ПОЛИТИЧЕСКИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ : Румен Овчаров: Корпоративно-олигархичното задкулисие управляваше през изминалата година

Saturday, August 23, 2014

Румен Овчаров: Корпоративно-олигархичното задкулисие управляваше през изминалата година


Румен Овчаров
Фотограф: Красимир Юскеселиев

Дневник



Румен Овчаров




Бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров днес обяви, че корпоративно-олигархичното задкулисие на практика е управлявало България през изминалата една година - тогава, когато би трябвало да управлява правителство с мандата на БСП. Той говори за сключените в последния момент договори с "Уестингхаус" и за "Южен поток", за служебния премиер Георги Близнашки и за състоянието на БСП. Публикуваме пълното интервю на Овчаров в сутрешния блок на "Нова телевизия" от агенция "Фокус".

Жега и в политическите централи, макар привидно това да не е така. Близнашки става мишена номер едно на БСП. Михаил Миков не е номиниран от Софийската организация за водач на някои от избирателните райони в София. Какво става на "Позитано" и на само? Румен Овчаров, добро утро. С БСП започваме, след това и към "Уестингхаус", "Южен поток", вашите критики към бившия енергиен министър и ваш съратник в БСП. Близнашки ли е мишена номер едно на БСП за предстоящите избори, настоящия служебен министър? 

- Не, разбира се. Не бива да четете така дословно всички заглавия във вестниците. Но това, че служебното правителство очевидно трябва да бъде наблюдавано, тъй като президентът му възложи прекалено амбициозни задачи, трябва да бъде направено и си мисля, че е съвсем правилно БСП да следи какво прави това служебно правителство.

Вашето лично отношение към доскорошния ви съпартиец Близнашки и служебен премиер? 

- Аз онзи ден на градската конференция се пошегувах, че сигурно е време и аз, и Ани Анева, които сме други двама бивши председатели на градския съвет, да направим нещо, за да ни поизключат и нас от партията, за да станем хора, така да се каже.

Мисля, че доста понаправихте през годините, но още не сте изключен. 
- Да, за да станем хора. Така че успех пожелавам на Георги Близнашки, все пак има една изключително отговорна функция.

Лош вкус в устата има ли като човек, който е бил критикуван, включително и от Близнашки по време на протести, не в лично качество, разбира се, а като БСП и от протестите, и от желанието да има референдум и нежеланието на БСП в тази една година да има?
- Не, не бих казал лош вкус. БСП е уникална партия, аз и друг път съм го казвал, в която, може да звучи грубичко, но старите предатели след известен период от време се превръщат в нови лица. Не мисля, че сега е точно този случай, но ни сме търпеливи хора.

Опозиция ли е софийската организация на БСП и на новото ръководство на партията, каквато беше през годините и на старото? 
- Не, не е била опозиция.

Но пък критична. 
- Това, че софийската организация си позволява да има мнения, които се различават от това на ръководството на партията, според мен не е лошо. Не случайно софийската организация беше и тази организация, която поиска и даде началото на промяната в БСП.

Но защо не го номинирахте Михаил Миков? Ще бъде ли номиниран? 
- Той е номиниран в столичните райони. Това, че не е класиран на първо място…

А защо не е класиран на първо място? 
 - Защото не е участвал в тази класация. Това е класация за участниците след водача на листата.

Ново ли е ръководството на БСП? Вижте и карикатурата на Комарницки от последна страница на в. "Сега" – "Ти ще ми кажеш как се пишат леви листи". 
- Вижте, това е прочитът на промяната, образно казано, кой как я вижда.

Вие виждате ли я? Има ли я? 
- Аз я виждах по малко по-различен начин. Аз я виждах промяна в две посоки, ако, разбира се, искаме да кажем нещо ново, нещо сериозно на обществото и да отидем на изборите пред избирателите. Промяната я виждах посока истината за това какво се е случило и отговорност за това кой е довел до тази истина.

Хайде сега за истината, че тя прави хората свободни. Истината за това, което стана в БСП, истината за взаимоотношенията с ДПС, истината за разрива между двете партии. Тя някъде там ли се корени? Истината за разрива между Делян Пеевски и Цветан Василев, истината за "Южен поток". 
- Не, не, тук много…

Конспирация ли има?

- Много сюжети забъркахме в едно /…/.

Нямат ли общо? 
- Макар че те са индиректно, разбира се, свързани. Тъй като тези неща се случваха през изминалата една година и с до голяма степен резултат от връзките в управлението на страната.

И за тези връзки? 
- Истината е елементарна и аз бих я казала така – корпоративно-олигархичното задкулисие на практика управляваше България през изминалата една година. Тогава, когато би трябвало да управлява правителство с мандата на БСП. Тоест едно правителство, националното спасение, както беше обявено правителството на Пламен Орешарски, формално се превърна в правителство на една двойна коалиция – БСП – ДПС. Практически и фактически беше правителство на тройна коалиция, в която БСП беше третата по важност политическа сила.

