right to request and receive copies of RA documents. This was legally contrived by changing the Entry Rules. The changes ban the issuance of uncertified copies of recorded deeds and other documents. Certified copies, as before, continue to be issued only to legal parties and their representatives. Thus, the access of ordinary citizens, NGOs and investigative journalists to the otherwise "public" property registry is totally restricted. Oresharski's decree directly serves the interests of backstage rulers. Covertly and in favor of corporate and oligarchic interests, the government of the Bulgarian Socialist Party (BSP) and its partner, the Movement for Rights and Freedoms (DPS, largely representing the Turkish minority) dealt the last blow to democracy and transparency in Bulgaria, bringing decades back our development as society - to the dark years of totalitarianism.

The public activity of the Registry Agency is limited solely to the issuing of certified property references to persons who are parties in a transaction. With its decision, the previous government has grossly violated the Constitution, experts are adamant. The RA closure will mostly affect ordinary citizens who have decided to make a property transaction or business contact with an unknown entity. If anyone is interested in a property, they will find out who owns it and what collaterals it has only after a lawyer or a notary actually start a transaction and charge fees. The same goes for references for loans, mortgages, etc., and the so-called biography of natural and legal persons. Thus, protection from scammers in commercial transactions, employment relationships and others will become much more difficult. If the publically entered acts cease to be publically available, owners will massively face difficulties in protecting their proprietary rights from encroachment.

The aim of the new regulation is multiplied by the blocking of access of NGOs and investigative journalists to the records of the Registry Agency and making fraud detection nearly impossible. One of the reasons for the creation of the Property Registry - openness and transparency of transactions and assets – is neglected.

The decree has been published in the Official Gazette on August 1 and has immediately entered into force. Unsuspecting victims have alarmed the civil association SOPA - Association for Optimization of Administration and Justice, in which Bivol participates, and which is headquartered in Varna. On Thursday, the NGO prepared and sent a complaint to the Supreme Administrative Court, attacking the decree of the government Oresharski.

A total of ten breaches of various laws are listed in SOPA's complaint, with which the organization wants the Supreme Administrative Court to revoke the said decree.

Criminal element

Bivol's investigation cannot yet give a definite answer on how and by whom the ban on issuing uncertified property references has been included in the decree of the Council of Ministers. It turns out that such change has not been voted.

To change a bylaw, a member of the government shall prepare a draft to be published and submitted for public debate. The draft amendment of the Entry Rules has been prepared by former Justice Minister Zinaida Zlatanova. It has been published on the websites of the Council of Ministers and the Ministry of Justice. So far, the law has been adhered to.

At its meeting on July 23, 2014, the Council of Ministers has voted on Minister Zlatanova's draft, without prior public discussion and debate with experts from the relevant sector as the law mandates. The Ministers have adopted the proposal as it has been prepared and published on the website of the Ministry. There was no clause on the public availability of the registry.

Surprisingly, & 39, item 2, article 51, paragraph 3 pops up in the published on August 1 in the State Gazette Government Decree from July 25, 2014. It states: "the Registry Agency does not provide uncertified copies of recorded documents."

There is no such text in the draft and its appearance in the Entry Rules is a mystery. The transcript from the Council of Ministers meeting does not make things clear either. According to it, Plamen Oresharski has simply said that there was such draft and "let's vote it". It was not discussed, not even read to the Ministers. Then, this text appeared from nowhere in the text of the legislative act.

"I suspect that the ministers did not know what they were voting. Even if they were aware of the proposed change, they were hardly informed about the inclusion of an additional paragraph to it. If the Supreme Administrative Court undertakes a serious approach to the case, the magistrates will likely be able to clarify how a clause that has not been proposed by anyone has appeared in the Council of Ministers Decree, and how come it is possible that Bulgarian ministers do not know what they are voting," said Yulian Cholakov, chairman of SOPA.

Now the ball remains in the hands of the caretaker government to amend the texts and the laws that the government "Oresharski" illegally adopted in favor of oligarchic and corrupt interests. If Government Decree № 230 of July 25, 2014 remains in effect, this will irrefutably prove the continuity between the BSP – DPS government and the caretaker one, appointed by President Rosen Plevneliev, in lobbying in favor of the mafia.

The panic in the speedy voting and passing of last-minute anti-social and anti-national ministerial decrees provides an answer to the question why did Oresharski delay his resignation for such a long time.

Hypothesis

Insider sources suggest that this "criminally" introduced in the "twelfth hour" ban was designed specifically to impede tracking the cash flow from the currently very interesting bad loans of Corporate Commercial Bank (KTB) and the money of some prominent borrowers.

The complaint was filed on August 14, 2014 by mail to the Council of Ministers and the Supreme Administrative Court.


]]>
Биволъ Mon, 18 Aug 2014 07:06:04 +0000
WHAT CONFLICT OF INTEREST ARE THE CARETAKER PRIME MINISTER AND FOUR MINISTERS CONCEALING? https://bivol.bg/bliznashki-ministri-deklaracii-english.html https://bivol.bg/bliznashki-ministri-deklaracii-english.html Capture_2014-08-14_a_17.22.44

The pledge of President Rosen Plevneliev from August 1 for full transparency of the caretaker government is under question only two weeks later.

It turned out that Prime Minister Georgi Bliznashki and four ministers have refused to publish on the President’s site information from their declarations of conflict of interest and they were initially uploaded with deleted data.
The online media Dnevnik writes that the five "have benefited from an opinion of the Commission for Personal Data Protection from 2009, according to which public officials may request under the Conflict of Interest Act that their declaration is not published." Later, however, the declarations were uploaded without deletions.

Citing the Constitution, which has direct effect and mandates the right to seek and disseminate information, Bivol publishes the available in the Daxi Registry information about participation in holdings, companies and associations of Georgi Bliznashki, Rumyana Kolarova Daniel Mitov, Miroslav Nenkov and Nikolina Panayotova.

The last four digits of the social security numbers - the only personal identifier that is undisputedly subject to protection from being made public information (but only for persons who are not holding high public office) – have been deleted.

Capture_2014-08-14_a_15.42.38

Capture_2014-08-14_a_15.43.32

Capture_2014-08-14_a_15.42.51

Capture_2014-08-14_a_15.45.38

Capture_2014-08-14_a_17.15.49

За да увеличите картинките кликнете с десния бутон и я отворете в нов прозорец.

The Prime Minister is also a consultant?

Later Thursday, the same declarations were uploaded without deleted data (the previous declarations were not removed). According to the Prime Minister Bliznashki’s declaration, he only participates in the management of associations.
The records, however, show that he is registered as "management and business consultant". There is no information about the company’s deletion from registries. The situation with Minister Nikolina Angelkova is similar as she is registered as a lawyer.

Foreign Minister Daniel Mitov is the manager of "Agricola Comerciale Company" Ltd., which deals with "raising cattle." The company has not been reentered in the Trade Registry and has been probably automatically deleted.

Capture_2014-08-14_a_17.49.49

]]>
Биволъ Mon, 18 Aug 2014 07:03:04 +0000
GERB PARTY ACTIVISTS ARE DISTRIBUTING DONATIONS FOR THE FLOOD VICTIMS IN DOBRICH https://bivol.bg/gerb-dobrich-pomoshti-english.html https://bivol.bg/gerb-dobrich-pomoshti-english.html Capture_2014-08-15_a_21.50.25

Maria Andonova is the keeper of the facility "Isida" where the aid for the flood victims in Dobrich is being stored. It is organized by volunteers from the Facebook group "Helping Dobrich".

Andonova is also one of the two-people from the "citizens' quota" in the Public Council of the Municipality of Dobrich that prepares the criteria and the lists of victims to receive aid. The Public Council was appointed by Mayor Detelina Nikolova on July 7, 2014. A total of 449,000 levs have been distributed in recent days by the Bulgarian Red Cross (BRC). The municipality is expected to allocate another 442,500 thousand levs from the Foundation "Aid for Charities in Bulgaria".

According to donors from "Helping Dobrich", Andonova has not been authorized to represent them, and has been appointed under vague criteria. The same applies to the other representative of the citizens' quota - Beyadin Kadir, who is supposed to work for injured people. One criterion is nevertheless clear...

Being affiliated with the Citizen for European Development of Bulgaria party (GERB)

In addition to the City Hall being run by GERB, Maria Andonova has chaired the Central Electoral Commission for GERB and Beyadin Kadir does not hide his bias for GERB in an interview for Belezhnik.bg:

"I am really a partisan of GERB. I have a structure. We have about 103 or 104 people who support GERB."

The picture on the site shows his picturesque home, which was not particularly damaged by the floods.

"I met Beyadin Kadir in the Public Council. I did not know who he was and what he was doing. My inclusion was incidental, on the proposal of Kaloyan Kostadinov. It has no connection with my membership in GERB. I hold no post in GERB's structures; I am simply a supporter and that has nothing to do with the flooding. Everything escalated from the group "Helping Dobrich" and I do not want to comment on why. There was no masterminding; it all happened accidentally, without foreordained plans," this is how Maria Andonova commented before Bivol the fact that both civil society representatives are connected with GERB.

The lists of the municipality, however, contains double and triple entries of "the same families, some of whom have not even been affected by the floods," insists Iva Slavkova, who has filed a complaint with the Ombudsman because of doubts about the lack of transparency in the distribution of donations. "Aid has been systematically shifted contradictory to the will of the donor and personal donations are even given away to other people," she resents.

"There is no such option. We went on location with a BRC representative to see the properties. 212 out a total of 912 applications were eliminated because they were filed by companies or individuals with several properties," is how Maria Andonova denied the accusations.

The Dobrich City Hall said they don't have the recent Red Cross list for distribution of aid. The Foundation "Aid for Charities in Bulgaria" has wired 442,500 levs to the municipality. A list has been sent for consultation and coordination with the Foundation, and after that it will be published, assured the press office.

Bivol also expects comment from the Mayor of Dobrich Detelina Nikolova (GERB) on the criteria, according to which citizens' representatives have been selected for the Public Council, and the fact that both are activists of GERB.

]]>
Биволъ Mon, 18 Aug 2014 06:47:35 +0000
Ибердрола, която иска да застрои Корал, е в конфликт на интереси в АЕЦ Козлодуй https://bivol.bg/iberdrola-koral-conflict.html https://bivol.bg/iberdrola-koral-conflict.html Capture_2014-08-16_a_13.37.41

"Транжираният" Корал според проекта на Iberdrola Inmobiliaria

Консултант в многомилионните договори за демонтаж и дезактивация на спрените реактори на АЕЦ-Козлодуй е обединението между испанската Empresarios Agrupados и английската Nuvia. В Empresarios Agrupados влизат големите испански компании GHESA, TRSA, IBERDROLA Ingeniería y Construcción, TRPI y GAS NATURAL FENOSA ENGINEERING, S.L.U.

Консултантите препоръчват плазмена инсталация за изгаряне на радиоактивните материали на цена 45 млн. евро. За капак има и споразумение за освобождаване от отговорност на консорциума при ядрена вреда.

Според Европейската сметна палата обаче препоръчаният процес за плазмено изгаряне е скъп и неефективен. Сметката трябва да се плати от Фонда за Козлодуй, в който има 870 милиона евро от европейския данъкоплатец.

Европейският парламент е сезиран за случая с подробно писмо и документи, с които Биволъ се запозна.

И доставчик съм и консултант съм. На природата...

Оказва се, че освен консултант, IBERDROLA Ingeniería y Construcción е и доставчик на плазмената система (заедно с белгийската Belgoprocess), което е открит конфликт на интереси.

В същото време филиалът на енергийната фирма IBERDROLA Inmobiliaria е закупил 130 декара на девствения плаж Корал за 40 млн. евро и настоява да построи там туристически комплекс за 3000 души. Проектът напълно ще бетонира подстъпите към плажа и ще унищожи находище на ценното блатно кокиче, източник на нивалин - лекарство за детски паралич.

Фирмата е получила строителни разрешения от община Царево преди влизането в сила на Закона за управление на Черноморското крайбрежие. Тези разрешения са презаверени от кмета на Царево Георги Лапчев и главния архитект на общината. След избухналия скандал в началото на 2013 г. тогавашният министър на МРРБ Лиляна Павлова даде строителните разрешения на прокуратурата.

Строежът се очаква да започне през октомври. Избрана е фирма за строителен надзор и багерите са готови да разорат дюните.

През май 2010 г. директорът по комуникациите и маркетинг на Ибердрола Инмобилиария Хосе Луис Гонзалес Секера заяви, че проектът "Корал Бийч Елит" е един от най-важните за неговата компания и тя продължава да го осъществява според плана съгласуван с местните власти. До момента в проекта са инвестирани 44 млн. евро, от които 40 млн за закупуването на земята, а останалите за канализация и строителни разрешителни.

Защо IBERDROLA настоява толкова на този фараонски строеж, след като инвестицията е очевидно невъзвръщаема според експерти? Отговорът вероятно е във връзката между различните дейности на IBERDROLA - източване на пари от Фонд Козлодуй с оскъпени проекти и наливането им в бетон.

И с непозволена държавна помощ...

Дружеството-майка на атомните инвеститори е Iberdrola S.A. То се е възползвало от непозволена държавна помощ от испанската държава в периода 2005-2007 г. Схемата е позволявала на испанските дружества да амортизират финансовата репутация, която произтича от придобиването на дялово участие от чуждестранни дружества в рамките на Евросъюза.

Случайно или не, именно в този период испанците от дъщерното дружество Iberdrola Inmobiliaria заплащат 40 милиона евро за земята на Корал, която по-рано е приватизирана по престъпна корупционна схема, разкрита в публикации на Асен Йорданов от Биволъ още през 2005 г.

След жалба на частен оператор ЕК започва наказателна процедура срещу Испания и отменя данъчната схема. Решението на Комисията е обжалвано от Iberdrola S.A..

В крайна сметка Европейският съд в Люксембург е признал санкциите за валидни, като е отхвърлил окончателно жалбата на Iberdrola срещу ЕК през 2012 г.

Протести

Природозащитната общност вече организира няколко протеста с искания да се възстанови защитената зона "Блатно кокиче" и да бъдат отменени строителните разрешителни. Поредният протест се организира днес, 16.08. от 17 ч. на централната част на плажа Корал. Фейсбук събитието е тук.

Протестиращите издигат следните искания към служебното правителство:

1. МОСВ да обяви Корал и прилежащата му територия за защитена, въз основа на предоставените експертизи, карти, документи, снимки и др.

2. ДНСК и Районната прокуратура в гр. Бургас да отменят останалите 12 строителни разрешения на „Ибердрола инмобилиария риъл естейт инвестмънтс” ЕООД, касаещи зоната зад плажа Корал, аналогично на отменените 3 от Бургаския административен съд, съответно с решения: 1961/07.11. 2013, 1584/15.07.2013 г. и 1723/24.09.2013 г.

3. Да се санкционира община Царево, в лицето на кмета и главния архитект, които са презаверили множество стари строителни разрешения, съдържащи параметри на застрояване, напълно противоречащи на закона за Черноморското крайбрежие от 1 януари 2008 г. и всички последващи добавки.

4. Община Царево да предприеме незабавни действия по изграждане на адекватна инфраструктура, касаеща плаж Корал и другите морски плажове на територията на общината. Това включва пътища, канализация, ел-захранване и водопроводи.

5. Виновниците за разграбването и унищожението на Корал да бъдат подведени под отговорност и наказани.

6. Приемане на специализираните кадастрални карти на дюните по черноморското крайбрежие от страна на Агенцията по кадастър съгласно решението на НС от юли 2013 г.

]]>
Биволъ Sat, 16 Aug 2014 08:32:31 +0000
Активисти на ГЕРБ разпределят помощите за пострадалите в Добрич https://bivol.bg/gerb-dobrich-pomoshti.html https://bivol.bg/gerb-dobrich-pomoshti.html Capture_2014-08-15_a_21.50.25

Мария Андонова завежда склада за помощи на пострадалите в Добрич "Изида". Той е организиран от доброволци от фейсбук групата "Да помогнем на Добрич".

Андонова е също представител в "гражданската квота" от 2 души в Обществения съвет към Община Добрич, който изготвя критериите и списъците на пострадалите, които да получат помощи. Общественият съвет е назначен със заповед на кмета Детелина Николова на 7 юли 2014. Общо 449 хил. лева са разпределени през последните дни от БЧК. Очаква се общината да разпредели още 442,5 хил. лева от "Фондация Помощ за благотворителност в България".

Според дарители от "Да помогнем на Добрич" Андонова не е била упълномощавана да ги представлява, а е назначена по неясни критерии. Същото важи и за другия представител на гражданската квота - Беядин Кадир, представляваш пострадалите граждани. Един критерий все пак е ясен...

Принадлежност към ГЕРБ

Освен, че общината е на ГЕРБ, Мария Андонова е била председател на СИК към ГЕРБ, а Беядин Кадир сам декларира пристрастията си в интервю за Бележник.бг:

"Наистина държа към партия ГЕРБ. Аз имам структура. Ние сме около 103 или 104 човека, които поддържаме ГЕРБ"

На снимката в сайта се вижда и неговия китен дом, който не е особено пострадал от наводненията.

"С Беядин Кадир се запознах в Обществения съвет. Не знаех кой е и какъв е. Включването ми стана инцидентно по предложение на Калоян Костадинов. Няма връзка с членството ми в ГЕРБ. Нямам пост в структури на ГЕРБ, просто симпатизант съм и това няма отношение към наводненията. Това всичкото ескалира от групата "Да помогнем на Добрич", не искам да коментирам защо. Няма замисъл, всичко стана инцидентно, без предначертани планове" - така коментира Мария Андонова пред Биволъ фактът, че и двамата представители на гражданското общество са свързани с ГЕРБ.

В списъците на общината има дубли и трипли "на едни и същи семейства, някои от които изобщо незасегнати" - твърди обаче Ива Славкова, която е подала жалба до Омбудсмана заради съмнения за непрозрачност в разпределението на даренията. "Системно се пренасочват помощи пряко волята на дарителя и дори се раздават на други хора персонални дарения" - възмущава се тя.

"Няма такъв вариант. Ходили сме на место с представител на БЧК, ако има съмнения, за да видим имотите на адрес. От 912 заявления 212 отпаднаха, защото бяха фирми или лица с няколко имота" - опроверга обвиненията Мария Андонова.

От Община Добрич заявиха, че не разполагат със списъка на БЧК, по който са раздавани помощите през последните дни. От "Фондация Помощ за благотворителност в България" са превели 442 500 лв. на общината. Изготвен е списък и е изпратен за съгласуване от фондацията, като след това ще бъде публикуван - увериха от пресцентъра.

Биволъ очаква и коментар от кмета на Добрич Детелина Николова (ГЕРБ) за критериите, според които са подбрани гражданските представители в Обществения съвет, както и за факта, че двамата са активисти на ГЕРБ.

]]>
Биволъ Fri, 15 Aug 2014 16:47:41 +0000
Агенцията по вписванията ще издава справки и копия от Имотния регистър въпреки постановлението "Орешарски" https://bivol.bg/imoten-registur-copy.html https://bivol.bg/imoten-registur-copy.html Capture_2014-08-15_a_13.15.05

Днес Агенцията по вписванията реагира на статията, с която Биволъ алармира за затваряне на Имотния регистър с Постановление 230 на МС  и на практика отмени ефекта от постановлението.

Както пръв писа Биволъ, изненадващо в обнародваното на 1 август в ДВ постановлението на МС от 25 юли 2014 г. се появява & 39 ,т 2, чл.51, ал.3, която гласи: „Агенцията по вписванията не предоставя незаверени копия на вписани актове". Това беше установено от гражданското сдружение СОПА, в което участва и Биволъ. СОПА заведе дело срещу МС във ВАС, с искане за отмяна на незаконното правителствено постановление.

Според съобщението в сайта на агенцията е създадена организация за издаване на устни справки и незаверени копия. Това означава, че е спусната директива текстът в спорното постановление да не бъде спазван, а да се прилагат други подзаконови текстове.

Оказва се, че в бързината да скрие регистъра, правителството "Орешарски" не е отменило членовете от Тарифата за държавните такси, събирани от Агенция по вписванията, според които устните справки и копия съществуват като възможност и се заплащат.

Този финт обаче не отменя необходимостта конфликтът да бъде решен чрез спешна отмяна на спорния текст в Постановление № 230 от 25 юли 2014 г.

Междувременно, през последните дни ефектът от постановлението причини доста главоболия на потребителите.

"На всичко отгоре на служителите е издадена устна заповед преписи да се дават само на страните по актовете, въпреки че в наредбата пише, че на преписи имат право и правоприемниците. И вчера бях там и днес... Отказаха препис на съпругата на собственик по нотариален акт, защото не е страна по акта. Дори това, че сделката е по време на брака не ги интересува. Не и пише името в акта - край... Дори извикаха съдия в архива и тя потвърди, че отказва препис..." - свидетелства за абсурдната ситуация читател на Биволъ във Facebook.

Биволъ ще продължава да пита КОЙ е предложил този текст, кога и с каква цел? Вчера изказахме хипотеза, че тази "криминално" въведена в «12 без 5» забрана е предназначена специално да затрудни проследяването на паричния поток на твърде актуалните сега лоши кредити на КТБ, както и на средствата на някои видни кредитополучатели.

]]>
Биволъ Fri, 15 Aug 2014 07:59:38 +0000
THE OFFICE OF PARK STRANDZA IN TSAREVO REMAINS OPEN https://bivol.bg/ofis-strandja-kostov-english.html https://bivol.bg/ofis-strandja-kostov-english.html Capture_2014-08-14_a_17.03.49

The new Deputy Minister of Agriculture, Food and Forestry in the caretaker government, Georgi Kostov, has ordered to keep the office of Strandza Nature Park open, Bivol learned from insider sources.

The press office of the Ministry confirmed that there is a verbal order and a written one is expected, revoking the closure of the office of Strandza Nature Park in the town of Tsarevo.

The office was closed on the order of the Acting Director Park Strandza Petko Nanchev, who took office without a job competition, after the emblematic dismissal by the previous government of Stephen Zlatarev, former director of Strandza Nature Park.

Stefan Zlatarev and Ivan Kamburov, who headed the office in Tsarevo are the main "culprits" for the halt of the construction of the illegal vacation village Golden Pearl, built with the blessing of the former Mayor of Tsarevo, Petko Arnaudov known as the "Liquidator of Strandza."

Closing the office of Strandza Nature Park practically eliminated its oversight of the most valuable lands along the coast, as the first step for construction on them, according to the General Development Plan prepared by infamous architect Kalin Tiholov. As Bivol revealed, lands stolen through deception by Tiholov and by Yordan Tsonev, Member of the Parliament from the Movement for Rights and Freedoms (DPS), which largely represents the Turkish minority, are among those intended for construction.

