ПОЛИТИЧЕСКИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ : Банковата криза предизвика разместване за 2.4 млрд. лв.

Tuesday, August 26, 2014

Банковата криза предизвика разместване за 2.4 млрд. лв.

Ефектът от създадената в края на юни паника около Корпоративна търговска банка (КТБ) и Първа инвестиционна банка (ПИБ) се е пренесъл и в следващия месец. Паричната статистика на БНБ показва, че голяма част от изтеглените в паниката депозити отново са в трезорите на банките, но динамиката при паричните агрегати остава висока. Запазва се и тенденцията от юни за прехвърляне на левови депозити в еврови разплащателни сметки, причината за което също може да се намери в създаденото напрежение.

Динамика на парите

Данните на централната банка показват, че така наречените квазипари (разликата между широките пари М3 и тесните М1, които обхващат основно депозитите) са намалели с още 502 млн. лв., след като през юни се свиха с 1.9 млрд. лв. Основното намалението е при депозитите с договорен матуритет до 2 години - с 690 млн. лв. През юни спадът надхвърли 1.65 млрд. лв. В същото време тесните пари М1 (разплащателните сметки плюс парите извън банките) са нараснали с над 1 млрд. лв. Овърнайт депозитите са се увеличили с 880 млн. лв. за един месец, а банкнотите и монетите са се увеличили с близо 160 млн. лв. Ръстът при тях обаче е характерен за летните месеци заради по-голямото търсене покрай туристическите пътувания от чужденци.

Статистиката показва, че общо през юни и юли срочните депозити са намалели с близо 2.4 млрд. лв. Тази сума или е насочена към други банки и е под формата на овърнайт депозити, или е изтеглена физически от финансовите институции и парите се държат кеш от хората и бизнеса. За два месеца парите извън банките са се увеличили с 574 млн. лв.

Превалутиране

Друга интересна тенденция, която също започна през юни, е превалутирането. Вероятно несигурността около банковите сътресения и спекулациите за стабилността на валутния борд е накарала вложителите да заложат на еврото вместо на лева. През юли по разплащателните сметки е постъпила равностойността на 503 млн. лв., но в евро. През юни сумата достигна 515 млн. лв. Вижда се също, че увеличението на евровите срочни депозити е с над 204 млн. лв. през юли при близо 350 млн. лв. месец по-рано. Статистиката отчита и спад от над 300 млн. лв. при левовите влогове.
Числата в отчета на БНБ показват, че през юни от банковата система бяха изтеглени 1 млрд. лв., докато през юли вече виждаме, че сумата по депозитните сметки е възстановена и дори влоговете растат с 370 млн. лв. при месечно сравнение.


    В К КАПИТАЛ  Георги Желязков

    No comments:

    Post a Comment

    за мен съдържанието на страницата

    СТРАХОТЕН САИТ ЗА БЕЗПЛАТНИ РЕКЛАМИ

    PERFECT TIMING AND POSITIONING Just launched. Get in before the masses. Earn thousands weekly!

    Your SEO optimized title page contents