Сега това твърдение да се опитаме да го уплътним с факти и имена. 
- Не, няма да уплътняваме нищо нито с факти, нито с имена.

Защо? 

- Защото е достатъчно ясно казано. Тъжната истина е, че се оказа, че освен това, както го казах - корпоративно-олигархичното задкулисие, има едно геополитико-политическо, така да се каже, задкулисие, което също дърпа доста здраво конците на българските политически мъже.

От коя посока на кой мъж? 
- Като стигнем да втората тема, вече ще можем да поговорим и по-подробно.

Да стигнем, защото натам отиваме. 
- Ами то е ясно, подписаният в последната секунда договор с "Уестингхаус" показва, че…

За изглаждане на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй".
- Да.

Какво ни говори това? 
- Това ни говори, че когато се намесват определени външни фактори, в България правилата а и законите също престават да работят.

Как са намесени и кои са тези фактори? В какво обвинявате бившия енергиен министър? 

- Не него директно, той просто е изпълнителят, който в крайна сметка ще се окаже на топа на устата, образно казано. Той обаче прави това не защото сам е решил така, той просто изпълнява роля, която на него му е възложена.

Кой го реши? 
- Тези задкулисни кръгове, за които говоря.

Кой в лично качество, името, човекът? Кръгът от колко души? 
- Името, човекът, всичкото това е вече въпрос на други разследвания.

Разследвания?
- Така мисля – когато се поемат такива сериозни ангажименти, те трябва да бъдат разследвани.

Разследвани от прокуратурата?
- Има си органи. Всяка една държава има органи…

"Уестингхаус" трябва да отиде в ръцете на прокуратурата, така ли? Или всичко около "Уестингхаус" ?
- Има закон в България. Когато започнем да говорим за "Уестингхаус", трябва да започнем оттам – какъв е основният /…/, не да коментираме реакторът е най-безопасният, защото очевидно не е такъв. Дали самият договор има проблеми – има, но основният проблем е в това – България има закон за това как се изграждат нови енергийни мощности. Този закон не е спазен.

Драгомир Стойнев казва: "Не обвързваме България с нищо. Началото, което е дадено, при нас пада в ръцете на следващи правителства и трябва да бъдат изпълнени много, много условия, за да можем да се обвържем.
- Много пъти съм ходил по студиа през последните 15-16 години и съм обяснявал на ей такива хора, които обясняват, че не е подписано нищо. Нали си спомняте, че 1999 г. Иван Костов обясняваше, че Надежда Михайлова е подписала нищо за 1-ви до 4-ти блок в АЕЦ "Козлодуй". После пък Меглена Кунева ни обясняваше, че със затварянето на глава "Енергетика" ние пак не сме поели окончателен ангажимент, но ще продължим да говорим.

Ангажимент към кой е поел Драгомир Стойнев или човекът, който, както твърдите, го е накарал да си сложи подписа?

- Само още една дума – и много пъти оправдавахме тези, т.нар. нищо незначещи подписи с цивилизационен избор. Такъв цивилизационен избор бяха подписаните договори от Иван Костов 2001 г. с американската компания "Ей И Ес" и "Ентърджи" за "Марица–изток 1" и "Марица–изток 3". Цивилизационен беше изборът и за затварянето на глава "Енергетика". Въпросът е, че това става с нарушаване на националния интерес на страната.

Как точно в случая с "Уестингхаус"? И кой е човекът, който е накарал Стойнев, ако не той еднолично, да сложи подписа си под документ, който… ?
- Ще извикате самият г-н Стойнев, той си позволи да го каже публично кои са хората на "Позитано", които са разговаряли с "Уестингхаус" и са поемали ангажименти. Дано събере смелост да го каже и тук във вашето студио.

Какво е казал?
- Каза с кого на "Позитано" са се срещали представителите на американската компания.

Къде го е казал? 

- На съвета по енергетика.

Това не е казано публично? 
- Не, на съвета по енергетика към Националния съвет на БСП.

Че е имало хора от "Позитано", които са го накарали… 

- Да, които са се срещали с "Уестингхаус" и, така да се каже, са…

Тези хора би трябвало да са на високи позиции, за да могат да накарат един министър на енергетиката… 
- Естествено, едва ли е някой от община Брезово примерно.

От ръководството, предишното ли?
- Сигурно.

Сергей Станишев ли е той?
 - Не, не, тези…

Няма да мине номерът с изреждане на имена ми казвате. 
- Това ви казвам.

Да опитаме по друг начин?
- Не, няма смисъл, недейте. Губим времето на зрителите.