Despite the scandalous revelations and national mobilization to rescue Strandza, the previous "red" (Socialist Party – editor's note) management of Mayor Arnaudov, and the current Mayor from the centrist Citizens for European Development of Bulgaria party (GERB), Georgi Lapchev, are defending the Plan as Matrosov* on the embrasure and insist that the entire coast is turned into a concrete zone, which will personally benefit Tiholov, Tsonev and their families.

In addition, the previous government of Prime Minister, Plamen Oresharski appointed Arnaudov as Head of the Forestry in Tsarevo, provoking civil protests in the town last summer. In recent weeks, outrageous felling in the coastal part of the Park has become routine, and huge trucks are transporting the timber to the port of Burgas, from where it is exported on ships.

An Initiative Committee against the closure of the office, which in practice leaves coastal Strandza without oversight, was established in Ahtopol, and is threatening to stage active protests.

Protesters also demand the removal from office of Eng. Petko Nanchev who ordered the closure of the office of Strandza Nature Park, and declined reopening it even after the Initiative Committee offered to pay the rent, and of his deputy Dimitar Gotchev known as a protégé of Petko Arnaudov.

* Alexander Matrosov was a famous Soviet infantry soldier during World War II, symbol of courage and self-sacrifice, according to Soviet propaganda, as in a battle he threw himself onto a German pill-box, blocking the machine-gun with his own chest, to allow his unit to advance – editor's note.

]]>
Биволъ Fri, 15 Aug 2014 07:27:58 +0000
В последните си часове: Кабинетът Орешарски скри имотния регистър https://bivol.bg/oresharski-imoten-registar.html https://bivol.bg/oresharski-imoten-registar.html Capture_2014-08-14_a_18.30.50

В последните си дни кабинетът "Орешарски" спешно и почти криминално забрани досъпът до данните на Агенцията по вписвания. С Постановление на МС № 230 от 25 юли 2014 г. българските граждани са лишени от правото си да искат и получават от АП копия на документи. Това е скалъпено юридически чрез промяна Правилника за вписвания. Направените промени забраняват издаването на незаверени копия от вписани актове. Заверени преписи, както и досега, продължават да се издават само на страните и техните представители. По този начин достъпът на обикновените граждани, НПО и разследващите журналисти до иначе «публичния» имотен регистър е тотално ограничен. Постановлението на Орешарски обслужва директно интересите на задкулисието. Тайно и в услуга на корпоративни и олигархични интереси правителството на БСП-ДПС нанесе последния си удар срещу демокрацията и прозрачността в България, като върна общерственото ни развитие с десетилетия назад в тъмните години на тоталитаризма.

Публичността на Агенцията по вписванията е сведена единствено до издаването на заверени имотни справки само на лицата, които са страна по някаква сделка. С акта си предишното правителство грубо е нарушило Конституцията, категотични са експерти. Потърпевши от затварянето на АП ще бъдат предимно обикновените граждани, решили да осъществят имотна сделка или бизнес контакт с непознат субект. Ако някой прояви интерес към някакъв имот, ще разбере кой е собственикът му и какви отежнения има единствено след като наеме адвокат или нотариус и реално започне да извършвате сделка срещу заплащане. Същото важи и за справки за заеми, ипотеки, кредити и т.н. биография на физически и юридически лица. Така значително по-трудно ще стане предпазването от измамници при търговски сделки, наемни взаимоотношения и др. Ако публичните вписани актове престанат да са публични, собствениците на имоти ще бъдат затруднени в по-голяма степен да противопоставят собственическите си права срещу посегателства.

Целта на новия нормативен документ се мултиплицира и като се спира достъпа на неправителствени организации и разследващи журналисти до регистрите на Агенцията по вписванията и разкриването на злоупотреби става почти невъзможно. Пренебрегната е една от причините за създаването на имотния регистър – публичност и прозрачност на сделките и имотното състояние.

Постановлението е обнародвано в Държавен вестник на 1-ви август и веднага е влязло в сила. Неподозиращи потърпевши са алармирали гражданското сдружение СОПА - Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията, в което участва и Биволъ и което е ситуирано във Варна. Неправителствената организация е изготвила и днес изпрати жалба до Върховния административен съд, в която атакува по съдебен ред Постановлението на Орешарски.

Общо 10 нарушения на различни закони фигурират в жалбата на СОПА, с която организацията иска Върховният административен съд да отмени въпросното постановление.

Криминален елемент

До момента проучването на Биволъ не може да даде категоричен отговор от къде и как в постановлението на МС се е появила забраната за издаването на незаверени имотни справки. Оказва се, че такава промяна не е била гласувана.

За да се промени подзаконов нормативен акт, член на правителството трябва да изготви проект, който да бъде публикуван и предложен за обществено обсъждане. Проектът за изменение и допълнение на правилника за вписванията е изготвен от бившият министър на правосъдието Зинаида Златанова. Публикуван е в сайтовете на МС и Министерството на правосъдието. До тук законът е спазен.

На заседанието си на 23 юли 2014 г. Министерският съвет гласува проекта на министър Златанова, без той да е минал през обществено обсъждане и дебат с експерти от съответния бранш, въпреки че това се изисква задължително по закон. Министрите приемат предложението така, както то е било направено и публикувано в интернет страницата на министерството. В него няма точка, касаеща публичността на регистъра.

Изненадващо в обнародваното на 1 август в ДВ постановлението на МС от 25 юли 2014 г. се появява & 39 ,т 2, чл.51, ал.3, която гласи: „Агенцията по вписванията не предоставя незаверени копия на вписани актове".

Подобен текст в проекта няма, как се е появил в правилника не се знае. Не внася яснота и стенограмата от заседанието на МС. Според нея Пламен Орешарски просто казва, че има такъв проект и хайде да го гласуваме – без да бъде обсъден, без дори да бъде прочетен на министрите. Въпросният текст после се появява изневиделица в текста на нормативния акт.

„Подозирам, че министрите не са знаели какво точно гласуват. Дори и да са били запознати с предложението за промяна, едва ли са били уведомени за включването на допълнителна алинея към него. Ако ВАС погледне сериозно на казуса, вероятно ще може да изясни как в постановление на Министерски съвет се появява клауза, която не е била предложена от никого и защо се допуска българските министри да не знаят какво гласуват", коментира Юлиян Чолаков, председател на СОПА.

Сега топката остава в служебното правителство да преправи текстовете и законите, които кабинетът „Орешарски" прие незаконно и в услуга на олигархичните и корупционни интереси. Ако Постановление на МС № 230 от 25 юли 2014 г. остане в сила, това ще докаже по неопровержим начин приемствеността на кабинетите на БСП-ДПС и Плевнелиев в лобистката им същност за обслужване на мафията.

Паниката по бързо приемане и гласуване на антиобществени и антинационални министерски постановления в последния момент отговаря на дълго поставяния въпрос: Защо Пламен Орешарски не подаде бързо оставка?

Хипотеза

Вътрешни източници предполагат, че тази "криминално" въведена в «12 без 5» забрана е предназначена специално да затрудни проследяването на паричния поток на твърде актуалните сега лоши кредити на КТБ, както и на средствата на някои видни кредитополучатели.

Жалбата е подадена на 14.08.2014г. по пощата, чрез Министерския съвет до Върховния административен съд.

]]>
Биволъ Thu, 14 Aug 2014 13:27:17 +0000
Какви конфликти на интереси крият премиерът Близнашки и четирима министри? https://bivol.bg/bliznashki-ministri-deklaracii.html https://bivol.bg/bliznashki-ministri-deklaracii.html Capture_2014-08-14_a_17.22.44

Заявката на Президента Росен Плевнелиев от 1 август за пълна прозрачност на служебното правителство е под въпрос две седмици по-късно.

Оказа се, че премиерът Близнашки и четирима министри са отказали да се публикува на сайта на Президента информация от декларациите им за конфликт на интереси и те са качени със заличени данни.

Според Дневник те "са се възползвали от становище на Комисията за защита на личните данни от 2009 г., според което хората на публични длъжности могат да поискат декларацията им по закона за конфликт на интереси да не се публикува". По-късно обаче декларациите бяха качени без заличавания.

Позовавайки се на Конституцията, която е с пряко действие и постановява правото да се търси и разпространява информация, Биволъ публикува наличната в регистъра Дакси информация за участия във фирми и сдружения на Георги Близнашки, Румяна Коларова, Даниел Митов, Мирослав Ненков и Николина Панайотова.

Във факсимилетата са заличени последните четири цифри от ЕГН на физическите лица - единственият безспорен идентификатор на лицата, който подлежи на защита от публичност (но само ако става въпрос за лица, незаемащи висок държавен пост).

Capture_2014-08-14_a_15.42.38

Capture_2014-08-14_a_15.43.32

Capture_2014-08-14_a_15.42.51

Capture_2014-08-14_a_15.45.38

Capture_2014-08-14_a_17.15.49

За да увеличите картинките кликнете с десния бутон и я отворете в нов прозорец.

Премиерът - консултант?

По-късно днес същите декларации бяха качени с незаличени данни (предишните декларации не са премахнати). От премиерската декларация се вижда, че Близнашки е обявил само участието си в управлението на сдружения.

Видно от регистрите обаче, той е регистриран като "консултант по управление и стопанска дейност". Няма информация фирмата да е заличена. Подобна е ситуацията и с министър Николина Ангелкова, която е регистрирана като адвокат.

Външният министър Даниел Митов пък е управител на "Агрикола комерчале компани" ЕООД, която се занимава с "отглеждане на едър рогат добитък". Фирмата не е пререгистрирана в Търговския регистър и вероятно е служебно заличена.

Capture_2014-08-14_a_17.49.49

]]>
Биволъ Thu, 14 Aug 2014 12:16:31 +0000
Офисът на Парк Странджа в Царево остава https://bivol.bg/ofis-strandja-kostov.html https://bivol.bg/ofis-strandja-kostov.html Capture_2014-08-14_a_17.03.49

Новият зам.-министър на земеделието и горите Георги Костов се е разпоредил офисът на Природен Парк Странджа да остане, научи Биволъ.

От пресцентъра на МЗХ потвърдиха, че има устно разпореждане и се очаква писмена заповед, която отменя закриването на офиса на ПП Странджа в Царево.

Офисът беше закрит по нареждане на и.д. директор на Парк Странджа Петко Нанчев, който зае поста без конкурс след знаковото уволнение от предишното правителство на Стефан Златарев, предишен директор на ПП "Странджа".

Стефан Златарев и Иван Камбуров, който завеждаше офисът в Царево са основните виновници за спирането на незаконния строеж Златна Перла, построен с благословията на бившия кмет Петко Арнаудов, известен като "Ликвидатора на Странджа".

Затварянето на черноморския офис практически сваляше надзора над най-ценните земи по крайбрежието, първа стъпка към застрояването им, според ОУП изготвен от скандалния архитект Калин Тихолов. Както разкри Биволъ, земи заграбени с измама от Тихолов и депутатът от ДПС Йордан Цонев са сред предназначените за застрояване.

Въпреки скандалните разкрития и националната мобилизация за спасяване на Странджа, както предишното червено управление на кмета Арнаудов, така и сегашното от ГЕРБ с кмет Георги Лапчев, бранят този план като Матросов на амбразурата и настояват цялото крайбрежие да се превърне в бетонен пояс, от което ще се облагодетелстват лично и семейно Тихолов и Цонев.

Отделно от това правителството "Орешарски" назначи Арнаудов за шеф на горското в Царево, което предизвика граждански протести в морския град миналото лято. През последните седмици свидетелствата за безобразен дърводобив в крайморската част на парка станаха ежедневие, а огромни тирове извозват дървесината на пристанище Бургас, откъдето се изнася с кораби.

Срещу закриването на офиса, което на практика оставя Черноморска Странджа без надзор, се сформира Инициативен комитет в Ахтопол, който заплаши с активни протестни действия.

Протестиращите искат също така да бъдат отстранен инж. Петко Нанчев, който нареди закриване на офиса, който отказа да го възстанови дори след като беше предложено Инициативния комитет да плати разходите за наем, както и неговия заместник Димитър Гочев, известен като протеже на Петко Арнаудов.

]]>
Биволъ Thu, 14 Aug 2014 11:42:38 +0000
THE MASKS CAME DOWN: VANYO TANOV IS REINSTATED AS CUSTOMS CHIEF https://bivol.bg/protokol-birata-tanov-mitnici-english.html https://bivol.bg/protokol-birata-tanov-mitnici-english.html Capture_2013-11-12_a_13.26.09

The masks have fallen. "The Government of the Protest" reinstated Vanyo Tanev as Head of the Customs Agency. This is the cop for whom it was proven that he broke the law to rescue his boss, the thug known as Buddha (codename of former Prime Minister, Boyko Borisov, from the time he was investigated and recruited as agent by the anti-mafia police over alleged ties with organized crime – editor’s note).

Congratulations to the protesters who spent an entire year demonstrating in downtown Sofia to get rid of the backstage rule of the country. The result is obvious - cops and gangsters who were brazenly and obviously steeling on the front stage, are coming back.

The Customs’ protocol from the infamous inspection in the brewery of “Misho the Beer,” obtained by Bivol for the price tag of one and a half year of court battles, clearly demonstrated our initial assumption. The progress and the completion of the action of the Customs group in the factory "Ledenika," in the town of Mezdra, have been indeed hindered.

"The questioning (of factory workers and staff - editor's note) was hampered by," is written in the protocol from the Customs inspection in the factory of the late Mihail Mihov AKA Misho the Beer. All names in it are deleted, thus it is still unclear who prevented the government body to meet its obligations.

The so-called “Misho the Beer” scandal erupted at the beginning of 2011, after recordings of phone conversations of then Head of the Customs Agency, Vanyo Tanov (VT), leaked to the media. In one of them, former Prime Minister, Boyko Borisov (BB), is heard ordering Tanov to stop a Customs probe:

BB: Hello. This one, Misho the Beer, called me again.

VT: I am listening.

BB: Some people have entered his factory, customs agents, tax agents, I don't know... They are confiscating cell phones, are conduction some action...

BB: OK, take them out of there; we made a commitment.

VT: Yes, but we are working in different directions. I am doing one thing, the Minister another.

BB: OK. If needed, call him right now and tell him what we agreed on, because I made a commitment; I am not Parvanov. When I promised to not touch him, it means I would not touch him.

VT: I will call the Minister right now and tell him.

BB: Tell the Minister. Call him and tell him what I have said, and call Misho and tell him too.

Full transcript of the conversation and analysis of previous and subsequent events, surrounding the scandal known as "Misho the Beer," can be found in an article of Bivol from March 1, 2011.

The prosecution opened a probe, but limited it to searching how the scandalous Special Surveillance Devices tapes leaked, and quietly burried it a few months later. Bivol asked then the Prosecutor’s Office why the probe was terminated, and received on February 1, 2012, the following letter from the spokesman of the Sofia City Prosecutor’s Office, Steliana Kozhuharova:

"The gathered evidence and the established facts led to the inference that the Customs inspection was not hindered, but was properly carried out by Customs officers. There is no evidence of criminal offense, which the prosecution should investigate."

Kozhuharova’s response indicated the exact dates and the sequence of events. In March 2012, Bivol requested from the Customs Agency protocol N°286 from their inspection, conducted on March 13, 2010, from 8 pm until midnight, which documents what happened in the factory of the late Mihail Mihov.

After Vanyo Tanov refused to provide this document under the Access to Public Information Act, Bivol filed a lawsuit against the Customs Agency and won the case with a final Court rule in October 2103. So today, the protocol is a public fact, and from what is recorded in it, it became clear that there is, after all, data indicating that a general criminal offense has been committed, despite claims of the Prosecution.

In July 2012, in an interview for the site Politikat.net, former Prime Minister Boyko Borisov made a confession that he ordered Vanyo Tanov to suspend the Customs inspection in the factory "Ledenika" because President Parvanov has asked him to do so as a favor. New Chief Prosecutor Sotir Tsatsarov reopened the probe and Boyko Borisov was summoned for questioning. Recently, (now former) Prosecutor Roman Vassilev from the Sofia City Prosecutor’s Office made a statement before Pressa (Press) daily that magistrates were determined to "unravel the affair."

The protocol clearly shows that for nearly two years the prosecution has been "unraveling" something else, but not the evidence for criminal offense under Articles 272 or 288 of the Penal Code, documented by the Customs officer in the protocol.

By the time of the editorial closing of the article, the Sofia City Prosecutor’s Office has not responded to Bivol’s requests to provide information whether the protocol was attached to the documentation from their investigation. The answer to this question is important because if the protocol was not handed over to investigators as the law requires, suspicions about connivance of officials of the Customs Agency in concealing the crime arise.

Who?

All names in the protocol, finally provided to Bivol, are deleted and it remains unknown who obstructed the questioning of factory workers.

"As the protocol is not an investigational or other secret, the person removing the name of the individual, who hindered the Customs probe in the factory, is an accessory to crime, and if this person fails to present the entire document, they should be referred to the prosecution," commented for Bivol lawyer Mincho Spassov, former Head of the Parliamentary Committee on Home Affairs.

The "protocol" you obtained should have a "memorandum" attached to it and I do not know why they did not give it to you," is the terse comment by email of former Deputy Chief of the Customs Agency Anthony Strandzev, who was the only one to confirm the authenticity of one of the conversations with Vanyo Tanov, leaked in early 2011.

Bivol requested again from the Customs to provide the protocol with undeleted names and the said memorandum. These documents should make clear exactly who and how obstructed the questioning. However, other issues that prosecutors must "unravel" arise along with this one:

- Was an act of findings for infringement in the factory issued? If not, why wasn’t it issued?

- Why the investigators did not pay attention to the "obstruction," recorded in the protocol, which is a crime under the Penal Code and failed to investigate all facts and circumstances surrounding it?

Questions whose answers position the State machine on the demarcation line between the rule of law and the rule of power; questions that media have moral obligation to ask all the way.

Capture_2013-11-12_a_13.27.04

Capture_2013-11-12_a_13.26.46

]]>
Биволъ Thu, 14 Aug 2014 09:51:04 +0000
THE FIRST PERSON CONVICTED FOR CONTRACT MURDER IN BULGARIA HAS VANISHED https://bivol.bg/bitiki-haki-prisuda-zatvor-english.html https://bivol.bg/bitiki-haki-prisuda-zatvor-english.html

Serbian citizen Bitiki Hakki, convicted for the contract murder of businessman Bozhin Bozhinov to four and a half years in prison, is at large and cannot be found to serve his sentence, Bivol learned from insider sources from the Prosecutor's Office.

The case has concluded long ago with the conviction being confirmed on first instance! Before this confirmation of the sentence, the candidate for killer has been released on bail of 10 000 levs and is currently at large. The Court must find him, deliver the verdict to him and invite him to go to prison.

As Bivol wrote, the first effective sentence in a prevented contract murder case was buried in complete media silence. On May 16, 2012, the Ministry of Interior loudly boasted that it has prevented the murder of a businessman. Actually, the Ministry did not have any part whatsoever in preventing this crime. Lebanese citizen Mustafa Mohammad Ismail appeared in the police precinct and told how the Serb of Albanian origin Bitiki Hakki has hired him to kill businessman Bozhin Bozhinov for a pay of 20,000 levs.

Bitiki Hakki was then arrested. A photo of Bozhinov was found on him, but he kept silent about his motives. Bozhinov, himself, however, was adamant in his testimony before the Main Directorate for Combatting Organized Crime (GDBOP). According to him, the person who contracted the murder and took the picture is Valery Velichkov, the chemist in the notorious drug case "Opitsvet." Velichkov's reason to resort to such drastic move was outstanding business dealings between his family and Bozhinov as they were partners in several companies. The case against Hakki however, was classified and media had no access to Court sessions and to witness testimony.

Bivol wrote back in 2012 that while Valery Velichkov was under investigation in 2004, his wife managed to build a house for one million euro. The same year, Velichkov's elderly mother acquired a very attractive property in Sofia's affluent Boyana suburb, just behind the movie studios, for 400,000 euro, and the origin of the money is a mystery. After this publication, the prosecution launched pre-trial proceedings for money laundering on the order of then Chief Prosecutor Boris Velchev, which also sank in mystery.

Velitchkov is a key figure in the case against former anti-mafia police (GDBOP) chief, Stanimir Florov , who is being investigated for leaking information in operation "Opitsvet" in exchange of bribery. The following is written in the proposal for launching a probe of the National Investigative Services (NSS) in the case codenamed "Arabs," dated October 21, 1999:

"According to unverified operational information, reflected in memo N ° B-5713/27.09.99, Florov worked in the "Opitsvet" case together with the subject of the probe and committed to warn the parties in case of threats to them against 20,000 German marks."

As Bivol reminded, Velitchkov is among the suspects whom Florov was informing about developments in the case. The other suspects were Kristian Mladenov, Nikolay Gigov and Adel Sarkis.

]]>
Биволъ Thu, 14 Aug 2014 09:49:06 +0000
Изчезна първият осъден за разкрито поръчково убийство https://bivol.bg/bitiki-haki-prisuda-zatvor.html https://bivol.bg/bitiki-haki-prisuda-zatvor.html

Сръбският гражданин Битики Хаки, осъден за поръчителство на убийството на бизнесмена Божин Божинов на 4 години и половина затвор, е на свобода и не може да бъде открит, за да излежи присъдата си - научи Биволъ от източници в прокуратурата.

Делото е приключило отдавна с потвърждаване на осъдителната присъда от първа инстанция! Преди потвърждаване на присъдата кандидатът за убиец е пуснат под гаранция срещу 10 000 лв. и в момента е на свобода. Съдът трябва да го намери, за да му връчи присъдата и да го покани в затвора.

Както писа Биволъ: първата ефективна присъда за поръчител на предотвратено убийство, мина при пълна медийна тишина. На 16.05.2012 г. МВР гръмко обяви, че е разкрито убийство на бизнесмен. Всъщност МВР няма никаква роля за предотвратяването на това престъпление. Ливанският гражданин Мустафа Мохамад Исмаил се явил в полицията и разказал как сърбинът с албански произход Битики Хаки го наел срещу 20 000 лв, за да убие бизнесмена Божин Божинов.

Битики Хаки е задържан. В него е намерена снимка на Божинов, но той мълчи за мотивите си. Самият Божинов обаче е категоричен в показанията си пред ГДБОП. Според него поръчител на убийството и автор на снимката е Валери Величков, химикът от делото "Опицвет". Причината Величков да стигне до този краен ход са неуредените бизнес отношения между неговата фамилия и Божинов, които са съдружници в няколко фирми. Делото срещу Хаки обаче беше засекретено, медиите нямаха достъп до заседанията на съда и до показанията на свидетелите.

