ПОЛИТИЧЕСКИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ : "Южен поток България" спира възлагането на поръчки и сключването на договори (обновена)

Saturday, August 23, 2014

"Южен поток България" спира възлагането на поръчки и сключването на договори (обновена)


Фотограф: Надежда Чипева
Капитал



По препоръка на Европейската комисия "Южен поток България" АД спира възлагането на поръчки и сключването на договори, свързани със строителството на  газопровода "Южен поток" на територията на страната, заявиха в прессъобщение от дружество.

"В момента дружеството извършва дейности с подготвителен характер по реализацията на проекта при спазване на националното и европейското законодателство", гласи съобщението. "При строителството на газопровода "Южен поток България" АД се придържа към  принципа на прозрачност и отговорност  за съответствието на проекта с нормите на Европейския съюз", продължава то.

Дружеството припомня, че "Южен поток" е "глобален инфраструктурен проект за строеж на газопровода с мощност 63 млрд куб. м през Черно море до страните на Южна и Централна Европа с цел  диверсификация на маршрутите за експорт на природния газ и елиминиране на транзитните рискове". "Първите количества газ по "Южен поток" ще бъдат доставени в края на 2015 година. Пълното захранване на газопреносната мрежа ще бъде през 2018 година", заключва прессъобщението.

В сайта на БЕХ пък се появи съобщение, че холдингът "в качеството си на акционер в проектната компания "Южен поток – България" АД и в изпълнение на указанията на Министъра на икономиката и енергетиката уведоми с нарочно писмо ОАО "Газпром" и изпълнителните директори на "Южен поток – България" АД и предприе всички необходими действия за замразяване на дейностите по проекта "Южен поток" до окончателното изясняване на всички въпроси, свързани с процедурата по възлагане на договора за проектиране, доставка и строителство и в съответствие с изискванията на ЕК".

"Български енергиен холдинг" ЕАД оказва и ще оказва пълно съдействие на ЕК в качеството си на съакционер в проекта "Южен поток", но не може еднолично да решава въпроси свързани с разкриването на информация представляваща търговска тайна. За действията си "Български енергиен холдинг" ЕАД своевременно е уведомил партньора си ОАО "Газпром", продължава съобщението.

По-рано днес Министерството на икономиката и енергетиката излезе със съобщение, че действията на ръководството на "Южен поток България" за увеличаване на капитала въпреки заповедта на енергийния министър в служебния кабинет Васил Щонов да се спре работа по проекта не защитават интересите на Български енергиен холдинг (БЕХ) в дружеството. Отминистерството заявиха, че възнамеряват да отнесат случая към правоохранителните органи.

В понеделник стана ясно, че ден след като министър Щонов разпорежда прекратяване по-нататъшни действия по проекта "Южен поток", ръководството на дружеството, в което БЕХ и "Газпром" държат по половината дялове, е подало заявление за увеличаване на капитала на дружеството 25 пъти до 397.6 млн. лева. Така съветът на директорите, който се състои от петима членове и всички решения трябва да се вземат единодушно, всъщност изпълнява решение на предишния енергиен министър Драгомир Стойнев от декември миналата година.

No comments:

Post a Comment

за мен съдържанието на страницата

СТРАХОТЕН САИТ ЗА БЕЗПЛАТНИ РЕКЛАМИ

PERFECT TIMING AND POSITIONING Just launched. Get in before the masses. Earn thousands weekly!

Your SEO optimized title page contents