ПОЛИТИЧЕСКИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ : Безцензурната коалицияБареков и Христо Ковачки сключиха брак по сметка, кой е обаче сватът?

Saturday, August 23, 2014

Безцензурната коалицияБареков и Христо Ковачки сключиха брак по сметка, кой е обаче сватът?


Председателят на ЛИДЕР Кънчо Филипов (втория отдясно) се присъедини към партията на Бареков час преди коалицията ББЦ да се регистрира в ЦИК
© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА



След като КТБ вече няма как да е спонсор, първият логичен зад всеки политически ход на Николай Бареков въпрос е кой е заместил Цветан Василев. Особено ако новият коалиционен партньор доскоро беше по-скоро враг.

Само до преди три месеца бизнесменът Христо Ковачки беше за Николай Бареков "олигарх", който "не си плаща осигуровките и не дава заплати на работниците си с месеци". "Какво социално има в една социална партия, която разчита на един олигарх, който три месеца преди изборите не е дал заплати на работниците си, след което им казва, че ще им даде по 100 лв., ако гласуват за определена партия", възкликна Бареков. Похвали се, че самоковският бизнесмен бил при него и си предлагал услугите партията му да влезе в коалиция с неговата за европейските избори, но Бареков го изгонил. "Казах му, че дори няма да вляза в неговите заводи", заяви бившия телевизионен водещ и отправи обвинение към Ковачки, че купува гласове за БСП от собствените си работници. Лидерът на "България без цензура" (ББЦ) се зарече, че когато спечели изборите, на Ковачки ще му бъдат отнети всички мини в полза на държавата". Малко преди това при първото си участие на частичните кметски избори в пернишкото с. Богданов дол в средата на март председателят на новосформираната ББЦ обвини самоковския бизнесмен в сделка с вече бившия лидер на БСП Сергей Станишев и съпругата му Моника за получаването на обществена поръчка срещу осигуряването на 50 хил. гласа. "Искам да ги попитам двамата – обещавали ли са пари срещу гласове", запита тогава Бареков.

Не обичам/обичам

От тази седмица обаче в отношението на бившия телевизионен водещ към партията на Ковачки настъпи радикален обрат. В понеделник лидерите на двете формации Николай Бареков и Кънчо Филипов подписаха коалиционно споразумение за съвместно явяване на парламентарните избори на 5 октомври. Прегръдката между формацията на "олигарха" (по Бареков) и бившия телевизионен водещ стана символично на 18 август – Деня на миньора, и само час преди коалицията ББЦ да внесе в ЦИК документите си за регистрация за участие във вота. При присъединяването на ЛИДЕР към партията на Бареков и другите две бутикови формации от обединението ББЦ – Земеделски народен съюз и движение "Гергьовден", се оказа, че бившия телевизионен водещ вече вижда допирни точки между неговата партия и тази на "олигарха". Като пример Бареков посочи именно частичните кметски избори в Богданов дол. "Подкрепеният от "България без цензура" кандидат спечели в оспорвана битка с ГЕРБ и ДПС, и то защото формацията застана на страната на миньорите", каза Бареков. И посочи енергетиката, земеделието и туризма сред допирните точки между двете партии. Другият аргумент за партньорството, посочен от заместника му Росен Петров, пък беше "грижата за работещата класа". "В политиката има и любов, има и сметка. Но тук става дума за една принципна коалиция", обобщи философски накрая Бареков.

В случая с набързо сформираната коалиция в 12 без 5 между ББЦ и ЛИДЕР обаче едва ли става въпрос за любов, а още по-малко за принципи. За вероятността от подобен съюз се говореше още преди европейските избори, но той така и не се случи поради често менящите се позиции на Бареков в кое политическо пространство да се ситуира новата му формация. Първоначално бившият телевизионен водещ се изживяваше като християндемократ. Заявяваше, че иска да обединява десноцентристките партии, и отправяше оферти към партиите от Реформаторския блок и най-вече към СДС. Покрай европейските избори обаче сформира коалиция с ВМРО с идеята да привлича гласове на националистите. След като стана евродепутат, почти обяви на търг евродепутатското си място, като заяви, че ще може да се присъедини както към фракцията на ЕНП, така и към либералите или консерваторите в зависимост от това коя от тях ще му предложи заместник председателско място в групата си. В крайна сметка акостира при консерваторите, които приеха условията му. След раздялата си с ВМРО Бареков обяви, че ще прави "голям центристки блок" за изборите, и започна разговори с НДСВ за съвместно участие на парламентарния вот. Те обаче бързо се провалиха.
Неофициално от формацията на Антония Първанова твърдят, че при разговорите от ББЦ им предложили водаческото място в три листи, основно в неизбираемите смесени региони, между които Силистра и Разград. А третото – в Добрич с условието царската формация да поеме финансовите разходи по кампанията за кандидатите си. От НДСВ намекват и че, преди да започнат официалните разговори с ББЦ, от партията на Бареков са сондирали членове на движението да се присъединят към коалицията в лично качество. В крайна сметка НДСВ се регистрира самостоятелно за участие във вота, а Бареков прибра под крилото си Партията на българските жени на Весела Драганова, която през 2001 г. беше мандатоносител на царската формация.