Биволъ писа още през 2012 г., че докато Валери Величков е разследван, през 2004 г. неговата съпруга успява да построи къща за милион евро. Същата година възрастната тъща на Величков придобива изключително апетитен имот зад киноцентъра Бояна за 400 000 евро, като произходът на парите е загадка. След тази публикация по нареждане на главния прокурор Борис Велчев прокуратурата образува досъдебно производство за пране на пари, което също потъна в тайнственост.

Величков е ключова фигура и за делото срещу бившия главен антимафиот Станимир Флоров, който е разследван за изтичане на информация по разработката "Опицвет" срещу подкуп. В предложението за откриване на разработка на НСС с кодовото име "Араби", датирано от 21.10.1999 е записано следното:

"Според непроверена оперативна информация, отразена в докладна записка рег. N° B-5713/27.09.99 Флоров е работил по делото "Опицвет" заедно с обекта, като срещу 20 000 д.м. се е бил ангажирал да предупреждава обектите при възникване на заплаха за тях."

Както припомни Биволъ, Величков е в кръга от заподзрените, които Флоров е информирал за разработката. Другите заподозрени са Кристиян Младенов, Николай Гигов и Адел Саркис.

]]>
Биволъ Wed, 13 Aug 2014 04:55:10 +0000
Маски долу: Ваньо Танов се връща начело на Митниците https://bivol.bg/protokol-birata-tanov-mitnici.html https://bivol.bg/protokol-birata-tanov-mitnici.html Capture_2013-11-12_a_13.26.09

Маските паднаха. "Правителството на Протеста" върна начело на Митниците Ваньо Танов. Ченгето, което доказано e нарушило закона, за да спаси шефа си, мутрата "Буда".

Честито на протестиращите, които цяла година се разхождаха по жълтите павета, за да разкарат от властта задкулисието. Резултатът е налице - връщат се ченгетата и мутрите, които нагло и явно крадяха пред кулисите.

Извоюваният от Биволъ с цената на година и половина съдебни битки митнически протокол за прословутата проверка във фабриката на Бирата доказа категорично нашето първоначално предположение. Протичането и приключването на акцията на митническата група в цеховете на "Леденика" в Мездра наистина е било възпрепятствано.

"Снемането на обяснения (от персонала б.ред.) бе възпрепятствано от" - пише в протокола от митническата проверка на фабриката на покойния Михаил Михов - Мишо Бирата. Всички имена в него са заличени и не става ясно кой е попречил на държавния орган да си изпълни задълженията.

Скандалът Мишо Бирата избухна в началото на 2011 г. след като в публичното пространство изтекоха записи на телефона на шефа на Агенция Митници Ваньо Танов. В един от разговорите бившият премиер Бойко Борисов нарежда на Танов да спре митническа проверка:

Б.Б. Ало, здрасти. Абе тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак.

В.Т. Да?

Б.Б. В неговата фабрика влезнали митничари ли са, полицаи ли са, събират телефони, правят там некаква акция.

...

Б.Б. Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не...

В.Т. Да де, обаче работим в различни посоки. Аз правя едно, а министърът...

...

Б.Б. Добре. Ако трябва, обади му се ей-сега и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам.

В.Т. Разбрано. Сега ще звънна на министъра и ще му кажа...

Б.Б. Кажи му на министъра. Значи звънни му на министъра, кажи му какво съм казал и същото и на Мишо му се обади и му го кажи.

Пълна транскрипция и анализ на предходните и следващи събития около скандала известен като "Мишо Бирата" има в статията на Биволъ от 01 Март 2011. .

Прокуратурата образува проверка, която обаче се ограничи в търсене на изтичането на скандалните СРС-та и след няколко месеца тихомълком беше прекратена. На въпрос на Биволъ до Главния прокурор защо проверката е прекратена, тогавашният говорител на ВКП Стелиана Кожухарова отговори следното с писмо от 1 февруари 2012:

"Така установената от събраните доказателства фактическа обстановка, следва изводът, че митническата проверка не е била осуетена, а надлежно извършена от митническите служители. Няма данни за извършено престъпление от общ характер, което прокуратурата да разследва."

В отговора на Кожухарова се посочваха точните дати и последователността на събитията. През март 2012 Биволъ поиска от Агенция "Митници" протокола от митническата проверка N°286, извършена на 13.03.2010 г. от 20 до 24 ч., в който е документирано какво точно се е случило във фабриката на покойния Михаил Михов.

След отказ на Ваньо Танов да предостави този документ по ЗДОИ, Биволъ заведе съдебно дело срещу Агенция "Митници", което спечели окончателно през октомври т.г. Така днес протоколът е публичен факт и от записаното в него става ясно, че данни за престъпление от общ характер все пак има, въпреки твърденията на Прокуратурата.

Междувременно, през юли 2012 в интервю за сайта Politikat.net бившият премиер Бойко Борисов направи самопризнание, че е наредил на Ваньо Танов да прекрати митническа проверка във фабриката "Леденика", защото президентът Първанов го бил помолил. Новият главен прокурор Сотир Цацаров поднови проверката и Бойко Борисов беше викан на разпит. Наскоро прокурор Роман Василев от СГП даде изявление във в. Преса, че магистратите в Прокуратурата са решени "да разчепкат аферата докрай".

Протоколът ясно показва, че близо две години прокуратурата е "чепкала" нещо друго, но не и данните за престъпление по чл. 272 или 288 от НК, документирани от митническия служител.

До редакционното затваряне на статията от СГП не отговориха на запитването на Биволъ дали въпросният протокол е присъединен към проверката по случая. Отговорът на този въпрос е важен, защото ако протоколът не е предаден на разследващите по съответния ред, възникват подозрения за съучастие на длъжностни лица от Агенция "Митници" в прикриване на престъпление.

Кой?

Всички имена в предоставения протокол са заличени и не се разбира кой е възпрепятствал снемането на обяснения.

"Tъй като протоколът не е слeдствена или друга тайна, този който е заличил името на осуетилия проверката е съучастник и ако не представи документа в цялост трябва да бъде даден на прокурор" - коментира за Биволъ бившият шеф на Комисията по вътрешен ред, юристът Минчо Спасов.

Към "протокола", би трябвало да има и "докладна записка", която не знам защо не Ви е предоставена" - лаконично коментира по мейла бившия зам.-шеф на Агенция Митници Антоний Странджев, който единствен потвърди автентичността на един от разговорите с Ваньо Танов, изтекли в началото на 2011 г.

Биволъ поиска отново от Агенция "Митници" да бъде предоставен протокола с незаличени имена, както и докладната записка към него. От тези документи трябва да стане ясно кой именно и по-какъв начин е възпрепятствал снемането на обяснения. Покрай този въпрос възникват обаче и други въпроси, които прокуратурата трябва да "разчепка" докрай:

- Има ли издаден Констативен акт за установеното нарушение във фабриката? Ако няма такъв защо не е издаден?

- Защо разследващите не са обърнали внимание на "възпрепятстването", записано в протокола, което е престъпление по НК и не са обследвали всички факти и обстоятелства около него?

Въпроси, чиито отговори позиционират държавната машина спрямо разделителната линия между силата на правото и правото на силата, а медиите имат морално задължение да задават докрай.

Capture_2013-11-12_a_13.27.04

Capture_2013-11-12_a_13.26.46

]]>
Биволъ Tue, 12 Aug 2014 09:42:23 +0000
"TRANSPARENCY" STRESS TEST FOR THE CARETAKER GOVERNMENT OF PRIME MINISTER GEORGI BLIZNASHKI" https://bivol.bg/stress-test-bliznashki-english.html https://bivol.bg/stress-test-bliznashki-english.html Capture_2014-08-05_a_17.06.32

Bivol’s appeal was sent to the Council of Ministers by e-mail on day the new Bulgarian caretaker government of Prime Minister Georgi Bliznashki was appointed

Bivol calls on the caretaker government "Bliznashki" to engage in the first day of its rule in “Operation Transparency”, which will shed light on the intertwining of politics, business and organized crime, as well as the mechanisms to manipulate the public through backstage power, inherited from the criminal Communist State and the structures of its State Security (DS). These measures do not require any legal amendments, but only strict enforcement of the law and respect for public interest:

1. Publishing and initiating the digitization process of all documents marked "Secret" and "Confidential" of all special services for the period ending in August 1999, for which the declassification deadline has expired. These documents should be available under the Access to Public Information Act (APIA), but are not, with which all security services have breached the law;

2. Publishing and initiating the digitization process of all documents from energy contracts: the Belene Nuclear Power Plant, the South Stream gas pipeline, Westinghouse, and modernization and reconstruction of existing facilities; applying to the full extend the law on overriding public interest over trade secrets;

3. Publishing the account balances of all state enterprises and institutions, in all banks, for each month since 2004 until now (the terms in office of the three governments that favored Corporate Commercial Bank (KTB) and other banks “bad apples”);

4. Sending justified requests for information to the German government on bank accounts of Bulgarians in Switzerland and Liechtenstein (the German government has already informed the National Revenue Agency (NRA) about them in 2010) and to the French Government for the Bulgarian "Lagarde List" in order to launch tax audits for the origin of the funds. After receiving this information, the names of politicians and public figures with such accounts are to be disclosed;

Furthermore, in order to not launder mafia money by “pouring concrete” on Bulgarian nature, we insist on the following: Annulment of the decision "Yulen" for Pirin Bansko, moratorium on construction in protected areas until the finalization of decrees declaring protected zones by habitats. Protected areas bordering the Black Sea should be declared a priority of the caretaker government. If this is not done by October 1, mass construction will begin, which will destroy forever the most valuable protected areas in order to launder the criminal loot;

The activities in the proposed by us "Operation Transparency" must be advanced and become irreversible before the expiry of the term in office of the caretaker government "Bliznashki".

Bulgaria has the right to start its new civil and political “academic” year with a clean slate.

Bivol, August 5, 2014

Organizations and individuals that support this call may like it and share it on Facebook HERE.

Documents:

Capture_2014-08-05_a_17.15.17

An answer from the State Commission on Information Security (SCIS), which shows that not a single special services’ document has been declassified;

Response to a request to NRA under APIA, which shows that Germany has provided information on accounts of Bulgarians in Switzerland, but this information has not been requested by NRA under the proper order;

A Bulgarian Energy Holding (BEH) confidential document from which it becomes clear that Russia dictated the writing of a special law on the so-called “sea pipeline” for the benefit of South Stream; 

]]>
Биволъ Wed, 06 Aug 2014 06:00:28 +0000
BULGARIAN PROSECUTION DID NOT APPEAL KOBLYAKOV’S RELEASE https://bivol.bg/kobliakov-prokuratura-arest-obzhalvane-english.html https://bivol.bg/kobliakov-prokuratura-arest-obzhalvane-english.html protest-kobliakov

Protest of the organization Russie-Liberté (Free Russia) before the Russian Embassy in Paris. Photo: personal blog of Nicholay Koblyakov

The custody measure of Russian entrepreneur and dissident Nikolai Koblyakov was not appealed by the Bulgarian prosecution, thus he remains free on "subscription" and can prepare his defense in the legal proceedings for extradition under Russia’s request.

Generally, the public prosecution appeals all measures lighter than permanent custody. In this case, it seems that magistrates have decided that appeal was not appropriate, after a Bulgarian court issued the most lenient measure and even ruled that the Bulgarian legislation does not have a text corresponding to the Russian charge against Koblyakov and he cannot be extradited.

Koblyakov was arrested at Sofia Airport on an Interpol warrant on July, 29, 2014. His detention sparked strong public reaction because of doubts of a politically-motivated arrest. Koblyakov is the founder of the French NGO "Free Russia" (Russie-Liberté), which for years now has organized protests against Putin's regime and in support of Russian opposition and political prisoners, repressed by the Kremlin.

On the day of Koblyakov’s arrest, the prosecution sent conflicting messages to the media. The official response was that "there was no such case." But the fact is that after Koblyakov’s arrest at the airport, the case was reported in the prosecution’s international department and the latter has requested additional information from Moscow before submitting a decree for 72-hour detention.

Bivol continues to investigate the case "Koblyakov" and in particular the order of the Moscow Interpol Bureau, issued on April 1, 2014. It seems that it had not been sent to France and partner agencies, as in recent months Koblyakov has flown undisturbed to several European countries and the United States. The Russian human rights activist shared in an interview for Bivol that a border policeman told him off-the-record that the Interpol warrant was obtained on the day he boarded a plane to Bulgaria.

]]>
Биволъ Wed, 06 Aug 2014 05:58:56 +0000
Стрес-тест "Прозрачност" за правителството "Близнашки" https://bivol.bg/stress-test-bliznashki.html https://bivol.bg/stress-test-bliznashki.html Capture_2014-08-05_a_17.06.32

Призивът на Биволъ е изпратен до Министерски съвет по електронна поща в първия ден на новото служебно правителство на премиера Близнашки

Биволъ призовава служебното правителство "Близнашки" да се ангажира от първия ден на своето управление с Oперация "Прозрачност", която ще осветли преплитането на власт, бизнес и организирана престъпност, както и механизмите за манипулиране на публичността чрез задкулисна власт, наследени от престъпната комунистическа държава и структурите на Държавна сигурност. Тези мерки не изискват никакви законови промени, а единствено стриктно прилагане на закона и зачитане на обществения интерес:

1. Публикуване и иницииране на процес по дигитализация на всички документи с гриф "Секретно" и "Поверително" от всички служби за периода до август 1999 г., за които вече е изтекъл срокът за класификация. Документите следва да са достъпни по ЗДОИ, но не са, с което всички служби за сигурност са нарушили Закона;

2. Публикуване и иницииране на процес по дигитализация на всички документи за енергийните договори: АЕЦ Белене, Южен Поток, Уестингхаус, модернизиране и реконструкции на наличните мощности. Да се приложи с пълна сила законовия текст за надделяващия обществен интерес над търговската тайна;

3. Публикуване на салдото по сметките на всички държавни предприятия и институции, във всички банки, за всеки месец, за периода 2004 - до момента (трите правителства, фаворизирали КТБ и други банки "гнили ябълки");

4. Да се отправят мотивирани запитвания за информация до германското правителство за сметките на българи в Швейцария и Лихтенщайн, за които немското правителство вече е съобщило на НАП през 2010 г., както и до френското правителство за българския "Списък Лагард", да се образуват данъчни проверки за произхода на средствата. След получаването на информацията имената на политици и обществени фигури с такива сметки да се оповестят.

Освен това, за да не бъдат изпрани мафиотските пари чрез бетониране на българската природа настояваме за следното: Отмяна на решението "Юлен" за Пирин-Банско, мораториум за строителство върху защитени територии до окончателното изработване на заповеди за обявяване на защитени зони по хабитатите. Защитените зони, граничещи с Черно Море да бъдат обявени приоритетно от Служебното правителство. Ако това не бъде направено от 1 октомври ще започнат масови строежи, които безвъзвратно ще ликвидират най-ценните защитени територии, за да се изпере заграбеното по престъпен начин

Дейностите по предлаганата от нас Операция "Прозрачност" трябва да напреднат значително и необратимо преди изтичане на мандата на Служебното правителство "Близнашки".

България има право да започне новата си гражданска и политическа учебна година на чисто.

Биволъ, 05.08.2014

Организации и лица в индивидуално качество, които подкрепят този призив могат да го харесат и споделят във Facebook версията тук.

Документи:

Capture_2014-08-05_a_17.15.17

Отговор от ДКСИ, от който става ясно, че нито един документ от службите не е разсекретен.

Отговор на запитване по ЗДОИ до НАП, от който става ясно, че Германия е предоставила информация за сметки на българи в Швейцария, но тя не е поискана от НАП по надлежния ред.

Поверителен документ на БЕХ, от който става ясно, че от Русия се диктува писането на специален закон за морски газопровод в полза на Южен Поток

]]>
Биволъ Tue, 05 Aug 2014 12:10:18 +0000
Прокуратурата не обжалва освобождаването на Кобляков https://bivol.bg/kobliakov-prokuratura-arest-obzhalvane.html https://bivol.bg/kobliakov-prokuratura-arest-obzhalvane.html protest-kobliakov

Протест на Russie-Liberté пред руското посолство в Париж. Снимка: личен блог на Николай Кобляков

Мярката за неотклонение на руския предприемач и дисидент Николай Кобляков не е обжалвана в срок от българската прокуратура. Така той остава на свобода с мярка "Подписка" и може да подготви защитата си по делото за екстрадиция по искане на Русия.

Принципно държавното обвинение обжалва всички по-леки мерки от искания постоянен арест. В случая изглежда е преценено, че това не е целесъобразно, след като българския съд постанови най-леката мярка и дори прецени, че в българското законодателство няма текст, съответстващ на руското обвинение срещу Кобляков и той няма как да бъде екстрадиран.

Кобляков беше арестуван на Летище София по заповед от Интерпол на 29.07.2014. Задържането му предизвика остра обществена реакция заради съмнения за политически мотивирано задържане. Кобляков е основател на френската неправителствена организация "Свободна Русия" (Russie-Liberté), която от години организира протести срещу путинския режим и в подкрепа на руски опозиционери и политически затворници, репресирани от Кремъл.

В деня на ареста на Кобляков прокуратурата изпрати противоречиви послания до медиите. Официалният отговор беше, че "такъв случай няма". Факт е обаче, че след задържането на Кобляков на летището случаят е бил докладван в международния отдел на прокуратурата и оттам са поискали допълнителна информация от Москва, преди да внесат постановление за 72 часово задържане.

Биволъ продължава проучването за случая "Кобляков" и по-конкретно на заповедта на московското бюро на Интерпол, издадена на 01 април 2014. Тя изглежда не е изпратена до Франция и партньорските служби, тъй като през последните месеци Кобляков безпрепятствено е летял в няколко европейски страни и в САЩ. Руският правозащитник сподели в интервю за Биволъ казаното от граничния полицай, че заповедта от Интерпол е получена в деня, в който той се качва на самолета за България.

]]>
Биволъ Tue, 05 Aug 2014 08:54:19 +0000
NIKOLAI KOBLYAKOV: PUTIN’S SPECIAL SERVICES THOUGHT IT WILL BE EASY TO CATCH ME IN BULGARIA https://bivol.bg/koblyakov-bivol-interview-english.html https://bivol.bg/koblyakov-bivol-interview-english.html Capture_2014-08-03_a_10.21.33

Interview with Nikolai Koblyakov, entrepreneur and human rights activist from the Paris-based human rights NGO “Russie-Liberté” ("Free Russia"); for detailed answers to each question and a number of other questions, watch the video in English.

What is your take on the affair "Stankoimport" and "Stankofrance"?

The investigation is currently ongoing and it is not right to make detailed comments until I learn also in detail the charges against me.

Please explain how charges against you were fabricated?

I have not received any formal charges from the Russian authorities. I even renewed my Russian passport, which means that both the Consulate and the Embassy of the Russian Federation in Paris have full information about where I live in France. Everything I say on the topic can be used against me. (Mr. Koblyakov’s defense attorney confirmed this was true – editor’s note.)

"Stankoimport" and "Stankofrance" are part of the State corporation "Rostehnology" right?

This corporation, like many others, is controlled by Sergei Chemezov – Putin’s oligarch, an entrepreneur close to the Kremlin (Rostehnology and Chemezov have been blacklisted as subjects to sanctions by the United States and the EU - editor's note). This is the system in Russia - all is controlled by "their people" - "Rotehnology" by Chemezov; the Russian State Railways (RZD), by another personal friend of Putin, Vladimir Yakunin, while Kovalchuk controls Russia's largest TV - Channel One (formerly - ORT – editor’s note ).

Tell us more about you and Free Russia?

The organization aims to support and promote democracy in Russia. For this purpose, we are organizing rallies in support of public figures, opposition activists, entrepreneurs, and everyone who does not want to put up with President Putin’s regime. He is a dictator in the sense of the 21st century. This way, under dictatorship, Russia cannot advance in the modern world and will have a promising future only if it is eliminated.

When and how did you decide to move to France?

The problems started when I tried to do business with elderly care in Russia. I was offered to share this business with the above-mentioned people and when I refused, they began explaining in a firmer tone that it could have unpleasant consequences.

What threats have you received from people from the government?

When I refused to sell my business, the classic scenario was applied – suddenly, the revenue services, the fire and food safety watchdogs etc. started numerous inspections. For example, we do business in partnership with RZD, managed by a close friend of Putin. And then they began to threaten me with closure of my business and with prosecution. You know that in Russia there are no de jure political prisoners, because all cases in recent years - against Mr Khodorkovsky, against Mr. Navalny, against me and many others, have economic justification as they fabricate proof of "shady deals".

Who invited you to Bulgaria? How long have you been in contact with them? Was this a formal occasion, a conference, what was it?

I was invited by partners who have previously visited my care center for the elderly in Riga, Latvia. Bulgaria has good conditions for the construction of such nursing homes. Currently, you have around 5,000 beds in your national system, but in the coming years they will double and will be at least 10,000. This is actually what brought me to Bulgaria.

You also said that Bulgaria has received only the so-called "red" international bulletin from the Russian office of Interpol for your arrest?

Yes, I was told this informally by Border Police. I'm sure it is an operation of the Russian services and the FSB to track who travels where and from where it would be the easiest to extradite them. In France and Latvia, which currently have a very strained relationship with Russian authorities, the prosecution did not even try to look for me through Interpol or through the Russian Consulate. Moreover, they are in the Schengen zone, and when crossing the border one does not even have to show an ID card or a passport.

You said that the trial at the Sofia City Court on your possible extradition to the Russian Federation would be a test for Bulgaria’s independence. Did Bulgarian justice pass this test?

That's right. I think Bulgaria, in this sense, acts as an independent state. The Court ruled that I could be released on "subscription". We'll see whether this will happen during subsequent hearings as well.

Please share your “pleasant” impressions from your stay in Bulgarian jail

The treated me very well in the jail. The security guards were very polite; they did not allow any roughness. They even communicated perfectly normally, in a friendly manner, with me, although they were fans of Putin and asked me why I was against him. I quietly explained to them what I have seen from his repressive machine. They sometimes agreed, but they also said: "Yes, but there is no one else. There is no one to save us from the influence of America and NATO in Eastern Europe." Needless to explain that if I was in Russian prison, no one would pussyfoot around me and they would use force to crush me.

Tell us more about Putin's regime, what are your assessments?

