ПОЛИТИЧЕСКИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ : БАН срещу Европейската комисия и МВФ за минималните прагове

Tuesday, August 26, 2014

БАН срещу Европейската комисия и МВФ за минималните прагове

Минималните осигурителни прагове са тежест за бизнеса, но защитават работещите, гласи изследване на БАН и ЕСТАТ за влиянието на минималните осигурителни доходи (МОД), поръчано през януари от министерството на труда. Според авторите му в него са анкетирани 2525 работодатели и 3500 работници.

Кризата е само удобно оправдание
Над 44% от работодателите смятат, че механизмът на праговете е бил неадекватен в периода 2009 - 2013 г. (по време на кризата), като в сравнение с предишния период (2003 - 2008 г.) негативните мнения са се увеличили. По-голямата част от бизнеса смята, че системата с минималните прагове увеличава недекларираната заетост. Според изследването 12% от работодателите са заявили, че преназначават служители на длъжности с по-ниски прагове, 23% - на непълно работно време, 14% предлагат фиктивни договори (и доплащане на ръка), а 4% директно признават, че наемат работници без трудови договори. По оценки на самия бизнес  тези проценти вероятно са двойно по-високи.

Въпреки че определя като разбираемо негативното отношение на работодателите заради нарасналите разходи за труд, ръководителят на изследването Емилия Ченгелова от БАН хвърля изцяло върху тях проблема с т.нар. сива заетост, защото кризата им е послужила като "удобно оправдание за преминаването в сивия сектор". "Работодателите са в състояние да открият вратички във всеки член на законодателството, които им позволят да го заобиколят. Това е характерно за тях", обобщи Ченгелова.

Другите не разбират
За разлика от други изследвания и повечето експертни мнения за екипа на БАН ръстът на минималните прагове не е фактор за увеличаването на младежката безработица и за освобождаване на нискоквалифицирани работници (виж друг анализ на стр. 8). ЕК също на два пъти предупреди за такива последици от нарастването им, подобни препоръки изрази и МВФ.
Представяйки изследването, Ченгелова заяви, че с него тези притеснения се опровергават, тъй като според "анализа" праговете не само нямат негативни ефекти, но защитават правата на хората, полагащи нискоквалифициран труд, допринасят за спазване на трудовото и осигурителното законодателство, както и за коректното заплащане на труда на наетите и начисляването на осигуровки върху реалните възнаграждения.



В К  КАПИТАЛГеорги Желязков

No comments:

Post a Comment

за мен съдържанието на страницата

СТРАХОТЕН САИТ ЗА БЕЗПЛАТНИ РЕКЛАМИ

PERFECT TIMING AND POSITIONING Just launched. Get in before the masses. Earn thousands weekly!

Your SEO optimized title page contents