Разводите на Бареков

От ВМРО пък обясниха разтрогването на брака си с ББЦ с няколко аргумента. Единият е опитът на Бареков да окаже натиск върху зам.-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки да напусне евродепутатското си място. От централата на формацията разказаха, че първоначалното спиране на приемането на Джамбазки в групата на европейските консерватори и реформатори е станало чрез изпратен до централата в Лондон анонимен мейл с донос, че в България срещу него вървят две съдебни дела за негови изказвания срещу гей браковете и ромите. А впоследствие Бареков два пъти отказвал да внесе писмена гаранция за Джамбазки, каквато се изисква, за да бъде приет той за член на фракцията на консерваторите. Бившият телевизионен водещ направил това едва на третото, последно възможно заседание и след заплахата, че Джамбазки има оферти да се присъедини към групата на Европейската народна партия или към националистите на Марин льо Пен.

Между другото преди развалянето на съюза с ВМРО Бареков сондира сегашния партньор на Красимир Каракачанов – Валери Симеонов, лидер на Националния фронт за спасение на България (НФСБ), за евентуално присъединяване към ББЦ, което за ВМРО също било знак, че Бареков иска да развали партньорството си с тях.

Другият им мотив е подозрението за завой на бившия телевизионен водещ към ДПС и по-специално към бившия депутат от формацията и неуспял председател на ДАНС Делян Пеевски след скандалите и последвалия разрив между него и тогавашния благодетел на Бареков банкера Цветан Василев. От ВМРО не казаха това официално при напускането си, но споделят казаното в прав текст от бившия заместник на Бареков в ББЦ Ангел Славчев. "Бареков е само формалният лидер на тази партия, а истинският се казва Делян Пеевски. Заявявам това съвсем отговорно", каза той в отвореното писмо, след като напусна формацията на бившия телевизионен водещ.

За топлите отношения между Ковачки и ДПС се знае отдавна. А за тези с Делян Пеевски пък първо се заговори покрай апетитите на бившия депутат от движението да приватизира Общинска банка първо чрез изкупуването на дела на фирмите на Ковачки в нея. Другата причина за съюза на ЛИДЕР с партията на Бареков е, че формацията на самоковския бизнесмен остана без политически партньор за изборите, след като получи отказ да се присъедини към коалицията на БСП – "Лява България". Според социалистите, защото партията имала малко гласове. ЛИДЕР не се яви на евровота, но по време на кампанията гръмна скандалът с мини "Бобов дол" след излъчен запис, от който стана ясно, че ръководството на мината принуждава работниците си да гласуват за листата на БСП.

Сметката

По тези причини съюзът между Бареков и Ковачки изглежда като брак по сметка. Между другото това не е първото съдружие между двамата. През 2007 г. Бареков влезе в инициативен комитет, който трябваше да наблюдава какво се случва в смесеното дружество на община Карлово с инвеститор, който трябваше да изгражда голф игрище в с. Баня. Тогава общината участваше в него чрез апортна вноска, а за инвеститор беше избрана фирмата на Ковачки "Баня голф енд спа резорт". Тя спечели в състезание с още две фирми - "Роуз вали инвестмънтс", която е дъщерна компания на "Сигма кепитал", управлявана от Георги Велчев, брат на бившия финансов министър от НДСВ Милен Велчев, и дружеството "Баня голф и СПА ризорт" . А неофициално съмненията за инициативния комитет бяха, че целта на създаването му е чрез него да се оказва натиск в полза на един от тримата кандидати.

Сега едно от обясненията за съюза Бареков - Ковачки е свързано с възможността, ако вкара депутати в парламента, самоковският бизнесмен да си осигури по-директни политически протекции за икономическите си интереси.

Другото подозрение е, че целта на пожарно сформираната коалиция е да бъде параван за прикриването на евентуалното неформално участие на ДПС в следващото управление на ГЕРБ - да бъде новата, но по-послушна и приемлива "Атака".

Има обаче и още едно обяснение – влизането на повече партии в парламента ще отнеме възможността формацията на Бойко Борисов да спечели пълно мнозинство в парламента. От резултатите на ЛИДЕР на предходни избори се вижда, че спечелените от партията гласове са близки до тези на ВМРО. На последния вот миналата година ЛИДЕР има 61 482 гласа, а ВМРО - 66 803, което означава че обединението има шансове да влезе в следващия парламент. А ако в новото Народно събрание влязат и реформаторите, патриотичния съюз на Красимир Каракачанов и Валери Симеонов и АБВ на бившия президент Георги Първанов, на Бойко Борисов може да му се наложи да управлява не с един, а с двама партньори, което ще го постави в далеч по-сложна ситуация



в  к  капитал  Велина Господинова

No comments:

Post a Comment

за мен съдържанието на страницата

СТРАХОТЕН САИТ ЗА БЕЗПЛАТНИ РЕКЛАМИ

PERFECT TIMING AND POSITIONING Just launched. Get in before the masses. Earn thousands weekly!

Your SEO optimized title page contents