Governments that do not allow dual citizenship are disturbing, because what is citizenship? Citizenship is a very, very close relationship between someone and the State they currently live in. State is not the same as homeland!

You have said that you were giving up Russian citizenship?

If Putin receives permission and calls a draft, he can send me to Ukraine to fight against my brothers, Ukrainians. I do not want to have legal obligations to him; this is crystal clear. I have started the procedure for revocation of my Russian citizenship.

Tell us in detail about your opposition and human rights activities, in particular in defense of the girls from “Pussy Riot”, which probably angered Putin

As for "Pussy Riot", I do not know them personally, but as an entrepreneur who supports Russie-Liberté and participates in the activities of this organization, I helped in the organization of rallies in their support. Similarly, we organized protests in support of other opposition activists and for Mr Khodorkovsky’s and Mr Navalny’s freedom.

What do you think about Putin’s prospects in connection with the war in Ukraine?

With the annexation of the Crimean peninsula, the direct occupation, and the almost undisguised invasion and support for terrorists in the Donetsk and Lugansk regions, Putin made Russians fight against brotherly people. We, Russians and Bulgarians, are brotherly peoples. My great-grandfather, his family was Petryakov, he died on Shipka, so I plan to visit this place; it's my long-time dream. With Ukrainians we are from the same family - just imagine that over 20 million Russians have Ukrainian origins or relatives in Ukraine. This is a fratricidal war. I think that Europe is one the brink of war.

Whether this conflict and subsequent sanctions against Russia could lead to the end of the Putin era?

To compare Putin with Russia is a serious mistake. I can even say that this is a consequence of the main current TV and other propaganda that Russia equals Putin, as it was under Lenin: "Lenin is the Party and the Party is the State." I think the 85% support for Putin is real. He can stay in power for a few more years, and then promote to it his own next successor. And besides, he managed to silence Russian opposition - Mr Khodorkovsky is abroad, and Mr. Navalny is under house arrest. That is precisely why the Russian secret services such as FSB began active work against the opposition in Europe. When, on July 6, we organized the protest against President Putin near the Arc de Triomphe (Arc of Triumph) in Paris, there were nearly as many Russian secret agents as they were demonstrators; this was so funny... (Shows pictures on his laptop – editor’s note)

The interview was done with the support of the Bulgarian Protest Network which worked actively for the release the Russian opposition activist from Bulgarian jail.

]]>
Биволъ Tue, 05 Aug 2014 08:52:22 +0000
THE DOCUMENT LEAKED BY CONTROVERSIAL NEW POLITICIAN, CLAIMING TO EXPOSE THE CRIMINAL PAST OF FORMER BULGARIAN PM, IS MANIPULATED https://bivol.bg/barekov-borisov-dokument-english.html https://bivol.bg/barekov-borisov-dokument-english.html Capture_2014-08-01_a_17.00.44

Nikolay Barekov is pouring champagne on himself at a resort for millionaires in the company of persons of interest, investigated for drug trafficking.

A few days ago, wannabe journalist-politician Nikolay Barekov threw in public space "a bomb", claiming he had original documents that prove that the leader of the centrist Citizens for European Development of Bulgaria party (GERB) and former Prime Minister, Boyko Borisov, has committed serious crimes in the past. Barekov accused Borisov of the most serious offenses under the Penal Code, even mentioning murders. The "uncensored" politician (the word in Bulgarian also means obscene; Barekov is the leader of the party Bulgaria without Censorship – editor’s note) promised to forward all documents to the prosecution and called on Chief Prosecutor, Sotir Tsatsarov, to immediately launch legal proceedings against his former idol (Borisov – editor’ note). After his bombastic appearance on Nova TV, in the morning of July 27, Barekov published on his site two pages of documents, marked "Top Secret", dated 15 years ago, in which Boyko Borisov’s name is mentioned as the new super boss of cocaine trafficking.

The Chief Secretary of the Interior, Svetlozar Lazarov, immediately denied the authenticity of the document and said that there was a similar document filed under the same number, but with different text and it lacked Borisov’s name. However, Lazarov did not show the original document, leaving a shadow of doubt, and opening the door for various interpretations and speculations. Of course, Barekov immediately seized the opportunity and used this semi-rebuttal to accuse Lazarov and the Interior Ministry of manipulations in favor of Borisov - former Chief Secretary and Prime Minister.

Bivol is the only Bulgarian media that has published authentic documents from various sources (secret diplomatic cables, disclosed by WikiLeaks, the US report of Jeff Stein, and parts of the "Buddha" file), proving Borisov’s criminal past, even when he was still PM and the most powerful man in Bulgaria. Then media, controlled by shady lawmaker and businessman, DelyanPeevski, and especially the TV channel, whose boss at the time was Barekov - the current leader of Bulgaria without Censorship - were Borisov’s staunchest defenders and propaganda troubadours. Records from the recent past exist and they are the best proof of these public and journalistic ethics.

The analysis of Barekov’s document that we propose here is based on formal and semantic features, which point to conclusions of falsification and manipulation and provide the basis for identification of future fakes and discrediting attempts.

Capture_2014-08-01_a_16.58.04

Capture_2014-08-01_a_16.58.21

A single copy

The document consists of two pages written on a typewriter. These are numbered sheets from a classified notebook of a field agent, coded as number 15213, from the Regional Unit for the Fight against Organized Crime (RZBOP) in Burgas. Moreover, the typewritten text on the document has stamps and written resolutions.

1. The purple stamp of the Regional Directorate of the Interior Ministry (RDVR) in Burgas on the top left is under number 2284 of March 17, 1999, where the 17 is very pale, and the numbers 2284 are handwritten, at a slope of 15 degrees, compared with the rest of the text. SINGLE copy is handwritten and clearly written. RDVR Burgas does not have such purple stamp; it should be red, experts consulted by Bivol firmly insist.

2. Above the purple stamp, there is handwritten text: “To be filed in archive "B" – 18”, with illegible signature. There are no name and date under this resolution, which is not possible under the rules for handling classified documents.

3. Below the purple stamp, there is a resolution, dated March 18, 1999, with the signature of the Head of RZBOP Burgas at that time - Diko Kiryakov (who has died 10 years ago), intended for the Head of Group 01 of RZBOP Burgas (Terror and Drugs), Georgi Homondozliev. The resolution states that the information must be submitted on March 25, 1999 in (not legible) notebook and a copy of the report must be given to the Head of Group 01, i.e. stay available for use to Homondozliev himself.

This resolution of Diko Kiryakov is authentic and has a signature. It conforms to the rules for designation and is a very important starting point because other aspects of the document indicate that either this resolution was not obeyed (which is absurd), or the document was manipulated, or a copy of the single copy was made illegally at that time, a little before it was properly filed in the classified documents archive of RDVR Burgas.

4. The implementation of the resolution should happen in the following way - at the end of the document, on the second page, left bottom, below the typed text  beginning with the words “single copy” a new text must be added: Additionally reproduced in duplicate, according to the resolution. Copy 2 for the Head of Group 01 RZBOP. The name of the clerk performing the procedure is added / e.g. "reproduced by .......” /; in the purple stamp the text SINGLE is crossed and 1 and 2 are written respectively with numbers on the respective copy and it is described below where every copy went. All these operations are done in the classified documents archive unit and the code of the field officer, who does the typing, is listed. The name (code) of the employee, who did the reproduction, is mandatorily written as well. None of this, however, can be found on the second page of the document or on the purple stamp.

5. The red stamp of the Interior Ministry, where it is written #3 from April 22, 1998, is another definite proof that this is a manipulation. First, the stamp bears a date from 1998, and not 1999, which is, who knows why, handwritten with a blue pen. There is no way a document can be filed with the Interior Ministry in Sofia a year before it was drafted in RDVR Burgas! The second fact is even more important - a third copy cannot exist for same reasons as the second copy - the reproduction is not reflected anywhere and that cannot happen under the rules for classified filing. Assuming hypothetically that  a second copy was made somehow, under Kiryakov’s resolution, it is absurd to officially make a third copy as a similar resolution for its preparation is not stated anywhere in the published document. Without clearly identified personal resolution of a senior official in the hierarchy of the Interior Ministry to prepare a copy for an exact receiver, such cannot be produced and cannot exist as the rules for handling classified documents require. In other words, there is no way such document could reach the Interior Ministry in Sofia and be legally filed.

6. It is especially important to compare the color of the two stamps. Assuming that they were made on the same document, they should be red. It is possible that one is purple and the other bright red. The difference in color indicates that the second red stamp of the Interior Ministry, on the right, was not stamped on the original, but on a color copy of the original, which has changed the color of the first original stamp of RDVR Burgas. A similar effect can be obtained if the original copy was black and white and subsequently, an attempt was made to redden the Interior Ministry’s stamp on the top of the page through a computer program.

7. At the end of the second page, at the bottom right, there is a lengthy handwritten text with a distinct shadow profile of letters. It describes the country’s border crossings by (criminals – editor’s note) Hristo Asenov AKA Bazata and Georgi Iliev. A similar graphic effect occurs only when there is tampering through the use of a graphics computer program and it cannot be originally produced when one is writing with a pen. This text, however, has absolutely no details - no signature or date. Its existence in an original classified document of this kind is unthinkable.

Intercepted Individuals

The definite conclusion so far is that nothing has met the requirements for generating and handling classified documents. Such set of breaches is impossible in an original document. The manipulation is confirmed by the semantic analysis of the text as well:

8. Mladen Mutafchiyski is described in the list of intercepted individuals on the second page of the document and there is not even a word about him in the main text. On the other hand, the name Plamen Dishkov AKA Kela is missing from the list, while he is described in the text in detail. This absurdity has no other explanation, but the possibility that the intercepted individuals were referred to in a text different than the one on the first page. It should be noted that only those for whom there are criminal records can be described as “intercepted individuals”. Such record on Boyko Borisov existed in Burgas as early as 1995 at the Business Crimes Police over the factory for contraband cigarettes in Kraymorie, as well as in the Central Unit for Combatting Organized Crime (TSSBOP) where he was recruited as agent "Buddha" and a case for operative surveillance (DON) "Buddha" was filed against him as a person of interest connected to criminal and organized crime groups.

9. According to recollections of operative officers from RZBOP Burgas, at that time (1998-1999), Boyko Borisov’s name never leaked in illegal drug investigations, but only in those for smuggling and violation of the embargo on fuel against former Yugoslavia. He was not “shining” with anything particular then and was simply considered a person who worked on racketeering orders in the periphery of the organized crime group SIK.

The above analysis generates two main leads in the manipulation of this document:

A. An illegal copy has somehow left RZBOP Burgas before being filed in the classified documents archive.

B. The document was copied in 2003 when, according to the Interior Ministry, it was removed from the archives of the Unit for Combating Organized Crime (BOP).

In both cases, the copies were tempered with, and probably the header and the footer of the text were preserved, while the content was typed on a typewriter and was inserted later as was the handwritten text below the line.

WHO Does Not Want to Categorically Refute Barekov’s Document?

A careful examination of the font and the text itself can bring to light other evidence of manipulation. Some of it is visible to the naked eye such as discrepancies in the spelling of identical reproducing texts - agent PLAMEN is capitalized in the header and is written in lowercase in the text, where the letter p was changed and capitalized. After "reg" there is no point in the header, and there is one in the text. The header says "year (abbreviated in Bulgarian – editor’s note) 1998" and the text has no abbreviation for the word year. If these texts were typed at the same time and by the same person, a professional with extensive experience, then such differences in an official text are definitely weird.

It would be the easiest and the fairest to the public for the Interior Ministry to declassify the original document and submit it as irrefutable proof of manipulation, instead of retelling it before media. This would finally bring an end to the so-called project "Barekov" as well.

The fact that the declassification is not happening shows that someone else needs this project. It is in someone's interest to maintain the shadow of doubt so that society cannot categorically distinguish the true from the fake, and the pathological outbursts of the former journalist are needed to obscure and discredit the real and proven information about the criminal past of Boyko Borisov AKA Buddha.

Is Barekov Speaking on Behalf of agent "Plamen" or Is "Plamen" Speaking on Behalf of Barekov?

In a statement to the media, Nikolay Barekov made a verbatim admission about the said agent "Plamen". He (Plamen - editor’s note) is "alive and well and hopes to soon be able to testify before the prosecution." This means that Barekov knows who "Plamen" is; has met and spoken with him personally and even knows in advance that "Plamen" is "hoping to testify" - incredible admission (it is unclear what motivated it) of direct links with potential witnesses in the prosecution’s investigation.

Barekov’s mention of the agent’s personal data, such as his initials DP, actually eliminates his undercover and exposes him to direct and huge real risk for his life and that of his family.

Thus, with this irresponsible talk, Barekov is actually in violation of the law on classified information because the said documents were not and are not declassified at the moment. It is mandatory for the prosecution to launch an investigation. How come the leader of Bulgaria without Censorship has received the documents anonymously in a white envelope in his office on one hand, and on the other he revealed who the coded informant is and even dared to make statements to media on his behalf!? If tomorrow, God forbid, something happens to "Plamen" and he is silenced forever, it would be very easy to accuse Borisov, and indeed eliminate an important source that can validate the falseness of the document leaked by Barekov – “two birds with one bullet”.

Bivol is asking resigned Interior Minister, Tsvetlin Yovchev and Chief Interior Secretary, Svetlozar Lazarov, if they have held talks with "Agent Plamen" and with field officer 15213 from RZBOP Burgas? We know that they are both alive and well, living in the city of Burgas and are available for a meeting. Our professional experience over the years makes us aware that forgery in documents, leaked by Barekov, can be easily and quickly established, if there is a will.

We don’t exclude the possibility that Barekov’s sudden bustle in accusing his former political idol of being a cocaine kingpin and murderer is staged by cops with the goal of political blackmail. Otherwise, media or journalists that received such information must remain silent until they verify the authenticity of the documents beyond reasonable doubt. If they are certain that they are authentic and not fake, they have to publish everything without exception and without "cooking" or filtering information; at least these are the principles of professional journalism. However, they have never applied to Barekov, thus we are witnessing a badly contrived attack for political discrediting. At present, the entire senior cop “elite”, “implanted” in Bulgaria without Censorship, is coming forward in media to "prove" the authenticity of that "document". Yovchev’s and Lazarov’s semi-denial, silence and avoidance to release the original documents actually fuel this strategy.

]]>
Биволъ Tue, 05 Aug 2014 06:51:02 +0000
Николай Кобляков: Службите на Путин мислеха, че в България ще е лесно да ме хванат https://bivol.bg/koblyakov-bivol-interview.html https://bivol.bg/koblyakov-bivol-interview.html Capture_2014-08-03_a_10.21.33

 Интервю с Николай Кобляков, предприемач и правозащитник от базираната в Париж правозащитна организация Russie-Liberté („Свободна Русия“). Подробни отговори на всеки от въпросите и на доста други, гледайте във видеото на английски.

Каква е Вашата версия за аферата „Станкоимпорт“ и „Станкофранс“?

В момента върви разследването и не е добре да коментирам в подробности, докато не съм се запознал в детайли с обвинението срещу мен.

Дайте пояснения за скалъпеността на обвиненията срещу Вас?

Аз не съм получавал официално никакви обвинения от страна на руските власти. Сменял съм дори руския паспорт, което означава, че консулството и посолството на Руската федерация в Париж имат пълна информация за това къде живея във Франция. Всичко, което кажа по темата, може да се използва срещу мен. (Адвокатката на г-н Кобляков ни го потвърди – бел. ред.)

Станкоимпорт“ и „Станкофранс“ са част от държавната корпорация “Ростехнологии“, нали?

Тази корпорация, както и много други, се управлява от Сергей Чемезов – олигархът на Путин, близък до Кремъл предприемач (Ростехнологии и Чемезов са в черния списък със санкциите на САЩ и ЕС б.ред). Това е системата в Русия – всичко се управлява от „свои хора“ - „Ротехнологии“ от Чемезов, РЖД от друг личен приятел на Путин Владимир Якунин, а Ковалчук контролира най-голямата руска телевизия – Първи канал (преди – ОРТ – бел.ред).

Повече за Вас и за Свободна Русия?

Организацията има за цел да подкрепя и насърчава демокрацията в Русия. За целта ние се занимаваме с организиране на акции в подкрепа на общественици, опозиционери, предприемачи и всички, които не искат да се примиряват с този режим на президента Путин. Той е диктатор в смисъла на XXI век. Тоест Русия няма как да се развива при диктаторски режим в модерния свят и има бъдеще единствено без него.

Кога и как сте решили да заминете за Франция?

Когато се опитах да развивам бизнеса с грижа за възрастни в Русия, започнаха проблемите. Предлагаха ми да споделя бизнеса с посочените хора и когато отказвах, започваше да ми се обяснява по-твърдо, че това може да има неприятни последици.

Какви заплахи сте получавали от хора на правителството?

Когато отказвах да продам бизнеса си се използваше класическият сценарий - изведнъж започваха да ми правят проверки от данъчните, от пожарната, от надзора по безопасност на храните и др. Например, ние развивахме бизнес в партньорство с руските държавни железници РЖД, които се управляват от близък приятел на Путин. И тогава започваха да ме заплашват с отнемане на бизнеса и наказателни дела. Знаете, че в Русия де юре няма политически затворници, защото всички дела в последните години – срещу г-н Ходорковски, срещу г-н Навални, срещу мен и много други са с икономическа обосновка, скалъпват се доказатества за „далавери“.

Кой Вие е поканил в България? Дълго ли сте контактували с тях? Формален повод ли, конференция ли е, какво е?

Поканиха ме партньори, които преди това посетиха моя център за грижи за възрастни в Рига, Латвия. За изграждане на подобни старчески домове в България има добри условия. В момента имате около 5 000 легла в националната ви система. Но в следващите години те ще се удвоят и ще са поне 10 000. Това всъщност ме доведе в България.

Казали сте още, че в България единствено е била изпратена т.нар. „червена“ международна заповед от руския офис на Интерпол за Вашето задържане?

Да, така ми казаха неофициално от Гранична полиция. Сигурен съм, че е операция на руските служби и ФСБ това да следят кой къде пътува и къде най-лесно би могъл да бъде екстрадиран. Във Франция или Латвия, които имат много по-обтегнати отношения с днешните руски власти, прокуратурата дори не опитваше да ме търси през Интерпол или през руското консулство. Освен това, те са в Шенгенската зона и при преминаване на границата дори не си показваш лична карта или международен паспорт.

Казахте, че процесът срещу Вас в Софийския градски съд относно евентуалната Ви екстрадиция в Руската федерация е тест на независимост за България. Дали българското правосъдие демонстрира независимост?

Така е. Смятам, че до момента България в този смисъл действа като независима държава. Съдът прецени, че мога да бъда пуснат срещу мярката за неотклонение „подписка“. Ще видим дали ще е така и по време на следващите заседания по делото.

Споделете "приятните" си впечатления от пребиваването в българския арест.

Много добре се отнасяха с мен в затвора. Oхраната беше много любезна, не си позволяваше никакви грубости. Дори общуваха абсолютно нормално, приятелски с мен. Въпреки че са фенове на Путин и ме питаха защо съм срещу него, аз спокойно им обяснявах какво съм видял относно репресивната му машина. Те се съгласяваха понякога, но казваха: „Да, ама няма кой друг. Няма кой и да ни спаси от влиянието на Америка и НАТО в Източна Европа“. Излишно е да обяснявам, че ако бях се озовал в затвор в Русия, нямаше да се церемонят с мен и щяха да използват сила, за да ме сломят.

Разкажете повече за путинския режим, какви са Вашите оценки?

Правителствата, които не позволяват двойно гражданство, са напълно смущаващи, защото, какво е гражданството? Гражданството е много, много близка връзка между Вас и настоящата държава. Държавата не е родината!

Вие сте казали, че се отказвате от руското гражданство?

Ако сега Путин свика мобилизация и получи разрешение, може да ме прати в Украйна да се бия с моите братя украинци. Аз не искам да имам правни задължения към него. Пределно ясно е. Започнах процедура по отказ от руско гражданство.

Разкажете по-подробно за опозиционната и правозащитната си дейност и по-специално за тази в защита на момичетата от "Пуси райът", която вероятно е навлякла злобота на Путин.

Що се касае до „Пуси райът“, аз не ги познавам лично, но като предприемач, който подкрепя Russie-Liberté и участва в дейността на тази организация, помагах в организирането на акциите в тяхна подкрепа. По същия начин ние организирахме протестни акции заради други опозиционери – както и за свобода на г-н Ходорковски, така и за г-н Навални.

Какво Ви е мнението за перспективите на Путин във връзка с войната в Украйна?

С анексирането на полуостров Крим и директната окупация, а също и с почти неприкритата инвазия и подкрепа за терористи в Донецка и Луганска област, Путин накара руснаците да воюват с братския си народ. Ние с вас, българите, сме братски народи. Прапрадядо ми, фамилията му е била Петряков, е загинал на Шипка, затова планирам да посетя това място, това е моя мечта отдавна. С украинците сме направо едно семейство – представете си само, че над 20 млн. руснаци имат украински произход или роднини в Украйна. Това е братоубийствена война. Аз мисля, че Европа е пред война.

Дали този конфликт и последвалите санкции срещу Русия могат да доведат до края на путинската епоха?

Да се сравнява Путин с Русия е една сериозна грешка. Дори мога да кажа, че това е следствието на основната телевизионна и друг вид пропаганда, че в момента държавата в Русия е Путин. Както е било при Ленин: „Ленин е партията, партията е държавата“. Смятам, че показателят за подкрепата към Путин от 85% е наистина налице. Може да остане още няколко години на власт и да качи на власт после свой пореден наследник. А и освен това, той успя да затвори устата на руската опозиция – г-н Ходорковски е в чужбина, а г-н Навални е под домашен арест. Точно затова руските спецслужби като ФСБ започнаха да работят активно срещу опозицията в Европа. Когато на 6 юли ние организирахме протеста срещу президента Путин до Триумфалната Арка в Париж, то агентите на руските служби може би бяха не по-малко, много забавно беше...(показва снимките на лаптопа – бел. ред.)

Със съдействието на Протестна мрежа, която се мобилизира за освобождаването на руския опозиционер.

]]>
Биволъ Sun, 03 Aug 2014 05:11:16 +0000
Документът на Бареков за Борисов е манипулиран https://bivol.bg/barekov-borisov-dokument.html https://bivol.bg/barekov-borisov-dokument.html Capture_2014-08-01_a_17.00.44

Николай Бареков се полива със шампанско в курорт за милионери в компанията на оперативно интересни лица, разработвани за наркотрафик.

