ПОЛИТИЧЕСКИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ : Нищо лично. Просто бизнес

Saturday, August 30, 2014

Нищо лично. Просто бизнес

Финансови въпроси провалиха преговорите между реформаторите и зелените за съвместно участие в изборите


"Ако след парламентарните избори влезем в правителството, ще има зам.-министри, шефове на агенции... Така че си помислете добре." Това бил един от последните аргументи, с които преговарящият екип на Реформаторския блок (РБ) се опитал да убеди представителите на "Зелените" да продължат преговорите за съвместно участие на парламентарните избори малко преди съпредседателят на формацията Борислав Сандов и още двама от ръководството да напуснат срещата във вторник. Прекратяването на разговорите сложи окончателно край на възможността "Зелените" да участват на парламентарния вот като коалиционни партньори на реформаторите. А от начина, по който стана това – чрез шумен скандал, изглежда, че това ще е и краят на дългогодишните приятелски отношения между част от партиите от десния съюз, като ДСБ например и "Зелените", които през годините се развиваха на приливи и отливи. Идея за партньорство между "Синята коалиция" и "Зелените" имаше още преди изборите през 2009 г., но до съюз не се стигна. При сформирането на РБ миналата година "Зелените" бяха една от формациите, които участваха в създаването му. Заради вътрешно разделение по въпроса дали да подпишат споразумението за РБ те напуснаха политическия съюз, като обаче си оставиха вратичка да се включат отново в него за парламентарните избори.

В случая с провала на преговорите сега най-жалкото е, че разривът става не заради принципи, от които едната страна не може да отстъпи, а другата – не може да приеме, а за пари. Точно по тази причина и скандалът между тях от тази седмица изглежда грозен, а отношенията им окончателно скъсани.

Проблемът с набирането на средства за предизборна кампания е най-голям при по-малките партии, които не получават държавна субсидия. В случая с РБ от петте формации, които са вътре, само две вземат средства от държавата – формацията на Меглена Кунева – ДБГ, и СДС, които на последните избори спечелиха над 1%. ДСБ не получава субсидия, защото се яви на вота в коалиция с Българския демократичен форум. Средства от държавата не получават и "Зелените". Другият проблем е, че в случая с РБ, който засега според социологическите проучвания има между 6 и 7%, много трудно може да се гарантира избираемо място, защото може да се окаже, че част от регионите са нулеви, т.е. да не излъчат депутат.

Как се стигна дотук

До скандала се стигна, след като преди около петнайсетина дни от РБ потърсили "Зелените" с предложение за разговори за съвместно участие на парламентарните избори. След проведена анкета сред около стотина членове на "Зелените" дали да се явят самостоятелно на изборите, или да започнат преговори с РБ за влизане в десния съюз 55% подкрепили провеждането на разговори срещу 45%, дали гласа си за самостоятелно участие във вота. "Зелените" поставиха пет условия пред блока, сред които: да се отстоява забраната за използване на ГМО в земеделието, да се запази забраната за проучване за шистов нефт и газ, да не се допуска изграждането на ядрени мощности. Първата среща между РБ и "Зелените" се проведе на 13 август, след която стана ясно, че по-голямата част от условията, които зелените наричат "демаркационна линия", се приемат от реформаторите. Проблемите между преговарящите възникнаха, когато започнаха да уточняват депутатските места и финансовите параметри при участието на зелените в блока. Първоначално от "Зелените" са поискали техни кандидати да бъдат поставени на две избираеми места в листите, но от преговарящия екип на реформаторите са им предложили едно второ място в 24-ти МИР - София, където блокът има потенциал да вкара повече народни представители освен водачите. Другото предложение е било за водач на листата на един от трите района – Ловеч, Видин и Кюстендил, които обаче не са силни за реформаторите.

Заедно с това за покриването на разходите за предизборната кампания "Зелените" трябвало да внесат между 100 и 140 хил. лв в общия предизборен щаб. В сумата се включвала освен вноската в общия предизборен щаб и определена сума за всеки кандидат на челно или избираемо място в листата. Като зелените изчисляват, че за второто място в София, което е потенциално избираемо, трябва да дадат 70 хил. лв. като "лична вноска". Водаческото място в един от предложените им три региона пък се изчислява на около 25 хил. лв. Стойността на вноската на "Зелените" в предизборната кампания се изчислявала на базата на тежестта на гласовете на "Зелените" спрямо останалите формации от блока от последните парламентарни избори. За "Зелените" тази тежест била 8%.

От формацията твърдят, че те са били склонни да платят тази сума за кампанията, и това, което взривило преговорите, бил начинът на разпределение на евентуалната държавна субсидия. Според "Зелените" реформаторите им предложили те да получават 1.7% от субсидията, което според изчисленията им на база на евентуално спечелени 15-20 депутатски места е някъде около 50-60 хил. лв на година. "Зелените" считат този подход на разпределение на средствата за неправилен, защото не отговаря на тежестта от 8%, с които те трябва да участват във финансирането на кампанията. По тази причина във вторник "Зелените" напуснаха преговорите. А ден по-късно излязоха с декларация, в която заявиха, че "няма да участват в търговия с народни представители и покупко-продажба на депутатски места".
 