Преди няколко дни пишман журналистът-политик Николай Бареков хвърли "бомбата" в публичното пространство, че притежава оригинални документи, които доказват, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е извършвал тежки криминални престъпления в миналото. Бареков обвини Борисов в най-сериозните, според Наказателния кодекс деяния, споменавайки дори и убийства. Всички документи "нецензурният" политик обеща да предаде в прокуратурата и призова Сотир Цацаров немедлено да образува наказателно производство срещу неговия бивш КУМир. След бомбастичата си изява по Нова ТВ, сутринта на 27.07., Бареков публикува в сайта си две страници от справка с гриф "Строго секретно", отпреди 15 г., в която се спряга името на Бойко Борисов като нов супер бос на кокаиновия трафик.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров веднага опроверга автентичността на документа, и каза, че под неговия номер имало друг подобен, но с различен текст, в който липсва въобще името на Борисов. Лазаров обаче не показа оригиналния документ, като така остави сянка на съмнение и даде повод за всякакви интерпретации. Разбира се, от яловото полу-опровержение веднага се възползва Бареков и обвини Лазаров и МВР в манипулация в полза на бившия Главен секретар и Премиер.

Биволъ е единствената българска медия, която е публикувала автентични документи от различни източници /секретна дипломатическа кореспонденция, разкрита от Уикилийкс, американския доклад на Джеф Щайн и части от Досието "БУДА"/, доказващи престъпното минало на Борисов, още докато той беше премиер и най-могъщия човек в България. Тогава неговите радикални защитници и пропагандни трубадури бяха медиите контролирани от Пеевски и особено телевизиите, чийто шеф беше сегашният лидер на ББЦ. Архивите от близкото минало са живи и са най-доброто доказателство за това що е обществен и журналистически морал.

Анализът на документа на Бареков предложен тук е базиран на формални и смислови белези, които навеждат на извода за фалшификация и манипулация и дават база за разпознаване на бъдещи фалшификати и компромати.

Capture_2014-08-01_a_16.58.04

Capture_2014-08-01_a_16.58.21

Екземпляр единствен

Документът се състои от две страници, попълнени на пишеща машина. Написан е прономерован лист от секретна тетрадка на оперативен работник от РЗБОП – Бургас с номер 15213. Освен напечатания на машина текст върху документа има печати и писмени резолюции.

1. Лилавият печат РДВР-Бургас горе вляво е с номер 2284 от 17 март 99 г. като цифрата 17 е съвсем бледа, а цифрите 2284 са положени с ръчен номератор при наклон от 15 градуса спрямо нивото на останалия текст. Ръкописно и отчетливо в печата е написано Един (екземпляр). Печат с такъв лилав цвят на РДВР не съществува, той трябва да е червен, категорични са експерти, с които Биволъ се консултира.

2. Над лилавия печат има ръчен текст Да се класира архив "Б" - без 18 с нечетлив подпис. Под тази резолюция няма име и дата, което не е възможно по правилата за работа със секретни документи.

3. Под лилавия печат има резолюция с дата 18.03.1999 г. и подписа на началника на РЗ-БОП Бургас към този момент - Дико Киряков (починал преди 10 години) до началника на Група 1 от РЗ БОП Бургас (Терор и Наркотици) Георги Хомондозлиев. В резолюцията се казва, че информацията трябва да се внесе на 25.03.1999 в (не се чете) тетрадка, а копие от рапорта да се даде на началник група 01, т.е. да остане за ползване на самия Хомондозлиев.

Тази резолюция на Дико Киряков е автентична, както и неговият подпис. Тя отговаря на правилата за обозначение и е изключително важна отправна точка, защото останалите реквизити на документа сочат, че или тя не е изпълнена (което е абсурд), или документът е манипулация, или е направено копие на единствения екземпляр нелегално, още тогава, малко преди той да бъде надлежно копиран в Секретното деловодство на РДВР Бургас.

4. Изпълнението на резолюцията трябва да се случи по следния начин: В края на документа, на втора страница долу вляво, под текста започващ с Напечатано в един екз. трябва да се добави нов текст: Доразмножено в един екземпляр съгласно резолюция. Екз. 2 за началник група 01 РЗ БОП. Добавя се и името на деловодителката извършила процедурата /напр. "размножено от ......./ В лилавия печат текстът Един се зачерква от нея, пише се съответно 1 и 2 с цифри върху съответния екземпляр и се описва долу в ляво кой екземпляр къде е отишъл. Всички тези операции се правят в секретното деловодство и се пише кода на оперативния работник, който е напечатал. Задължително се пише и името (кода) на служителят/ката/, който е размножил. Нищо такова няма обаче на втората страница на документа, нито върху лилавия печат.

5. Червеният печат МВР на който пише Екз N°3 от 22.04.98 г. е друго категорично доказателство, че има манипулация. Първо, печатът носи дата от 98 г., а не от 99, кой знае защо написана ръкописно и със син химикал. Няма как документ да бъде заведен на отчет в МВР София, една година преди да бъде изготвен в РДВР Бургас! Второто е още по-важно: трети екземпляр няма как да същестува по същите причини, по които не съществува и втори екземпляр - размножаването не е отразено никъде, което не може да се случи по правилата на секретното деловодство. Ако предположим хипотетично, че все пак е направен втори екземпляр, съгласно резолюцията на Киряков, то абсурдно е да се направи официално трети екземпляр, тъй като подобна резолюция за негово изготвяне никъде няма отбелязана в публикувания документ. Без ясно обозначена персонална резолюция на началник в йерархията на МВР за изготвянето на копие, с точен адресат, такъв не може да се изготвя и да съществува според изискванията за работа с класифицирана документация. С други думи подобен документ няма как да е стигнал до МВР София и да бъде архивиран законно.

6. Особено важно е да се сравни цветът на двата печата. Ако се допусне, че са правени върху един и същ документ, те трябва да бъдат червени. Не е възможно единият да е лилав, а другият ярко червен. Различието в цветовете говори, че вторият червен печат от МВР вдясно е положен не върху оригинал, а върху някакво цветно копие на оригинала, което вече е променило цвета на първия оригинален печат от РДВР Бургас. Подобен ефект може да се получи, и ако първоначалното копие е било черно-бяло и впоследствие е правен опит на компютър да се почервенява отгоре печатът на РДВР.

7. В края на втората страница долу вдясно има дълъг ръкописен текст с отчетлива профилна сянка на буквите. В него се описват влизания и излизания на Христо Асенов – Бацата и Георги Илиев през граница. Подобен графичен ефект се получава само при манипулация с графична компютърна програма и няма как да се получи оригинално при писане с химикал. Този текст обаче няма абсолютно никакви реквизити: нито подпис, нито дата. Съществуването му в оригинален секретен документ в такъв вид е немислимо.

Засечените лица

Категоричният извод дотук е, че нищо не е спазено съгласно изискванията за съставяне и работа със секретни документи. Такава съвкупност от нарушения е изключена в един оригинален документ. Манипулацията се потвърждава и от смисловия анализ на текста:

8. В списъка на засечените лица на втора страница е описан Младен Мутафчийски, като за него в основния текст няма нито дума. От друга страна в списъка липсва името на Пламен Дишков - Кела, за когото в текста пише подробно. Този абсурд няма друго обяснение освен, че е възможно засечените лица се отнасят към друг текст, а не към този на първата страница. Важно е да се отбележи, че като "засечени лица" се описват само тези, за които съществуват досиета. А досие за Бойко Борисов е имало в Бургас още от 1995 г. към Икономическа полиция, заради контрабандната фабрика за цигари в Крайморие, но и в ЦСБОП където той става агент "Буда" и е заведено ДОН "Буда", като оперативно интересно лице свързано с престъпните и силови групировки.

9. По спомени на оперативните работници от РЗ БОП Бургас по това време (98-99 г.) Бойко Борисов изобщо не е протичал в разработки за наркотици, а единствено за контрабанда и нарушаване на югоембаргото за горива. Тогава той не е "блестял" с нищо особено и е бил смятан за обикновен силов кадър около групировката СИК.

От направения анализ се оформят две версии за манипулирането на този документ.

А. Нелегално копие е изнесено от РЗ БОП Бургас преди да бъде заведено в секретното деловодство.

Б. Документът е копиран през 2003, когато според МВР е изтеглен от архива на БОП.

И в двата случая върху копията са осъществявани манипулации, като най-вероятно са запазени реквизитите на шапката и опашката на текста, съдържанието написано на машина е монтирано допълнително, както и писмения текст под чертата.

КОЙ не иска да опровергае категорично документа на Бареков?

По-внимателна експертиза на шрифта и самия текст може да извади наяве и други белези за манипулации. Някои от тях са видими с просто око разминавания в изписването на идентични възпроизвеждащи се текстове: агент ПЛАМЕН е с главни букви в шапката и с малки букви в текста, като има поправка с главна буква на п. След "рег" в шапката няма точка, а в текста има. В шапката пише "98год.", а в текста не е добавено съкращение за година. Ако двата текста са печатани  по едно и също време и от един и същ човек, професионалист с голяма рутина, то такива формални разминавания определено са странни.

Най-лесно и честно спрямо обществото ще е МВР да декласифицира оригиналния документ и да го представи като неоспоримо доказателство за манипулацията, а не да го преразказва в медиите. Това ще е краят на проекта "Бареков".

Фактът, че декласифицирането не се случва, показва, че някой има нужда от този проект. Съществува нечий интерес да се поддържа сянката на съмнението. Да не може обществото категорично да разграничи истинското от подправеното, а патологичните изблици на бившия журналист да замъглят и дискредитират реалната и доказана информация за престъпното минало на Бойко Борисов - Буда.

Бареков говори от името на "агент Пламен", или "Пламен" говори чрез Бареков?

В свое изявление пред медиите Николай Бареков признава дословно за въпросния "агент Пламен". Той /Пламен б.р/ е "жив и здрав и се надява в най-скоро време да даде показания в прокуратурата". Това означава, че Бареков знае кой е "Пламен", срещал се е и е говорил лично с него и дори е известен предварително, че "Пламен" се "надява да даде показания". Невроятно признание за директна /неясно как мотивирана/ обвързаност с потенциалните свидетели по прокурорската проверка.

Споменаването на персонални данни за агента, като неговите инициали Д.П. от страна на Бареков фактически осветяват агента и го излагат на директен и много голям реален риск за живота му и този на неговото семейство.

По този начин на безотговорно говорене, Бареков попада всъщност в нарушение на закона за класифицираната информация, тъй като въпросните документи не са били, нито са декласифицирани към настоящия момент. Задължително е прокуратурата да образува разследване. Как така уж лидерът на ББЦ е получил документите анонимно и в бял плик в офиса си от една страна, а от друга е разкрил кой е кодифицираният информатор и дори си позволява да прави изявления пред медиите от негово име!? Ако утре, недайбоже, нещо се случи с "Пламен" и той замлъкне завинаги, би било много лесно да бъде обвинен Борисов, а всъщност да се премахне важен източник, който може да валидира неверността на разпространения от Бареков документ. "С един куршум – два заека".

Биволъ задава въпрос до Йовчев и Лазаров /в оставка/: Проведени ли са разговори с "агент Пламен" и оперативен работник 15213 от РЗБОП Бургас? Знаем, че и двамата са живи и здрави, живеят в гр. Бургас и са налични за среща. От своята професионална практика през годините сме наясно, че много лесно и бързо може да се установи фалшификацията в публикувания от Бареков документ, ако има желание за това.

Не изключваме внезапната активност на Бареков да обвини бившия си политически идол, като кокаинов бос и убиец, да е активно ченгеджийско мероприятие за политически шантаж. В противен случай медията, или журналистите, получили подобна информация, са длъжни да запазят мълчание, докато първо не проверят неоспоримо достоверността на документите. Ако се уверят, че те са истински, а не менте, са длъжни да публикуват всичко без изключение и без "сготвяне", или филтриране. Това е според професионалните принципи на журналистиката. За Бареков обаче те не важат, затова сме свидетели на лошо скалъпена политическа компроматна атака. В момента целият висш ченгеджийски клир внедрен в ББЦ се изявява медийно, за да "доказва" автентичността на въпросния "документ". Начинът на полу-опровержение, мълчание и непоказване на оригиналите от страна на Йовчев и Лазаров, всъщност подхранват подобна стратегия.

]]>
Биволъ Fri, 01 Aug 2014 11:50:17 +0000
BULGARIA IS SUCH A NICE COUNTRY (IN RUSSIAN: ХОРОША СТРАНА БОЛГАРИЯ): IT GRANTS CITIZENSHIP TO RUSSIAN MOBSTERS AND JAIL TO PUTIN’S OPPONENTS https://bivol.bg/kobliakov-ciganov-english.html https://bivol.bg/kobliakov-ciganov-english.html kobliakov

Nikolai Koblyakov, Russian entrepreneur and opposition activist in Paris, is detained in Bulgaria on an extradition request from Russia

Nikolai Koblyakov, who is a Russian and French national, travels often over his business in social entrepreneurship. He crosses borders across Europe and America without problems. On July 29, he landed at Sofia Airport on a flight from Paris. The reason for his visit was a business meeting. Koblyakov presented his French passport at Border Control. Despite that, he was immediately detained by Bulgarian "Border Police" because Russia has placed a search warrant for him through the Interpol system. He remains in custody for 48 hours already. The hearing on the term of his detention will be held Friday; then the Sofia City Court will decide whether to extradite him to Russia.

Besides being an entrepreneur, Koblyakov is known as a strong critic of the Kremlin regime. He was one of the founders of the NGO "Free Russia", which organizes protests in Paris against the politically motivated trials and detention of opposition activists in Russia. The organization also prepares reports on corruption and abuse of power by the Kremlin.

The formal extradition request, received in Bulgaria, stems from a fraud case, which in recent years has been taking place in Russia. According to the Russian edition of Forbes, the matter resembles a classic raider foray - Koblyakov received a proposal to make someone close to the government one of his partners, and when he refused, proceedings were launched against him and his offices were raided. Koblyakov fled from Russia, settled in France and continues to develop his business with construction of nursing homes for the elderly in the Baltic countries.

Two days after Koblyakov’s detention, the international scandal is flaring. The news of the Bulgarian arrest toured Russian and Bulgarian media. Diplomatic demarches of France to free its citizen are currently failing. Prominent NGOs have already started a petition (see here).

There was a protest rally outside the Bulgarian Embassy in Paris as well, against Bulgaria’s decision to keep Koblyakov in detention (see here)

Capture_2014-07-31_a_15.17.39

The announcement about the Thursday protest outside the Bulgarian Embassy in Paris

He is still doing fine, his wife Julia reported in a phone conversation; she flew to Sofia yesterday to support her husband and to organize his legal defense. His spirit is high and the outside support of the NGO sector is contributing to it. The French Consular Office is also providing great understanding and assistance, she said. According to her, Koblyakov had not been specifically warned by the French authorities not to travel to Bulgaria.

Unlike the French, Bulgarian detention authorities are not showing that much of an understanding and have not even allowed his wife to visit the “dangerous prisoner” in NIS.

The fact that Koblyakov traveled freely to many countries, members of Interpol, and has not been warned that he could be arrested, raises the question whether Bulgaria is not used again as a "Trojan Horse" of Russia? Why a can a man, reported as wanted by Interpol, travel with a French passport in Europe and the United States, but Bulgaria, which is a NATO and European Union member, is keeping him behind bars? When exactly was the retention bulletin logged by Russia? Was it not sent hastily shortly before he boarded the flight to Bulgaria?

Years ago, media wrote about the case of Kostya Tziganov - Russian mafia boss, whose picture was hanging among the ones of wanted fugitives on the website of the Russian Interior Ministry, while Interpol was tracking him down with a red bulletin. The wanted Tziganov was living peacefully in Bulgaria and had even obtained citizenship with the signature of the “great” counterintelligence chief Ivan Drashkov. Tziganov was building vacation complexes for hundreds of millions of euros on the Black Sea coast and was playing friendly soccer games with former Chief Secretary of the Interior Ministry, Boyko Borisov. The Russian Court never requested his extradition, despite the Interpol bulletin, and Bulgarian authorities kept their eyes closed for years – the Interior Ministry did not touch him under a number of Ministers. The National Security Agency (DANS) finally caught him and extradited him on the order of the then-Head of the agency, Tsvetlin Iovchev.

Capture_2014-07-31_a_15.09.48

Wanted by Interpol Russian national, Kostya Tziganov, is seen playing soccer with the former Secretary of Interior, Boyko Borisov

Bulgarians are not only unusually diligent in the case of opposition activist Koblyakov, but Russians are also very "proactive", as a notoriously failed Bulgaria candidate for European Commissioner used to say. According to information obtained by Bivol, the Russian judiciary has mobilized with the speed of light after the capture of Koblyakov and has been faxing documents up the storm to justify the extradition request. This led to a prosecution decree to keep him under arrest for 72 hours, although prosecutors initially denied they were aware of the case.

The Bulgarian Prosecutor's Office and the Interior Ministry owe answers about these double standards - not only to Bulgarian citizens, but to European ones, who, unlike Russian mobsters, can hardly feel so safe in our country.

Anti-Poutine protests in Paris leaded by Koblyakov. Source: Russie-Libertés

Capture_2014-07-31_a_19.01.28

Capture_2014-07-31_a_19.01.46

Capture_2014-07-31_a_19.02.01

]]>
Биволъ Fri, 01 Aug 2014 04:48:20 +0000
Хороша страна Болгария: за руски мафиоти - гражданство, за опозиционери - затвор https://bivol.bg/kobliakov-ciganov.html https://bivol.bg/kobliakov-ciganov.html kobliakov

Николай Кобляков - руски предприемач и опозиционер в Париж, задържан в България по искане за екстрадиция от Русия

Николай Кобляков, който е руски и френски гражданин, пътува често заради бизнеса си в социалното предприемачество. Навсякъде в Европа и в Америка минава границите без проблеми. На 29.07 той каца на Летище София с полет от Париж. Повод за посещението му е бизнес среща. На граничния контрол Кобляков представя френския си паспорт. Въпреки това веднага е задържан от "Гранична полиция", защото Русия го е пуснала за издирване през системата на Интерпол. Вече 48 часа той е в ареста. Утре предстои да се гледа мярката му за неотклонение, след което Софийски градски съд ще решава дали да бъде екстрадиран в Русия.

Освен като предприемач, Кобляков е известен като критик на кремълския режим. Той е един от основателите на неправителствената организация "Свободна Русия", която организира протести в Париж срещу политически мотивираните процеси и задържането на опозиционни активисти в Русия. Организацията изготвя и доклади за корупция и злоупотреби на властта в Кремъл.

Официално искането за екстрадиция получено в България е за дело за измама, което от няколко години се води в Русия. Според руския Форбс става дума за мероприятие, което прилича на класически рейдърски набег: предлагат на Кобляков да вземе съдружник близък до властта, а когато той отказва му е образувано дело и офисите му са обискирани. Кобляков бяга от Русия, установява се във Франция и продължава да развива бизнеса си със строежи на старчески домове в балтийските страни.

Два дни след задържането на Кобляков набъбва международен скандал. Новината за българския арест обиколи руските и българските медии. Дипломатическите демарши на Франция, за да прибере своя гражданин засега не дават резултат. Авторитетни неправителствени организации вече организираха подписка (виж тук).

Готви се и протест пред българското посолство в Париж срещу решението на България да задържи Кобляков (виж тук)

Capture_2014-07-31_a_15.17.39

Анонсът за протест пред българското посолство в Париж днес

Самият той се чувства добре - съобщи по телефона съпругата му Юлия, долетяла вчера да подкрепи съпруга си и да организира адвокатската му защита. Духът му е висок и за това голямо значение подкрепата отвън, от неправителствения сектор. Френското консулство също се отнася с голямо разбиране и оказва помощ - уточни тя. Според нея Кобляков не е бил предупреждаван специално от френските власти да не пътува в България. 

За разлика от французите, българските арестантски власти не проявяват чак такова разбиране и дори не са допуснали съпругата на свиждане с опасния затворник в НСлС.

Фактът, че Кобляков е пътувал безпрепятствено в много страни членки на Интерпол и не е бил предупреден, че може да бъде задържан, повдига въпроса дали България не се използва за пореден път като "троянски кон" от Русия? Защо човек, обявен за издирване в Интерпол може да пътува с френски паспорт из Европа и САЩ, а в натовска и европейска България го задържат? Кога точно е пуснат бюлетина за задържане от Русия? Не е ли пратен експресно малко преди да се качи на самолета за България?

Преди години медиите писаха за случая на Костя Циганов - руски мафиотски бос, чиято физиономията висеше сред издирваните лица на сайта на руското МВР, а Интерпол го издирваше с червена бюлетина. Издирваният Циганов си живееше спокойно в България и дори беше получил гражданство с подписа на великия контраразузнавач Иван Драшков. Той строеше комплекси за стотици милиони евро по морето и риташе мачле с бившия главен секретар на МВР Бойко Борисов. Руският съд въобще не го търсеше за екстрадиране, въпреки обявата в Интерпол, а българските власти си пасуваха - МВР не го пипаше нито при Петканов, нито при Петков, нито при Миков. Накрая ДАНС хвана Циганов и го експулсира със заповед на тогавашния шеф на агенцията Цветлин Йовчев.

Capture_2014-07-31_a_15.09.48

Издирваният от Интерпол руснак Костя Циганов играе мач с бившия главен секретар на МВР Бойко Борисов

В случая с опозиционера Кобляков не само българите са необичайно старателни, а и руснаците са  "проактивни", както се изразяваше един злополучен кандидат за еврокомисар. По информация на Биволъ руската съдебна власт се е мобилизирала светкавично след залавянето на Кобляков и по факса са претени материали, за да обосноват искането за екстрадиране. Това води до задържането му с прокурорско постановление за 72 часа, въпреки първоначалното отричане на прокуратурата, че знае нещо за случая.

Българската прокуратура и МВР дължат отговори за тези двойни стандарти не само на българските граждани, а и на европейските, които за разлика от руските мафиоти едва ли могат да се чувстват толкова сигурни у нас.

Снимки от антипутински протести в Париж организирани от Николай Кобляков. Източник Russie-Libertés

Capture_2014-07-31_a_19.01.28

Capture_2014-07-31_a_19.01.46

Capture_2014-07-31_a_19.02.01

]]>
Биволъ Thu, 31 Jul 2014 10:04:44 +0000
BULGARIA ARRESTED A PROMINENT OPPONENT OF PUTIN - NIKOLAI KOBLYAKOV https://bivol.bg/kobliakov-english.html https://bivol.bg/kobliakov-english.html protest-kobliakov

Protest of the organization Russie-Liberté (Free Russia) before the Russian Embassy in Paris. Photo: personal blog of Nicholay Koblyakov

Nikolay Koblyakov, founder of the French NGO "Free Russia" (Russie-Liberté), which for years has organized protests against Putin's regime in defense of “Pussy Riot” and of support for Russian opposition, repressed by the Kremlin, has been arrested at Sofia Airport yesterday, July 29, 2014,.

Koblyakov, who has French and Russian citizenship, risks extradition to Russia.

The French Embassy has been notified and has contacted Bulgarian authorities, however, it does not have any other information or details, Bivol learned.

Approached for comment, the press office of the Interior Ministry initially said it could not confirm the information about Koblyakov’s arrest. Later they said Koblyakov was arrested by order of Interpol.

The Prosecution office: No such case for us!

The speaker of the Prosecution office initially declined comments on the case, but later Malina Alexandrova from the press office  said, that "the Prosecution is not aware about such a case".

However, if a person is detained in Bulgaria a prosecution order is needed to extend the first 24 hours of the initial detention to 72 hours.

According to the latest information (18h local time) Kobliakov left the Sofia Airport and is on the road to the National Investigation Service. This means a 72 hours detention order has been issued by a prosecutor.

The case is promising to turn into huge scandal on the backdrop of EU and United States sanctions against the regime in Moscow.

Expect further details

]]>
Биволъ Wed, 30 Jul 2014 12:38:23 +0000
България арестува изтъкнат противник на Путин - Николай Кобляков https://bivol.bg/kobliakov.html https://bivol.bg/kobliakov.html protest-kobliakov

Протест на Russie-Liberté пред руското посолство в Париж. Снимка: личен блог на Николай Кобляков

Вчера, 29.07.2014 на летище София е бил задържан Николай Кобляков, основател на френската неправителствена организация "Свободна Русия" (Russie-Liberté), която от години организира протести срещу путинския режим, в защита на Пъси Райът и в подкрепа на руски опозиционери и политически затворници, репресирани от Кремъл.

Кобляков, който е с френско и руско гражданство рискува екстрадиция в Русия.

Френското посолство е информирано и е осъществило нужните контакти с българските власти, но не разполага с повече информация - научи Биволъ.

Потърсени за коментар от пресцентъра на МВР първоначално казаха, че не могат да потвърдят информацията за ареста на Кобляков. По-късно (17:30 30.07.2014) говорител на пресцентъра съобщи по телефона, че Кобляков е задържан от Гранична полиция по искане на Интерпол.

В Прокуратурата такъв случай няма...

От пресцентъра на Прокуратурата първоначално казаха, че "на този етап прокуратурата сведения няма да дава" и за повече подробности трябва да се пита Софийски градски съд. Впоследствие шефът на пресцентъра на държавното обвинение Малина Александрова каза, че в "прокуратурата такъв случай няма".

По закон МВР и ДАНС могат да искат задържане до 24 часа след което да решат дали да докладват случая на прокурор. Към 16:30 на 30.07.2014 това не беше направено. Към 18 ч. обаче Кобляков е бил приведен в ареста на Националното следствие на Г.М. Димитров, което означава, че делото е гледано от прокурор и задържането е удължено на 72 часа.

Случаят се очертава като грандиозен скандал на фона на санкциите на ЕС и САЩ срещу режима в Москва.

Късно вечерта на 30 юли от пресцентъра на прокуратурата изпратиха до Биволъ следното съобщение:

Случаят за Николай Кобляков е пристигнал късно вечерта (на 29/07) в прокуратурата. Става въпрос за искане от Районния съд на Москва за екстрадиция на лицето, издирвано за измами.

Оттук нататък прокуратурата ще изпълни задълженията си по линия на международната правна помощ и ще предаде лицето на Софийски градски съд, който ще реши дали да има екстрадиция или не.

Прокуратурата в нито един момент не поддържа обвинения или няма каквото и да било друго касателство, освен директно да предаде искането за правна помощ на съда.

Очаквайте подробности

]]>
Биволъ Wed, 30 Jul 2014 09:42:38 +0000
ISRAEL CONSIDERS TURKEY AN ALLY OF HAMAS https://bivol.bg/izrael-schita-turtsia-za-suiznik-na-hamas-english.html https://bivol.bg/izrael-schita-turtsia-za-suiznik-na-hamas-english.html  12-01-03-76770_1

According to the official position of the State of Israel, Turkey actively cooperates with Hamas and supports radical Islamic terrorist organizations such as "Muslim Brotherhood." This became clear from a statement by the Israeli Ambassador to Bulgaria, H.E. Shaul Khamisa Raz. He took part in a discussion titled: "Situation in the Middle East and implications for the State of Israel." The Ambassador admitted that the rapprochement of Turkey to terrorism in the Middle East has begun with the coming to power of current Prime Minister, Recep Tayyip Erdogan. Currently, namely Turkey is the major proponent of aggressors against Israel. Raz believes that this country’s support for terrorists in Gaza has reached "very dangerous levels."

In the summer of 2010, Israeli commandos stormed a Turkish ship, which, pretending to carry humanitarian aid, attempted to transfer money, fighters and materials needed for Hamas’ military activities in Gaza. This led to a breakdown in diplomatic relations between Israel and Turkey, although years ago already, the Balkan country had started to actively support the Palestinian military wing. This is done mainly behind the guise of Islamic charities, which, however, have been detected to be in communication with al-Qaeda and radical movements in North Africa. These organizations also operate on the Balkans, and data from special sources show that they play an active role in the illegal drug channels to and from the Middle East towards Europe.

The Turkish Prime Minister repeatedly met with the leader of Hamas and Gaza Ismail Haniyeh, who was on a formal visit both to the government and to the Majlis. One can say that precisely Turkey is starting to replace Iran and Syria in the balance of influence over radical Islamic paramilitary organizations classified as terrorist by the EU and the US. At the same time, Turkey's membership in NATO and its status of EU candidate are a complete paradox, considering this turn in its foreign policy. For the first time, Turkey refused to NATO and the US the use of its territory and airports for bases during the attacks against al Qaeda in Afghanistan and Saddam Hussein.

After the impossible condition, voiced by the political leader of Hamas Mehmed Meshaal, that they will not stop the attacks until Israel disarms completely, it is clear that the conflict is flaring and is escalating to a permanent and bloody war. None other than Turkey, with all its potential and the personal involvement of its current dictator Recep Tayyip Erdogan, appeared on the world stage as keynote speaker, advocate and assistant of the Islamist group. This inevitably reinforces the positions of Hamas and heralds adverse consequences for Israel. The first shock is already there, after the country's airspace was declared dangerous because of Palestinian rocket attacks. This forced the suspension of flights of airline companies and practically put Israel in a situation of isolation for the first time since 1967. It will not be an exaggeration to conclude that with its hyper-active support for one of the sides in the conflict in Gaza and voicing ultimate conditions for the practical elimination of Israel, Erdogan and Turkey started to provoke a military contagion that can easily explode into global cataclysm.

Only a few months ago, Erdogan threw into turmoil neighbors Bulgaria and Greece, by openly declaring that he considered all lands in Thrace and Macedonia to be Turkish property. Erdogan removed with one stroke of his hand the entire Kardzhali region from Bulgaria, while the statement of the Government of Prime Minister Plamen Oresharski on the issue was both toothless and too late. Only anti-Bulgarian and anti-Greek Macedonia did not react to the scandalous declaration, though it was also listed as Turkish province. Gruevski’s regime there is actively supported by Turkey, politically and economically. Some of the biggest investments in the Western Balkan countries in recent years have been made precisely by Turkish companies. Turkey has even built a large modern airport in Skopje, which was named by the local government "Alexander the Great". Recently, the two neighbors of Bulgaria demonstrate increasingly close ties, both in external and in domestic political terms. On the Balkans, only in Turkey and Macedonia, we are witnessing clear repression against inconvenient to rulers journalists who are sent to jail in order to be silenced. Turkey is ranked 148th in terms of press freedom by Reporters Without Borders, even behind Afghanistan. The Turkish Prime Minister made the list of world's dictators after he banned access to social networks like Twitter and YouTube on grounds they published data and evidence of high corruption and misuse of public funds he was linked to.

The economic aid that Turkey provides in Gaza is also evident. A number of industrial enterprises and a large hospital have been built there in recent years with Turkish money.

A fact, which reasonably causes concern, is that a few days ago Erdogan, himself, publicly called Israel a "terrorist state". In this same statement, the Turkish leader pledged help by all means for the enemies of Israel. With his official support, Erdogan is actually lifting international responsibility of Hamas for its terrorist actions against Israeli citizens and Jews. Erdogan’s position is met with full solidarity by the spiritual leader of Iran, Ayatollah Ali Khamenei.

Flying Turkish flags, along with those of Hamas and the Palestinian State, can be seen more and more frequently on buildings in the Gaza strip. The aligning of the positions of a regional NATO force, such as Turkey, and a radical organization, such as Hamas, aiming to abolish the State of Israel, becomes a nightmare for the North Atlantic military alliance. As a member of this organization, Bulgaria should be more skeptical about NATO guarantees for our territorial integrity and national security. The neglected by a number of governments impotence of our armed forces to effectively protect the country against threats from the southeast is starting to look like national treason. The withdrawal of Turkey from the NATO project to build a shield on its territory against Iran ballistic missiles is hardly accidental. If such a missile is able to fly over Turkey, it is not even necessary to specify which country, geographically, should be the next one to be threatened.

It is no secret that in the last 10 years, Turkey has made a huge leap in its economic development. According to respected analysts, Erdogan’s regime is funded generously with hundreds of billions of dollars from countries near the Saudi peninsula and other Asian Islamic States.

The discussion at the Israeli Embassy led to the crystal clear conclusion that we are witnessing a serious turn in the geopolitical situation and in the role of some countries in operations in the Middle East. As the terrorist activity of radical Islamic terrorist organizations is global, this change is expected to have a global resonance. Bulgaria has already felt the horror of terrorism on its territory with the bloody attack in Burgas on Israeli tourists. The identity of the direct perpetrator and his links with the militant organization "Hezbollah" have not been conclusively confirmed, and it is not yet clear to what extent the organization of this terrorist attack was logistically supported locally. Experts are adamant that the group that organized the explosion could not achieve its goal in Bulgaria without significant external support. Bivol has information that residents of different Islamist organizations and Turkish fundamentalists operate undisturbed in the Burgas region and the territory of the Sunny Beach resort. Such information about the existence of these cells that are threatening our national security is blurry as it was consciously and deliberately ignored before and after the terrorist attack, during the term in office of the Citizens for European Development of Bulgaria party (GERB), by special services of the National Security Agency (DANS) and foreign Intelligence. The situation with these operational cells has not changed with the coming to power of the coalition between the Bulgarian Socialist Party (BSP) and the party largely representing the Turkish minority, Movement for Rights and Freedoms (DPS). We can definitely say that Bulgaria is currently an open door and free territory for residency of any Islamist or terrorist groups that are using our territory for invasion of the EU.

Because of the growing distance between the two countries in recent years, part of the flow of Israeli tourists was redirected from Turkish Black Sea resorts to Bulgaria. Precisely such a group became the target of the bomb attack at Sarafovo Airport, which in turn led to shock and exodus of tourists after the initial boom. The terrorist act near Burgas played its role of psychological “watershed” for our country's image as a safe and secure from terrorism destination.

According to observers of processes in Turkey, the unbearable refugee influx in the country from Syria and other Islamic States has been unofficially provoked precisely by the Turkish authorities who are providing seamless traffic and access of such groups to the Bulgarian border. The access of thousands of "refugees" inside the country is further facilitated by the impotence of local border police to effectively stop illegal human trafficking. As it turned out that, according to the signed agreements, Bulgaria must take on its territory the entire refugee flow from the Middle East to the EU, our society is expected to collapse very soon over the disproportionately high number of Muslim immigrants. We are seeing massive irresponsibility of the government in connection with this potentially-explosive problem and the cumulative effect will affect our demography, economy and tourism.

The words of Ambassador Khamisa Raz come at a time when in Bulgaria a government, strongly dominated by the pro-Turkish party DPS, fell from power and whose lawmakers caused a severe banking and political crisis. The financial, political and economic ties with the Saudi region of individuals, who imposed in the country a plutocratic regime of oligarchic type, still languish non-transparently in Bulgarian society.

]]>
Биволъ Wed, 30 Jul 2014 08:07:37 +0000
SHOULD CORPORATE COMMERCIAL BANK’S BANKRUPTCY SCARE US? https://bivol.bg/ktb-falit-english.html https://bivol.bg/ktb-falit-english.html Capture_2014-07-26_a_10.37.01

Every day, hundreds of companies worldwide suspend their activities and hundreds of others open new business. Every day, thousands of employment contracts are terminated, however, thousands of new jobs open at the same time. This is how the market works – unfit entrepreneurs, due to accumulated losses, lose their invested capital and become insolvent. This leads to the devaluation of assets they use, which creates conditions for their profitable use by other capitalists, willing to risk their resources under these depressed prices. Productive assets are transferred from one entrepreneur to another, and in the process, thousands of people need to review their own life plans. Some get rich, others become poorer. It is precisely thanks to corporate bankruptcies that market economy ensures the profitable use of scarce resources in the economy, which in turn is an indication that these resources are used according to consumer preferences. Aside from the followers of Karl Marx, today there are no other economists who disagree with this description of the market economy.

However, there is one business where the slightest jolt is met with great fear by almost all economists, and the general public - the activities of modern banks. While easily explained, it seems paradoxical, because in fact, in their work, modern banks are not limited by the available economic resources. They do not fund their loans only with borrowed capital, nor fully cover all deposits with liquidity. Precisely from this derives their ability to grant bank loans that are practically unlimited by economic factors. Bankers know that this great privilege is a double-edged sword. On one hand, more lending leads to more benefits. On the other hand, however, excessive lending creates excessive optimism among entrepreneurs, who are losing the grip on the real success of business projects, and mistakenly consider that the economy has more resources than they actually are. Due to this poor judgment, a time comes when not every business project can be completed, or they end up being insufficiently profitable to repay their loans in full. Then, banks realize that there are bad loans that undermine the quality of their financial assets; their capital decreases; doubts that they have sufficient capital emerge and that undermines their credibility. This is followed by withdrawal of saving accounts deposits by concerned companies and individuals, which eventually leads to depletion of available liquidity. Banks close their doors, and must somehow be restructured in order to pay their debts.

That's what happened with Corporate Commercial Bank (KTB). In conditions of general economic stagnation, the assets of this bank increased four times in the last six years. The average annual growth of the Bank was more than four times faster compared to the average in the sector, and over two times more active than the one of other banks with Bulgarian capital. From an insignificant institution, KTB became a systemic bank that was providing over 13% of all loans to enterprises in Bulgaria. To fund the liquidity outflow, which is associated with each new loan, KTB was attracting an equally significant part of the investments of the population through interest rates higher than the market average. Higher interest rates are the result of higher risk, generated by the exponential growth of the bank. The more corporate loans were granted by the bank, the more deposits of the population it attracted. To some extent, we can say that the investments of the population in KTB "funded" the loans it was granting.

Of course, this business model cannot survive for a long time. Part of frenetically-granted credit has financed economically-unjustified i.e. hollow business projects that continued to exist not because they generated income, but because they were refinanced with new loans. High interest on deposits started to eat away the profits of the Bank. Indicators of lending quality remained good temporarily because the total amount of loans was growing too fast, but reduced profit as percentage of total assets should have alerted the Bank that there was a problem. And here came the tragic moment because the good standing of those indebted to it was based on additional loans! Loan narrowing was a "death sentence" for the indebted. For the Bank, however, this was the only life-saving solution. So, naturally, from business partners, the Bank and the indebted have ended, over irrefutable economic necessity, in an unresolved conflict. If the Bank delays narrowing lending, then the accumulated hollow projects would become too many, threatening it and its reputation. The time comes when attracting deposits is not enough, and the Bank goes insolvent.

This is exactly how we can explain what happened to KTB. The total return of its assets fell from 4.5% in early 2010 to less than 1% at the end of 2012. The Bank first tried to recover profits by speeding up lending. Without visible results in the next six months, from March 2013 it has started to accelerate its growth. A year later, in March 2014, the annual growth in assets was commensurate with that of other banks with Bulgarian capital. But it was already too late; precisely these attempts to rescue the general state of affairs of the Bank revealed that the granted loans were really bad ones. This, after all, has contributed to its liquidity problems. Conflicts between the bank and the indebted, along with mass withdrawal of deposits, are just a symptomatic manifestation of the specific business model of the Bank, namely fast lending for hollow projects and attracting liquidity through higher interest rates.

KTB has not been declared bankrupt yet. However, from an economic point of view it is obviously bankrupt. Otherwise it would not stay closed. But let's get back to the basics of this article. Should what happened to KTB cause fear? Should KTB’s bankruptcy be repaired somehow, namely by paying all deposits in their full size? There are several reasons why every person concerned about their personal freedom has to welcome the collapse of KTB.

First, this bankruptcy actually stems from the collapse of the hollow business projects that the Bank has financed. Loans, which it provided, helped pseudo-entrepreneurs to attract assets, while the real ones have been "removed" from the economic stage. The collapse of KTB will trigger the failure of these pseudo-capitalists. The economic process, described at the beginning of this article, will force them to leave the market and to hand over the management of their assets to new, real entrepreneurs. The economic structure will be cleansed of hollow projects, and will respond more adequately to consumer preferences.

Second, the bankruptcy of KTB will be an admonition for all banks in Bulgaria, which will be far more cautious from now on. This means that funding of hollow projects will be narrowed naturally because hardly any other bank would like to end up being in KTB’s position. If no one is hurt financially by the collapse of KTB, this healing lesson will be forgotten very quickly.

Third, those who would lose from the collapse of KTB are owners of deposits of over 100,000 euro. The State does not guarantee deposits above this amount because it is believed that a person, who has acquired such sum of money as result of their contribution to society, is financially literate enough to take personal responsibility for their own choice of bank. If this is true for the richest countries of the European Union, it is much truer for the poorest! In fact, payment of deposit in full would mean that the poor are going to rescue the richer. What moral principle postulates this?

Fourth, full payment of deposits contradicts the basic principle of the Currency Board. According to this principle, the financial system is organized in such a way as to avoid deficits in public finances. The Board was completely successful - finances of the Bulgarian State are among the best in the European Union. Obviously, if it pays the unsecured deposits in KTB, the State would further increase its debt, and this increase can be significant. Precisely that is contrary to the basic meaning of the Currency Board. Any proposal for full payment of deposits, in fact, undermines this meaning.

Fifth, in the current economic conditions, there is no mechanism by which KTB’s bankruptcy can shake financial stability, and in particular the Currency Board. The Board has a real and constant coverage in euro of all levs in circulation - nearly 10.6 billion levs - and of all reserves of banks to the Central Bank (Bulgarian National Bank, BNB), of nearly 6.3 billion levs. The Board has additional reserves accumulated over the years, amounting to 5.2 billion levs. If we take into account some other State or State-regulated amounts, which could also be mobilized, the total sum of reserves is over 30 billion levs. Commercial banks also hold foreign assets of over 14 billion levs. In a nutshell, as much as someone is trying to shatter the Board, they cannot knock it down until the Bulgarian population exchanges at least 44 billion levs for euro. There is no other economic mechanism, on the inside or the outside, through which financial stability can be shaken. It is obvious that the failure of KTB, by itself, cannot cause an event of this magnitude.

Of even greater importance is the fact that there is no economic mechanism by which the bankruptcy of KTB can grow into such large event. Deposits in KTB amount to about 5.5 billion levs, of which 70% are guaranteed, and will not be lost. Part of unsecured deposits will be also repaid after it becomes clear what the real value of KTB assets is. There is no apparent cause for any another bank to fall into a liquidity crisis. Even if that happens, the government will secure liquidity support. The only way the bankruptcy of KTB can grow into a major banking crisis is loss of confidence in the banking system. The reason for this, at this point, can only be political. For a month now, since the closure of the Bank, rulers and politicians cannot answer one simple question - through which bank and when the guaranteed deposits will be paid, and what will happen to the Bank? The more a clear answer to this question is delayed, the more the suspicion of complete lack of competence and concern of Bulgarian rulers will grow. This, in turn, could lead to confidence collapse.

From the perspective of society, the bankruptcy of KTB, as of any other bank, is not a problem. Large investors in KTB, and pseudo-entrepreneurs, financed by it, will suffer losses. True capitalists and free people will win. This economic redistribution will take time; will require flexibility of those who will suffer losses, and will lead to further redistribution of resources and income. Some will get rich, others will become poorer, however, this happens every day in a market economy! As to how technically and legally KTB’s bankruptcy should develop - this is a matter for the current owners and the uninsured depositors. The faster they do this, the less will be lost. The State's liability is limited to how quickly it will provide access to insured deposits.

Simeon Brutskus is the pseudonym of an author of academic research articles in the field of economic theory. The text is written exclusively for Bivol. Reproduction is not permitted without citing the source.

]]>
Биволъ Wed, 30 Jul 2014 08:05:17 +0000
Правителството "Орешарски" подари стотици декари държавна земя на Южен Поток https://bivol.bg/zemia-south-stream.html https://bivol.bg/zemia-south-stream.html Capture_2014-07-30_a_12.04.57

Локацията на държавните земи, които вече са собственост на Газпром (сайт на Службата по кадастъра)

Няколко дни преди оставката на правителството Орешарски, което официално спря работата по "Южен Поток", държавата е продала 358 декара от горския фонд на фирмата Южен Поток България АД, която строи сухоземния участък на тръбата. Фирмата е собственост 50/50 на БЕХ и на Газпром.

Цената на сделката сключена на 22/07 е 10 780 270 лв., което прави по 15 евро на квадратен метър.

За сравнение, терените изкупени в същия район (близо до Паша Дере) от Първа Инвестиционна Банка, през които ще минава сервитут на Южен Поток, са платени по 207 лв. на квадрат. Паша Дере е стратегическо място. Заради геоложките характеристики на шелфа това е единственото място на българското крайбрежие, от което могат да излизат на сушата морски газопроводи.

Capture_2014-07-30_a_12.31.01

Като бонус всички държавни терени продадени на Южен Поток вече са с преотреден статут за газопровод, докато терените на ПИБ все още са със статут на горски фонд.

Не е ясно кой и как е направил оценка на държавните терени на тази "приятелска" цена и дали са спазени всички законови процедури по оценяване и преотреждане. Въпросите са към Прокуратурата, която се ангажира да проверява подобен казус с евтини държавни терени продадени на близки до властта в скандала "Дюнигейт". Биволъ ги формулира като сигнал и го изпрати до Главния прокурор.