Отговорът на реформаторите

Главният секретар на СДС Филип Кирев, който участваше активно в преговорите, включително и при фаталния последен разговор, отказа да коментира обвиненията на "Зелените". "Както всички коалиции и РБ трябва да осигури съответния бюджет за предизборната кампания. Той не е тайна, защото се отчита след това пред Сметната палата", каза Кирев. Според него изнесените суми в публичното пространство са "интерпретации" на "Зелените" и не отговарят на истината. Кирев добави и че при определянето на сумите, с които дадена формация участва във финансирането на кампанията, се вземат под внимание различни фактори. Тежестта на дадена партия в РБ например се определяла на база на гласовете, получени от съответната формация на предходните парламентарни избори, както и от социологически проучвания за подкрепата за нея към момента. Кирев е категоричен, че тежестта на "Зелените" от 8% е била определена от самите тях. Освен това според него вноската за кампанията зависи и от броя на формациите, които са в РБ. За парламентарните избори към политическия съюз се присъединиха още две партии – Християндемократическа партия на България и Българска нова демокрация.

"В бюджета има и част, която е собствен принос и отива за отпечатване на предизборни материали и други прояви на съответния кандидат в кампанията", уточни той. Освен това било предвидено и ако някои дейности съответната партия може да си ги осигури сама, сумата да бъде приспадната от вноската. Така според него може да се окаже, че средствата на "Зелените" в кампанията са между 105 и 165 хил. лв. А по повод разпределението на държавната субсидия уточни, че няма как партиите в една коалиция да са абсолютно равнопоставени. Това според него също зависело от броя на формациите в обединението и от броя на депутатите. Даде пример със СДС, като каза, че разпределението за формацията е между 12% и 16%.

Подозренията на зелените

Към недоволството от начина на разпределение на субсидията "Зелените" прибавят и несигурността на потенциалното второ избираемо място в София. "Нямаме сигурност, че кандидатът ни ще влезе в парламента, защото може да бъде изместен чрез преференциалния вот, въпреки че от блока твърдят, че имат договорка този път да не се използва масово преференцията", казват от ръководството на зелените. В парламентарните избори първият в листата може да бъде сменен изключително трудно, но с втория това не е така. Другото им притеснение е, че животът на следващия парламент също може да е кратък и така те няма да могат да си върнат средствата, вложени в предизборната кампания, от държавната субсидия. От ръководството на "Зелените" са на мнение и, че при преговорите от РБ са се опитали да им извият ръцете. Основание за това им давал начинът, по който са започнали разговорите. "Първоначално от РБ се опитаха да протакат, като поискаха време, за да обсъдят нашите пет условия, с надеждата, че така ще пропуснем срока за регистрация в ЦИК за участие в изборите. Реалните преговори започнаха едва тогава, когато ние се регистрирахме", казват от ръководството на "Зелените". След това от РБ побързаха за обявят и че меморандумът по петте условия на "Зелените" е едва ли не подписан, докато все още имало детайли, които не били съвсем изчистени.

Кой какво губи

Каквато и обаче да е причината за разрива губещи от това са и двете формации. Самостоятелното участие на "Зелените" в изборите няма да им донесе депутатско място, защото на последните парламентарни избори те получиха малко под 1% от гласовете. Ако сега не спечелят повече, няма да получават и държавна субсидия, с която да поддържат партията си. Със скандалите, които предизвикаха с реформаторите, те ще затвърдят и имиджа си на леко несериозна партия, която не знае какво точно иска и с която трудно може да се партнира.

От скандала губят и реформаторите. Колкото и малко да изглеждат 27-те хиляди гласа на "Зелените" от последните парламентарни избори, те все пак прибавят депутатско място за реформаторите. По-важното обаче, че зад зелените все пак стои, макар и малко, но реална подкрепа, за разлика от последните коалиционни придобивки на Реформаторския блок. С тази подкрепа РБ щяха да затвърдят имиджа си на носител на новото и модерното в политиката. Освен това повече от половината привърженици на "Зелените" са симпатизанти и на РБ и сега те ще са раздвоени за коя от двете формации да гласуват. И не на последно място – с провала на преговорите РБ губи един важен канал – този на протестиращите, а зелените винаги са би основен двигател сред тях. Тепърва пък ще се калкулира какви поражения ще нанесе на блока осветляването на начина на финансирането на предизборната кампания.

вк  капитал Велина Господинова

No comments:

Post a Comment

за мен съдържанието на страницата

СТРАХОТЕН САИТ ЗА БЕЗПЛАТНИ РЕКЛАМИ

PERFECT TIMING AND POSITIONING Just launched. Get in before the masses. Earn thousands weekly!

Your SEO optimized title page contents