Газопроводът Южен Поток е на мушката на Европейската комисия, която настоява работата по проекта да бъде замразена докато той бъде приведен в съответствие с европейското законодателство.

Ефектът от продажбата на земята е също в това, че ще се усложни обжалването на евентуални строителни разрешения за Южен Поток, които според източници от правителството в оставка властта има нагласа да пусне всеки момент.

Очаквайте подробности

]]>
Биволъ Wed, 30 Jul 2014 07:14:34 +0000
THE SOCIALISTS REMOVED FROM THE EU 60 KM OF BULGARIAN TERRITORY UNDER THE "SOUTH STREAM" PIPELINE https://bivol.bg/home2/item/2094-bsp-south-stream-60km-english.html https://bivol.bg/home2/item/2094-bsp-south-stream-60km-english.html

While the EC is busy bargaining for the Commissioners’ posts and Bulgaria’s government "Oresharski" getting ready to resign (it resigned on July 23 – editor’s note), Socialists Yavor Kuyumdziev and Tasco Ermenkov "fine-tuned" the Energy Act with even greater benefits for "Gazprom’s" pipe

Days before the resignation of the government of Prime Minister Plamen Oresharski, attempts of the ruling Bulgarian Socialist Party (BSP) to pass lobbyist amendments to Bulgarian legislation to legalize the sanctioned by Brussels "South Stream" gas pipeline mega project, remain ongoing. The European Commission (EC), on its part, during their spare time from bargaining for key positions, apparently is still "studying" the answer-sacraments of the Minister of Economy, Energy and Tourism, Dragomir Stoynev, who promised compliance with European rules by Bulgaria regarding "Gazprom’s" pipe.

Those ruling the country, however, not only do not plan to comply with the Third Energy Liberalization Package of the European Union (EU), but are again rewriting the Energy Act (EA) for the benefit of the gas pipeline "South Stream." A scandal burst after EC found out that the Deputy Chairman of the Energy Committee in the 42nd National Assembly (Parliament), Yavor Kuyumdziev, together with his colleague, also a BSP Member of the Parliament and former head of the Energy Efficiency Agency (EEA) Tasco Ermenkov, have changed the EA before first reading with the introduction of the term "sea water pipeline".

The respective text appeared in the EA after the first reading in the Commission and a vote in plenary hall. This text is in § 12. Article 172ZH was added to Chapter Twelve, Section II. It turned out that 2-3 km of Bulgarian land territory, near the host terminal “Pasha Dere,” is planned as a territory outside the European Union (EU) since the area was going to be considered a "sea water pipeline". Local population is ready to tolerate everything after being promised jobs, while politicians and construction business were vowed by "absorption" of about 4 billion euro.

"Turns" in the Energy Act

The issue faded and "Gazprom" promised to hold another tender, which will delay the project, but will also eliminate the sanctioned by the United States sparring partner of Russian President Vladimir Putin –oligarch, Gennady Timchenko. His "Stroytransgaz" that was chosen as contractor together with "Gazproekt South" dominated by the tandem of controversial Bulgarian lawmaker, Deliyan Peevski and banker Tsvetan Vasilev, is about to be replaced by the subsidiary of "Gazprom" - "Tsentrgaz" and if this is not recognized by the European Commission as "legal" reshuffle, a new tender will follow.

Lawmakers, however, are not asleep after putting to "sleep" public opinion and even the Office of the EU Commissioner for Energy, Gunther Oettinger. Now in the Act for Amendments and Additions (AAA) to the EA from July 3, 2014, (a report, which "Bivol" has – editor’s note) in the Parliamentary Energy Committee an editing appears, which addresses typically lobbyist amendments, and which is expressed in a few words, noticeable only for experts. "Art. 172zh. (1) In the extension of existing and/or new construction and/or operation of sea water pipelines for transporting natural gas from third countries, the provisions of Section IV of Chapter Three, Chapter Four, Chapter Eight "A", art. 170, art. 172 - 172E, and article. 197, shall not apply to the connection point with another gas infrastructure within the land borders of the country.

Although, the report states that the motion of the MPs from the centrist Citizens for European Development of Bulgaria party (GERB), Deliyan Dobrev, Ivailo Moscovski, Tsetska Tsacheva, Daniel Kirilov and Petya Avramova to remove this text has not been approved, the text has been "generally" supported by the Commission. “The Commission did not support the proposal in regards of the opposition's request for deletion.” This means that the text is expected to be passed by a majority of BSP, the far-right nationalist Ataka and the party largely representing the Turkish minority in Bulgaria, the Movement for Rights and Freedoms (DPS).

It also guarantees compliance with national and European legislation, which contradicts paragraph 1: "(2) Safe and reliable functioning, accounting for transported gas and interoperability with the gas transportation system are ensured in the operation of gas pipelines under par. 1.”

That is, in this way, it has been planned that the "sea water pipeline" will continue from km 2 to km 61 of the pipe – to the center for gas distribution and the compressor station "Provadiya". That is the planned pipeline connection to the gas transmission system of Bulgaria, which is mentioned in the lobbyist amendments.

A dispute between BSP and GERB has apparently broken out because of the name of that part of the EA as well.

Chapter Twelve "GAS SUPPLY", Section II, "Transmission, storage and distribution of natural gas, liquefied natural gas (title change – State Gazette, issue 54 from 2012, effective July 17, 2012) was also scheduled to be renamed.

This is what the respective text in the Report to the Amendment of the Energy Act reads: "§ 8. In Chapter Twelve the title of Section II shall be amended as follows: "Transport through the sea water pipeline, transmission, storage and distribution of natural gas, liquefied natural gas." The proposal of MPs Delian Dobrev, Ivailo Moscovski, Tsetska Tsacheva, Daniel Kirilov and Petya Avramova to drop "Paragraph 8" was not accepted by the Commission, which is headed by DPS MP, Ramadan Atalay.

The coined term “sea water gas pipeline”

The Energy Act creates a text that explains what the term “sea water pipeline”, coined by the "Red (Socialist – editor’s note) duo "Kuyumdhiev – Ermenkov”, means. The wording, however, represents a sentence of eight lines with a quite complicated explanation for just a "pipe."

"32c. "Sea water gas pipeline" is a linear energy unit of the technical infrastructure, located on the bottom of the water pool or in its depths within the boundaries of internal sea waters and/or territorial sea, as well as part of the land, and includes a pipeline or pipelines and facilities and installations thereof for the transport of natural gas to the latter insulating connection after the last shut-off valve in the direction of movement of the gas, which represents the point of attachment to another gas infrastructure within the land borders of the country."

After the creation of the text for the “sea water pipeline” under the "proposal" of "South Stream", already in July, 2014, in § 12 of the Energy Act, Art. 200 was amended as follows: 1. In par. 1 after the words "safe operation" the text "sea water pipelines for transporting natural gas" was added, and a comma was inserted. 2. In par. 2 after the words "facilities", "transport via sea water pipeline" was added and a comma was inserted as well.

In fact, this is where the proposal of MPs Delian Dobrev, Ivailo Moscovski, Tstetska Tsacheva, Daniel Kirilov and Petya Avramova to remove Paragraph 12 appears. It is beyond any doubt that according to the “ancient tradition”, the Commission, by a majority of BSP and DPS, did not support this proposal.

The official website of "South Stream Bulgaria" claims that the pipeline passes through 230 km of Bulgarian territorial waters. "When it enters the Bulgarian coast, it will connect with the land section of the "South Stream" pipeline where further transport of gas through the territory of Bulgaria will be executed."

This includes the untenable promises that were limited to the commitment to have the pipeline exit the sea waters at the pristine beach "Pasha Dere" and to continue underground. "We are committed to environmentally and socially responsible construction of the project throughout its route, in accordance with national, international and European laws," says the explanation on the site of the project about the route of the pipeline.

It is further said that "the project will be carried out in accordance with environmental legislation, as well as with other applicable laws and with all standards laid down in national and EU legislation, international conventions, protocols and standards such as the Convention on Environmental Impact Assessment in a Transboundary Context (Espoo, 1991) of the United Nations." "In addition, the sea water gas pipeline "South Stream" will be built in accordance with the Bucharest Convention for protection of the Black Sea against pollution," according to "South Stream Bulgaria".

Failures to comply with these laws already begin with NATURA 2000, which is binding Bulgaria as an EU Member State. "Gazprom" has been straightforward that it does accept legislation regarding the Third Energy Package of the EU, as it was adopted after 2008, when a large delegation, headed by Russian President Vladimir Putin, visited Bulgaria and signed respective agreements in the energy sector, called by his then Bulgarian counterpart Georgi Parvanov "grand slam". The gas crisis of 2009 "unlocked" the need for interconnection of EU energy systems, but only "South Stream" is interesting to party headquarters since 4 billion euro still are a quiet substantial amount for the Bulgarian political elite.

Moscow does not believe in tears, but it believes in BSP?

Bivol published earlier confidential documents which included the justification for legislative changes in favor of "South Stream", clearly written in Russia and submitted to the Bulgarian Energy Holding (BEH), which forwarded them to the Ministry of Economy to table a Bill. The State Commission for Security of Information indirectly confirmed the authenticity of the document, saying its leakage is being probed by the National Security Agency (DANS). This confidential document was not widely commented in Bulgarian press, but entered the analytical publications of global agencies.

There is still time until the second reading of the Amendment of the Energy Act in the Commission and in plenary hall. Bivol urges intervention by the political forces of the opposition, including the parliamentary-represented GERB, the Reformist Block, the Greens and others. Since the text of the report is no longer available only to MPs from the Energy Committee, it might be possible to stop the "fine-tuned" lobbyist changes.

In fact, the National Assembly may simply run out of time to examine changes in the EA on second reading in the Commission and move them to plenary hall. Ivan Ivanov, energy expert of the Reformist Block, from Democrats for Strong Bulgaria (DSB), who was a longtime Deputy Chairman of the Committee on Energy and Economics in the National Assembly, commented for Bivol that lobbyist amendments probably will not be voted: "Because there is no time; there are only two weeks left in the life of this Parliament."

According to him, BSP and DPS might not be able to secure a majority, if they fail to obtain Ataka’s support, while GERB will be against. Ivan Ivanov says everything for which there is no agreement between the various parliamentary groups probably “will not reach plenary hall”. Asked what was then the drastic and scandalous change in the EA, the experienced lawmaker said it was pulling wool over Moscow’s eyes. "Since these changes were proposed by" Gazprom", BSP just want to show the Russians that they have done everything right; everything that depended on them in this issue," said Ivan Ivanov. Separately, he reminded that the competent Minister of Energy Dragomir Stoynev has an agreement with Gunther Oettinger to appear in Brussels before the second reading of the Amendment to the Energy Act in plenary hall. "I do not see Stoynev being in a hurry to go – he obviously understands that the EC will not allow the text to be adopted in its present form," stated Ivan Ivanov. topic.

Geopolitics in the style of “I am a hunter and a fisherman...” (popular Bulgarian song – editor’ note)

During the establishment of BEH in the last months in office of the Cabinet "Stanishev", journalists attending the party then, greeted BEH’s first bosses with an "anthem" – the pop-folk song "Glory to the Holding". For the project company “South Stream Bulgaria” we should propose to journalists an informal, but quite suitable anthem from the pop-folk "classic" - "I am a hunter and a fisherman" with the corresponding obscene refrain.

It reflects the deepest attitudes regarding rule of law of the monopolist – the Russian State Corporation "Gazprom" and its Bulgarian-Russian subcontractors such as the "Stroytransgaz consortium" of Gennady Timchenko.

Until recently, "Gazprom" was considered the "new weapon of the Kremlin" against the West, which Putin never fails to use. At least until last week it was the first armament, before the anti-aircraft missile complexes (ZRK) "BUK" shot down a civil aircraft with 298 passengers on board. Until then, this pipeline "weapon" of the Kremlin was used as the main lever of pressure on Kiev. Now 70 billion dollars are being invested in the project "South Stream" – the money "Gazprom" needs to realize it with the massive expansion of the Russian Gas Transport System (GTS). This will hit on Ukraine, which will not be able to benefit from gas transit and the EU and US energy giants like Exxon-Mobil will need to think twice before investing between 5 and 6 billion euro in the modernization of the Ukrainian GTS. In fact, this way Bulgaria suddenly became the country on the crossroads that will determine gas industry and energy security of Europe in the coming decades.

]]>
Биволъ Mon, 28 Jul 2014 06:44:32 +0000
MUNICH TECHNICAL UNIVERSITY CONFIRMS THAT STANISLAV ANASTASOV HAS NO DIPLOMA https://bivol.bg/anastasov-diploma-2-english.html https://bivol.bg/anastasov-diploma-2-english.html Capture_2014-06-06_a_11.43.47

Stanislav Anastasov, photo: official website of DPS

Stanislav Anastasov was enrolled at the Munich Technical University (TUM) from 2002 to 2005, but did not receive any diploma, according to the official response of the Department of Communications of TUM, signed by Mr. Klaus Becker. The email was received on the editorial address of our site, more than a month after the initial request.

Capture_2014-07-22_a_15.45.40

So, it seems that the Minister of Environment and Waters from the quota of the Movement for Rights and Freedoms (DPS, the party largely representing the Turkish minority in Bulgaria - editor’s note) has lied that Anastasov has graduated with a major in "Informatics" from the Munich Technical University (TUM) in Germany in his official introduction on the DPS website. After the first publication on the topic by Bivol and Anastasov’s refusal to answer journalists' questions, the word "graduated" was changed to “completed the course of study” in the information on the website of the Ministry, which means he was enrolled, but did not receive a diploma. TUM’s response does not make it clear whether during these three years Anastasov has taken any exams at the prestigious university or was just enrolled there.

TUM initially refused provide this information, arguing that according to German law on personal data protection, Anastasov must consent to its disclosure. The former student, however, did not respond to Bivol’s questions, sent through the press office of DPS. Anastasov answered with silence to inquiries from journalists on its graduation in Germany.

Bivol insisted again that information be provided without the consent of the Minister, citing the overriding public interest and of the jurisprudence of the Strasbourg Human Rights Court. The new response from TUM clearly shows that European standards for transparency regarding people in power are respected in Germany.

]]>
Биволъ Mon, 28 Jul 2014 06:41:04 +0000
BULGARIAN BUSINESSMAN AND HIS BEAUTY-JOURNALIST GIRLFRIEND ARE THE BIGGEST DEPOSITORS IN TROUBLED PRIVATE BANK https://bivol.bg/staliiski-sechkova-ktb-english.html https://bivol.bg/staliiski-sechkova-ktb-english.html staliiski

Alexander Staliyski, photo by BGNES

He shares his bed with one of the most beautiful women in Bulgaria and he plays cards with the Prime Minister. He is always on the same team with him and this team always wins. And it wins by much. But he does not like to talk on the latter. What is it? Who is he? There is such person in Bulgaria and his name is Alexander Staliyski.

From 24 Hours daily, October 30, 2009

Alexander Staliyski Jr and his girlfriend Violetta Sechkova are the two biggest depositors in overstretched private lender, Corporate Commercial Bank (KTB). They kept there respectively 20 million and 10 million levs, reported the Protest Network, but did not mention specific details.

Alexander Staliyski Jr is the son of Alexander Staliyski, former Minister of Defense in the Government of Philip Dimitrov The father was a close friend of the father of Sergei Stanishev, who is now the leader of the Bulgarian Socialist Party (BSP), of the Party of European Socialists (PES) and former Prime Minister of Bulgaria. According to the Trade Registry, Staliyski Jr owns only one company ASCOM - 72 - ALEXANDER Staliyski, and is on the board of directors of Kalamitsa JSC. The origin of these 20 million levs remains mysterious. Staliyski became known as someone close to former PM Boyko Borisov after media publications. His name was also mentioned in relation with the circle known as "The Tomcats".

Violetta Sechkova, who is a journalist and producer of socialite shows, was from 2009 to 2012 on the board of directors and co-owner of the notorious company No Frame Media JSC. After a merger in 2012, the company is now called Prime Time Media, and is owned by companies associated with KTB majority shareholder, Tsvetan Vasilev - Ken Trade Ltd and Global Road Systems JSC.

It was exactly during this period, when media owned by controversial lawmaker from the party of the Turkish minority in Bulgaria, Movement for Rights and Freedoms (DPS), Deliyan Peevski and his mother, Irena Krasteva, and funded by Tsvetan Vasilev through KTB, were extremely loyal to the rule of Boyko Borisov AKA agent Buddha over his alleged criminal past. And even now, Borisov avoids taking a position regarding the unexplained financial and institutional power of Deliyan Peevski, who, on paper, does not own any business, and is only a politician.

A one man stock company currently exists under the name No Frame Media Bulgaria. It is owned by former journalist and controversial new politician Nikolay Barekov and was formerly owned by former politician and TV host, Emil Koshloukov, while Violetta Sechkova’s brother - Stefan was its manager.

No Frame Media Bulgaria financed Nikolay Barekov’s campaign as politician and the roadshow of his party Bulgaria without Censorship.

Expect further details.

]]>
Биволъ Mon, 28 Jul 2014 06:38:37 +0000
VICTIMS OF RUSSIAN AGGRESSION: CHRONICLE OF A DIVING BOEING https://bivol.bg/tymchuk-boeing-english.html https://bivol.bg/tymchuk-boeing-english.html boing

The dive of the Malaysian Boeing from the sky above Donbas is a tragic and terrible fragment in the monster mosaic of the undeclared war of Russia against Ukraine.

It is worthwhile to evaluate all parts of the chain of events to understand that this tragedy is not an accident, but an expected logical occurrence.

The point is that after the end of the armistice in June and the subsequent effective actions of the anti-terrorist operation (ATO) in Donbas, Putin decided to rescue the situation at all costs. We, from the group IR, have been reporting that this was accomplished by the transfer of terrorists in Ukraine, not only of heavy weapons, but also of professionally trained crews and military units.

By the way, even before the armistice, we were finding evidence of actions in Donbas by subdivisions of Russian Air Force. It is worth remembering, at least, the conquered by the forces of ATO in mid-June BM-21 and Putin’s ill-fated notebook, signed by the Chief of the Division, Captain D. Afanasyev and bearing the seal of the 18th National Guard Motorized Brigade of the Air Force of the Russian Federation. Currently, the Russian Ministry of Defense (MoD) claims that there is no evidence of Russian aggression in Ukraine. But the authorities in Moscow avoid comments on such facts.

But these were the tulips. The strawberries popped-up after the ceasefire, when the delivery of weapons and equipment from the Russian Federation, along with permanent crew, was placed on the conveyor belt. Russia, despite of its endless space, could not find sufficient force of professionally trained mercenaries with narrow technical military specialties, able to operate complex military equipment. One cannot count at all on the local self-proclaimed militia, criminals and other scum. If some of them had served in the army, on still cannot count on them having the highest level of training. So, Russian professionals were sent in the battle.

This was immediately felt by ATO forces. They noted everywhere the professionalism of mine handlers, snipers, combat crews and operators of anti-aircraft missile complexes (ZRK). Then, terrorists began to ask Putin for military specialists.

Currently, Ukraine’s MoD reports that within Donbas terrorists have not conquered ZRK "Buk" of Ukrainian pro-Russian militia, which leads to the conclusion that it was transferred from Russian territory, as were earlier dozens of tanks, armored vehicles, jets, and rocket launcher systems (RSZO). No one doubts that separatists have "Buk"; they have actively bragged about it before the crash, and yesterday, the transfer of that ZRK to area where the Malaysian Boeing-777 was taken down was confirmed. So, currently the question is where did terrorists receive “Buk” from and who was flying it?

We have no doubt that the release was done by Russian experts. It was them exactly who had to complete the task in which local fighters failed - close the air corridor used by ATO to send supplies to their units operating near the border with the Russian Federation.

As it is known, namely the Russian forces’ attempt to close this corridor ended being fatal. Instead of the expected by the fighters military-transport plane of the Ukrainian Air Force, they shot down a passenger airliner. And right there, the joy from hitting an An-26 was so inappropriate; they immediately began to inform terrorists, which delighted Russian media. The subsequent whining denials by separatists, backed by vigorous Russian propaganda, only proved once again that we are dealing with a narrow-minded, quite sneaky and extremely slick opponent.

Act as real men and confirm what stirred such joyful noise about half an hour ago! No, once you realized what you took down, you began a desperate attempt to wiggle out, trying to insinuate that Ukrainian forces brought to their border their “Buks”. And that someone saw there how a Ukrainian "SU" is shooting down the airliner and this was a Ukrainian attack.

The stupid criminal is always distinguished by the fact that he finds many excuses for his actions, including mutually excluding ones. He believes that the more different arguments and excuses he has, the better. The smart criminal adheres to only one version. In a way, we are lucky that we are dealing with such unintelligent opponent; currently the failure and deception of the pathetic attempts of separatists, together with Russia, to justify themselves are obvious to the whole world. And this is also evidence of the responsibility of the pro-Russian terrorists and of Russia for the tragedy that happened in the sky over Donbas.

The most important issue today is to carry out an objective investigation. From the beginning, Moscow declared it wanted to take this job and terrorists said they would pass there the black boxes found at the crash site. Interestingly, the so-called First Deputy Prime Minister of the Donbas People’s Republic, Andrei Purgin, said he will deliver them for examination in Moscow because high-class experts were working there and they were be able to establish the exact cause of the crash, although it is already obvious. Well, how come terrorists do not know the cause of the crash?

This seems strange from another angle as well – from what joy, Russia, which ardently denies its relationship with terrorists and has accused Ukraine of the tragedy, is now going to deal with the investigation? And since no Russian citizens have perished? But Kremlin realized in time that, really, rushing to conduct the investigation looks suspicious. Therefore, the Russian Federation requested an investigation by international entities. This was announced personally by Foreign Minister Sergei Lavrov. Attention, however, must be focused not on those showing suspicious flexibility, but on the parallel statement of terrorists that they do not intend to stop fighting during the investigation of the incident. In their address they say its location is in their deep rear and there is no need whatsoever of humanitarian cease-fires or corridors.

Along with that, the State Emergency Service of Ukraine said that the search work is difficult because of the presence of armed separatists who impede the activities of our divisions.

This means that the fighters, on the request of Moscow, are trying to cover-up all traces of the crime. At night, we established that ZRK "Buk", which presumably shot down the airliner, was transferred to the border with the Russian Federation and we will find out soon if it is on Russian territory. The only thing they have left is to clean the scene of the incident. Consequently, we must understand that black boxes will not provide the needed information. To make conclusions on how the plane was shot down, the minimum necessity is to find the affected parts of the plane. If the weapon used to commit this crime, such as the ZRK, and the debris of the aircraft are to be hidden, the investigation will reach a dead-end. Are these criminals going to avoid responsibility? I'm sure they will not – there is direct evidence of the crime, there is also evidence from satellite observations. At least, they will clearly prove that the launch of the rocket was not produced on the territory controlled by the ATO forces of Ukraine. In any event, there is hope that the perpetrators of the tragedy will not escape responsibility before the global community.

And a few words about indifference. I am very certain that some part of the responsibility for this tragedy rests on the shoulders of European leaders. In the case of the aggression of Russia against Ukraine, they were attracted way too much to money calculations, forgetting that the world is a very tiny and fragile place. They forgot how small Europe is and that it is impossible to have just one country being the victim of aggression and burning in war, and the others to think that it does not concern them. If the EU had moved at least a finger to prevent the aggression of Russia against Ukraine; if instead of mulling things, it introduced meaningful penalties, as promised in March, and forced Putin to stop initiating terror in Donbas, this tragedy would have been prevented. I am deeply convinced of that. And if you, gentlemen European officials and politicians, are not bothered by the daily doom of my brothers-Ukrainians, maybe this tragedy will wake up your conscience as these are your own citizens - at least for the sake of those civilian children who became innocent victims, including of your indifference?

Dmitri Timchuk, head of Central Military-Political Research, coordinator Informational Resistance for sprotyv.info

Translation from Russian for Bivol by Nikolay Marchenko

]]>
Биволъ Mon, 28 Jul 2014 06:36:59 +0000
Трябва ли да се плашим от фалита на КТБ? https://bivol.bg/ktb-falit.html https://bivol.bg/ktb-falit.html Capture_2014-07-26_a_10.37.01

Всеки ден, стотици фирми по света преустановяват своята дейност. И други стотици откриват нов бизнес. Всеки ден, хиляди трудови договори се прекратяват. Същевременно, също толкова нови работни места се отварят. Така работи пазарът – неспособните предприемачи, поради натрупани загуби, губят инвестирания от тях капитал, и фалират. Това води до обезценяване на използваните от тях активи, което пък създава условия за печелившото им използване от други капиталисти, готови да рискуват ресурсите си при тези понижени цени. Производствените активи преминават от един предприемач към друг, като в този процес хиляди хора трябва да преразгледат собствените си житейски планове. Някои от тях забогатяват, други обедняват. Именно благодарение на фирмените фалити пазарната икономика гарантира печелившото използване на ограничените ресурси в икономиката, което пък от своя страна e показател, че тези ресурси се използват съобразно предпочитанията на потребителите. Като оставим на страна последователите на Карл Маркс, днес вече няма други икономисти, които да не се съгласят с това кратко описание на пазарната икономика.

При все това, има една стопанска дейност, при която и най-малкото сътресение се приема с голяма уплаха от почти всички икономисти, а и от широката публика. Става въпрос за дейността на съвременните банки. Макар и лесно обяснимо, това изглежда парадоксално, защото съвременните банки, на практика, работят неограничени от икономически наличните ресурси. Те не финансират кредитите си само с привлечен капитал, нито пък покриват напълно всички влогове с ликвидност. От тук именно произтича способността им за практически икономически-неограничено раздаване на банкови кредити. Банкерите знаят, че тази невероятна привилегия е нож с две остриета. От една страна, повече кредитиране води до повече печалби. От друга страна, обаче, прекомерно голямо отпускане на кредити създава прекален оптимизъм сред предприемачите, които губят реална представа за успеха на бизнес-проектите и погрешно преценят, че икономиката разполага с повече ресурси отколкото има в действителност. Поради тази лоша преценка, идва момент, в който не всички започнати бизнес-проекти могат да бъдат завършени, или се оказват недостатъчно печеливши, за да се изплатят кредитите напълно. Банката осъзнава, че има лоши кредити, които уронват качеството на финансовите и активи, нейният капитал намалява, появяват се съмнения, че тя има недостатъчно капитал, и това уронва доверието в нея. Последва теглене на влогове от загрижени за спестяванията си фирми и граждани, което в един момент изчерпва наличната и ликвидност. Тя затваря врати, и трябва някак си да бъде реструктурирана, за да изплати задълженията си.

Точно това се случи с КТБ. В условия на обща икономическа стагнация, активите на тази банка се увеличиха четири пъти за последните шест години. Средният годишен ръст на банката бе над четири пъти по-бърз от този за сектора, и над два пъти по-активен от този на другите банки с български капитали. От незначителна институция, КТБ се превърна в системна банка, която е предоставила над 13% от всички кредити за предприятия в България. За да финансира изтичането на ликвидност, което е свързано с всеки нов креди, КТБ е привлекла също толкова значителна част от вложенията на населението, чрез по-високи лихви от средните за пазара. По-високите лихви са резултат от по-високия риск, породен от стремглавия ръст на банката. Колкото повече фирмени кредити са били подавани от банката, толкова повече влогове от населението тя е привличала. До известна степен можем да кажем, че вложенията на населението в КТБ са "финансирали" кредитите, дадени от КТБ.

Разбира се, този бизнес-модел не може да просъществува дълго. Част от френетично- подадените кредити са финансирали икономически-необосновани, т.е. кухи, бизнес-проекти, които са продължавали да съществуват не защото са генерирали доход, а защото са били рефинансирани със следващ кредит. Високите лихви по привлечените влогове са започнали да изяждат печалбата на банката. Показателите за качество на кредитите са останали временно добри, защото общото количество кредити е растяло прекалено бързо, но занижената печалба, като процент от общите активи, е предупредила банката, че има проблем. И тук идва трагичният момент, защото доброто здраве на задлъжнелите към нея почива на допълнителни кредити! Стесняването на кредитите е "смъртна присъда" за задлъжнелите. За банката, обаче, това е единственото спасително решение. Така, по естествен път, от бизнес партньори, банката и задлъжнелите към нея са изпаднали, по силата на необорима икономическа необходимост, в неразрешим конфликт. Ако банката закъснее със стесняването на кредитите, натрупаните кухи проекти стават вече прекалено много, за да не загуби и тя самата репутацията си. Идва момент, в който привличането на влогове не е достатъчно, и банката изпада в неликвидност.

Точно така можем да обясним станалото с КТБ. Общата възвращаемост на активите и е паднала от 4,5% в началото на 2010 до малко под 1% в края на 2012. Банката първо се е опитала да възстанови печалбата си като ускорява хода на кредитиране. Без видим резултат в следващите шест месеца, от март 2013 тя е започнала да успокоява ръста си. Година по-късно, през март 2014 годишният ръст на активите и е съизмерим с този на другите банки с български капитали. Но вече е било прекалено късно, точно тези опити за оздравяване на общото положение на банката са разкрили колко лоши, в действителност, са раздадените до сега кредити. Това именно, в крайна сметка, е довело и до нейните ликвидни проблеми. Конфликтите между банката и задлъжнелите към нея, както и източените влогове са само една симптоматична проява на специфичния бизнес-модел на банката, а именно бързо кредитиране на кухи проекти, с привличане на ликвидност чрез високи лихвени проценти.

КТБ не е обявена във фалит. При все това, от икономическа гледна точка тя очевидно е фалирала. В противен случай нямаше да стои затворена. Но нека се върнем на основното в тази статия. Дали това, което се случи с КТБ, е причина за уплаха? Трябва ли фалитът на КТБ да бъде поправен някак си, а именно чрез изплащане на всички влогове в техния пълен размер? Има няколко причини, поради които всеки човек, загрижен за личната си свобода, трябва да приветства фалита на КТБ.

Първо, фалитът на КТБ в действителност произтича от фалита на кухите бизнес-проекти, които тя е финансирала. Кредитите, които е осигурявала, са помагали на псевдо-предприемачи да привлекат активи, като по този начин истинските предприемачи са били икономически "отстранени". С фалита на КТБ ще дойде и провалът на тези псевдо-капиталисти. Икономическият процес, описан в началото на тази статия, ще ги принуди да напуснат пазара, и да предадат управлението на притежаваните от тях активи на нови, истински предприемачи. Икономическата структура ще се очисти от кухините си, и ще отговаря по-достоверно на предпочитанията на потребителите.

Второ, фалитът на КТБ е обица на ухото за всички други банки в България, които сега ще бъдат далеч по-предпазливи. Това означава, че финансирането на кухи проекти по естествен път ще се стесни, защото едва ли някоя друга банка би желала да изпадне в положението на КТБ. Ако никого не го заболи, финансово, от фалита на КТБ, този оздравителен урок ще бъде забравен много бързо.

Трето, тези, които ще загубят от фалита на КТБ, са собствениците на влогове над 100 000 евро в КТБ. Държавата не гарантира влоговете над тази сума, защото се смята, че човек, който вече е придобил такава сума пари в резултат на приноса си към обществото, се е ограмотил финансово достатъчно, за да поеме лична отговорност за собствения си избор на банка. Ако това е вярно за най-богатите страни от Европейския съюз, колко по-вярно трябва да е и за най-бедните! Изплащането на влоговете в пълен размер в действителност би означавало тези, които са по-бедни да спасяват тези, които са по-богати. По силата на кой морален принцип би трябвало да е така?

Четвърто, изплащането на влоговете в пълен размер противоречи на основния принцип на валутния борд. Според този принцип, финансовата система се организира по такъв начин, че да се избегнат дефицити на публичните финанси. Валутният борд бе напълно успешен – финансите на Българската държава са едни от най-добрите в Европейския съюз. Очевидно е, че за да се изплатят негарантираните влогове в КТБ, държавата трябва да задлъжнее допълнително, и то в значителен размер. Това, именно, противоречи на основния смисъл на валутния борд. Всяко предложение за пълно изплащане на влоговете, в действителност, уронва смисъла от борда.

Пето, в настоящите условия няма икономически механизъм, чрез който фалитът на КТБ да разклати финансовата стабилност, и по специално валутния борд. Бордът има реално и постоянно покритие в евро на всички левове в обръщение, близо 10,6 милиарда лева, както и на всички резерви на банките към БНБ, близо 6,3 милиарда лева. Бордът разполага и с допълнителни резерви, натрупани през годините, в размер на 5,2 милиарда лева. Ако вземем под внимание и някои други държавни или държавно-регламентирани наличности, които също биха могли да бъдат мобилизирани, общите наличности на чуждестранни резерви са в размер на над 30 милиарда лева. Търговските банки също притежават чуждестранни активи, в размер на над 14 милиарда лева. С две думи, колкото и някой да клати борда, няма как да го събори, докато българското население не обърне поне 44 милиарда лева от левове в евра. Няма никакъв друг икономически механизъм, нито от вътре, нито от вън, чрез който финансовата стабилност на страната да бъде разклатена. Видимо е, че фалитът на КТБ, сам по себе си, не може да предизвика събитие от подобен мащаб.

От още по-голямо значение е и фактът, че няма и икономически механизъм, чрез който фалитът на КТБ да прерасне в подобно мащабно събитие. Влоговете в КТБ са около 5,5 милиарда лева, от който 70% са гарантирани, и няма да бъдат загубени. Част от негарантираните влогове също ще бъде изплатена, след като се изясни каква е реалната стойност на активите на КТБ. Няма видима причина друга банка да изпадне в ликвидна криза. Дори и това да се случи, правителството осигури възможност за ликвидна помощ. Единственият начин фалитът на КТБ да се разрасне в мащабна банкова криза е загуба на доверие в банковата система. Причината за това, в този момент, може да е само политическа. Управниците и политиците, вече месец след затварянето на банката, не могат да дадат отговор на един елементарен въпрос: чрез коя банка и кога ще бъдат изплатени гарантираните влогове, и какво ще стане с останалата част от банката? Колкото повече се забавя ясният отговор на този въпрос, толкова повече ще расте подозрението за пълна липса на компетентност и загриженост от страна на управниците. Това, от своя страна, може да доведе до срив на доверието.

От гледна точка на обществото, фалитът на КТБ, както който и да е друг фалит, не представлява проблем. Големите вложители в КТБ, както и псевдо-предприемачите финансирани от нея, ще претърпят загуби. Истинските капиталисти и свободните хора ще спечелят. Това икономическо преразпределение ще отнеме време, ще изисква гъвкавост от потърпевшите, и ще доведе до допълнително преразпределение на ресурси и доходи. Някои ще забогатеят, други ще обеднеят. Но това се случва всеки ден в една пазарна икономика! Колкото до това как точно технически и правно да се развие фалитът на КТБ – това е въпрос за настоящите собственици и негарантираните вложители. Колкото по-бързо стане това, толкова по-малки ще бъдат загубите. Отговорността на държавата се ограничава до това как възможно най-бързо да осигури достъп до гарантираните влогове.

Симеон Бруцкус е псевдоним на автор на академични изследвания в областта на икономическата теория. Текстът е написан екслузивно за Биволъ. Не се разрешава препечатването без позоваване на източника.

]]>
Биволъ Sat, 26 Jul 2014 05:30:06 +0000
Израел счита Турция за съюзник на Хамас https://bivol.bg/izrael-schita-turtsia-za-suiznik-na-hamas.html https://bivol.bg/izrael-schita-turtsia-za-suiznik-na-hamas.html  12-01-03-76770_1

Според официалната позиция на държавата Израел, Турция активно сътрудничи на Хамас и подкрепя радикално ислямистки терористични организации, като първоизточника й “Мюсюлмански братя”. Това стана ясно от изказване на посланика на Израел в България, Н.Пр. Шаул Камиса Раз. Той взе участие в дискусия на тема: “Ситуацията в Близкия Изток и последиците за Държавата Израел”. Раз призна, че приближаването на Турция към тероризма в Близкия изток е започнало с идването на власт на сегашния премиер на Турция Реджеб Таип Ердоган. В момента именно Турция се явява основния защитник на агресорите срещу Израел. Раз смята, че подкрепата на тази държава към терористите в Газа е стигнала до “много опасни нива”.

 img-1

През лятото на 2010 г. израелски командоси превзеха турски кораб, който под формата на хуманитарна помощ се опита да пренесе пари, бойци и материали, необходими за военната дейност на Хамас в Газа. Това доведе до срив в дипломатическите отношения на Израел и Турция, въпреки, че в продължение на години преди това балканската държава започна активно да подкрепя военното палестинско крило. Това се извършва основно зад прикритието на ислямски благотворителни организации, които обаче са засечени в комуникация с Ал Кайда и радикални движения в Северна Африка. Същите организации развиват дейност и на Балканите, като по данни на спец. източници те играят активна роля в каналите на дрога от и за Близкия Изток в посока Европа.

Турският премиер няколкократно се среща с лидера на Газа и Хамас Исмаил Хания, когото прие официално на посещение в правителството и Меджлиса. Може да се каже, че именно Турция започва да измества Иран и Сирия в баланса на влияние над радикалните паравоенни ислямски организации, които са класифицирани като терористични от ЕС и САЩ. В същото време пълен парадокс на подобен завой във външната политика е членството на Турция в НАТО и статутът й на кандидат за ЕС. Турция за пръв път отказа на НАТО и САЩ да използват нейната територия и летища за бази по време на атаката срещу Ал Кайда в Афганистан и режима на Саддам Хюсеин.

След неизпълнимото условие на политическия лидер на Хамас Мехмед Мешаал, че няма да прекратят атаките, докато Израел не се разоръжи напълно, става ясно, че конфликтът се затяга и ескалира до трайна кръвопролитна война. На световната сцена основен говорител, адвокат и помощник на ислямистката групировка се явява не друг, а Турция с целия си потенциал и с личната намеса на нейния настоящ диктатор Реджеб Тайип Ердоган. Това неизбежно затвърждава позициите на Хамас и вещае неблагоприятни последици за Израел. Първият шок вече е налице, след като въздушното пространство на страната беше обявено за опасно заради палестинските ракетни удари. Това принуди преустановяване на полетите на въздухоплавателните компании и практически постави Израел в ситуация на изолация за пръв път от 1967 г. Няма да бъде пресилено да се направи изводът, че с хипер активната си подкрепа на едната страна в конфликта в Газа и поставяне на ултимативни условия за практическото ликвидиране на Израел, Ердоган и Турция провокират начало на военна миязма, която може лесно да експлоадира в световен катаклизъм.

Само преди няколко месеца Ердоган хвърли в смут съседите си България и Гърция, като директно обяви, че смята всички земи на област Тракия и Македония за турска собственост. От България Ердоган откъсна с един замах Кърджалийска област, а изявлението на правителството на Орешарски беше твърде беззъбо и закъсняло. Реакция на скандалното изявление нямаше единствено в антибългарски и антигръцки настроената Македония, която също беше причислена за турска провинция. Режимът на Груевски там е подкрепян активно от Турция политически и икономически. Едни от най-големите инвестиции в тази западнобалканска държава през последните години са направени именно от турски фирми. Турция дори построи голямо модерно летище в Скопие, което бе кръстено от тамошното правителство “Александър Велики”. Двете съседки на България напоследък демонстрират все по-тясно сближаване, както във външно, така и във вътрешно-политически план. На Балканите единствено в Турция и Македония сме свидетели на явни репресии спрямо неудобни на властта журналисти, които са хвърлени в затворите, за да бъдат неутрализирани. Турция е класирана на 148 място по свобода на медиите от Репортери без граници, като в тази класация изостава дори и от Афганистан. Турският премиер се записа като един от световните диктатори, след като забрани достъпа до социални мрежи и интернет сайтове, като Туитър и Ютуб. Причината беше, че там се публикуват данни и доказателства за свързана с него висша корупция и злоупотреба с обществени средства.

Видима е икономическата помощ, която Турция оказва и в Газа. Там през последните години бяха построени редица промишлени предприятия, както и голяма болница с турски пари.

Факт, който основателно буди тревога обаче е, че преди дни самият Ердоган публично нарече на свой ред Израел “терористична държава”. В същото свое изявление турският лидер се закле във всяческа помощ спрямо враговете на Израел. С официалната си подкрепа Ердоган фактически сваля международната отговорност на Хамас по отношение на терористичните му действия срещу израелски граждани и евреи. В тази своя позиция Ердоган среща пълна солидарност от страна на духовния лидер на Иран аятолах Али Хаменей.

В района на Газа все по-често може да се видят развяти турски знамена върху сградите, наред с тези на Хамас и палестинската държава. Оеднаквяването на позициите на една регионална НАТО-вска сила, като Турция и радикалната организация Хамас, имаща за цел премахването на държавата Израел, се превръща в бъдещия кошмар за Североатлантическия военен съюз. Като член на тази военна организация България би трябвало да бъде все по-скептична относно даваните от НАТО гаранции за териториалната ни цялост и национална сигурност. Неглижираната от страна на правителствата импотентност на въоръжените ни сили за ефективна защита при опасност от югоизток, започва да граничи с национално предателство в този аспект. Едва ли е случайно отдръпването на Турция от ПРО- програмата на НАТО за изграждане на щит върху нейна територия срещу балистичните ракети на Иран. Ако подобна ракета успее да прелети над Турция, едва ли е нужно да се уточнява коя е следващата заплашена държава по географски признак.

Не е тайна, че в последните 10 г. Турция отбеляза огромен скок в своето икономическо развитие. По данни на авторитетни анализатори режимът на Ердоган е финансиран щедро със стотици милиарди долари от държави в района на Саудитския полуостров и други азиатски ислямски държави.

От дискусията на израелското посолство кристализира изводът, че сме свидетели на сериозен обрат в геополитическото положение и ролята на някои държави в театъра на действията в Близкия и Среден изток. Тъй като терористичната активност на радикалните ислямски терористични организации обаче е глобална, тази промяна се очаква да има и световен резонанс. България вече изпита ужаса от пренасянето на тероризма на своя територия с кървавия атентат в Бургас срещу израелски туристи. Въпреки, че самоличността на прекия извършител е потвърдена, както и неговите връзки с военизираната организация “Хизбула”, то все още не е ясно до каква степен организацията на терористичния атентат е била логистично подкрепена на местна почва. Специалистите са категорични, че групата, организирала атентата не би могла да се справи в България, без сериозна външна подкрепа. Биволъ разполага с данни, че в Бургаски регион и на територията на Слънчев бряг действат безнаказано резиденти на различни ислямистки организации и турски фундаменталисти. Подаваната информация за съществуването на подобни ядки, заплашващи националната ни сигурност неясно защо е съзнателно и нарочно игнорирана от специалните служби на ДАНС и външно разузнаване по време на правителството на ГЕРБ, преди и след терористичния акт. Положението по работа върху тези оперативни обекти не се е променило с идването на власт на коалицията БСП-ДПС. Определено може да се каже, че в момента България е отворена врата и свободна територия за резидентура на всякакви радикални ислямистки, или терористични групи, които използват нашата територия за инвазия в ЕС.

Заради дистанцирането на двете държави от няколко години насам, България пое част от туристическия поток на израелски туристи, които се пренасочиха от турските морски курорти към нашето Черноморие. Именно такава група стана мишена на бомбената атака на летище Сарафово, което на свой ред доведе до стъписване и отлив на туристите, след първоначалния бум. Терористичният акт край Бургас изигра своята роля на психологически вододел в имиджа за страната ни, като едно сигурно и защитено от тероризъм място.

Според наблюдатели на процесите в Турция, непосилният бежански наплив към страната ни със сирийски и други ислямски бежанци е провокиран неофициално именно от турските власти, които осигуряват безпроблемен достъп и трафик на групите до българската граница. Достъпът на хилядите “бежанци” до вътрешността се подпомага и от безсилието на родните гранични служби да спрат ефективно нелегалния човешки трафик. След като се оказа, че според подписаните спогодби България трябва да поеме на своя територия целия бежански поток от Близкия и Среден изток към ЕС, в скоро време се очаква обществото ни да изпадне в колапс от непропорционално големия брой на мюсюлмански имигранти. Свидетели сме на масовата безотговорност на управляващите по този взривоопасен пролем и кумулативния ефект, който ще се отрази на демографията, икономиката и туризма ни.

Думите на посланик Камиса Раз идват в момент, когато от власт в България падна едно правителство силно доминирано от протурската партия ДПС и нейни депутати, причинили тежка банкова и политическа криза. Финансовите, политически и икономически връзки със Саудитския регион на субектите наложили в страната плутократичен режим от олигархичен вид, все още тънат в сферата на непрозрачността за българското общество.

]]>
Биволъ Thu, 24 Jul 2014 13:59:51 +0000

No comments:

Post a Comment

за мен съдържанието на страницата

СТРАХОТЕН САИТ ЗА БЕЗПЛАТНИ РЕКЛАМИ

PERFECT TIMING AND POSITIONING Just launched. Get in before the masses. Earn thousands weekly!

Your SEO optimized title page contents