Каква щета ще понесе България заради това? 
- То тук може да преминем и към "Южен поток". Когато в един такъв огромен инвестиционен проект, не чуеш нищо за вътрешна норма за възвращаемост, нетна начална стойност, за осреднена цена за целия проект и други такива икономически параметри, а слушаш едни абра-кадабри като това е най-добрият, най-хубавият, най-безопасният, ей такива неща, които не могат да бъдат количествено доказани, то става ясно, че този проект се реализира не защото е икономически доказан, а защото се реализира по някакви политически съображение. Между другото същият случай с "Южен поток" и там не знаем за колко време ще се върне инвестицията…

Какви биха били политическите съображения на БСП да даде в ръцете на "Уестингхаус" изграждане на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"? Какви биха били?
- Не на БСП. БСП, както видяхте, се разграничи онзи ден на пленума от…

Не знаели били, стана ясно. 
- Не че не знаели били, а че не приемат подобен начин на обвързване на партията и на страната с подобни сделки.

Тогава кой? 

- Хората, които се ангажираха с това, аз вече говорих за това и които по този начин осигуряват, как да кажа, подкрепата на "големия бял брат".

"Големият бял брат", ама в случая БСП е накарано от друга политическа сила…? 
- Не, не.

Натисната от друга политическа сила или не?
- Тази тема също прозвуча на пленума, но тя не е сериозна.

И няма да кажете кой е човекът от БСП, който уплътнява политически подкрепата на "големия бял брат"? 
- Няма нужда да ми задавете един въпрос 14 пъти, както е правил един ваш колега.

За съжаление не стигнах и до 5, но понеже времето тече, да преминем наистина към "Южен поток". Това, което е направил бившият вече регионален министър, разрешително за строеж и за изграждане на "Южен поток", не в "12 без 5", а доколкото разбирам в "12 без 30 секунди", какво означава? 

- Отново ще кажа, аз не мога да вляза в законовите разпоредби и правен анализ на това, което е направено и дали то съответства на законодателството, но фактът, че се прави в последния момент, сам по себе си поражда определени съмнения. Факт е, че за "Южен поток" също няма тези икономически параметри, които характеризират всеки един голям инвестиционен проект, също поражда съмнение. Десетки пъти съм говорил, аз съм в началото на този проект и винаги съм смятал, че той е изключително изгоден за България. той и сега не е губещ за сравнение с "Уестингхаус", който може да се случи така че да бъде изключително губещ. И сега не може да бъде губещ. Въпросът е какво печели България освен геостратегическата позиция. Кои са икономическите параметри? Каква е цената на транзитната такса? Какво се случва с цената на самия проект? Как се избират строителите на този проект? Моята критика към ръководството на министерството през изминалите години, не само през изминалата една, е, че този консорциум, който ще изгражда, беше съставен по един изключително непрозрачен начин. Кой подбра фирмите?

Кой подбра фирмите? 

- Бойко Борисов и този същият консорциум после беше подкрепен от правителството, уж с мандата на БСП.

Четохте ли какво е казал Драгомир Стойнев, че заради съмнения в медиите, че някои от фирмите по "Южен поток" са били свързани с Делян Пеевски, затова били извадени?
- Първо – не са извадени и не ги е извадил той. Те просто прехвърлиха дяловете си на една от другите фирми, което съвсем не променя нещата.

Чакайте, това е признание, че Делян Пеевски има някакво участие в "Южен поток". 
- Вие сега откривате топлата вода.

Публично признание от човек, който е управлявал сектора в продължение на една година. 
- Публично може да е признание от този човек, но истината се знаеше доста отдавна.

Ама каква е истината? Че Делян Пеевски участва във фирмите по изграждане на "Южен поток"? 
- Не само че участва – и Делян Пеевски, и Цветан Василев са били фаворитите на Бойко Борисов, когато е съставял този консорциум. А тъжната истина е, че правителството с мандата на БСП не направи нищо, за да ги промени.

Защо не направи нищо правителството с мандата на БСП?
- Даже не самите фирмите… Направи прозрачен избора на тези фирми.

Защо не направи нищо БСП?
- Това вече не мога да ви отговоря аз. Очевидно не е имало желание, пък може би и интерес.

Или се връщаме в началото на разговора?
- Да.

Това ли е отговорът?
- Това е.

А защо ДПС И БСП тогава влошиха толкова сериозно взаимоотношенията си? Да не би темата за "Южен поток" да е в дъното на тези взаимоотношения и респективно тази война, която стана и публична между двете партии, да има нещо общо с войната между Делян Пеевски и Цветан Василев и тук, ако сложим и щипка "Южен поток", за да се изясним… 

- Да не забъркваме чак такава манджа, че ще стане такъв гювеч, от който никой после няма да може да разбере кои са му съставните части.

Той не е ли забъркан гювечът? 
- Чисто политически проблемът между БСП и ДПС не че не е съществувал, но той намери своя външен израз едва когато бившият председател на БСП Сергей Станишев въпреки катастрофалната загуба на изборите реши, че има морално право да поиска да бъде следващия министър-председател на България в т.нар. партийно отговорно правителство. Това вече в сянката на започналия конфликт между Делян Пеевски и Цветан Василев нямаше как да бъде позволено от ДПС. Това доведе до онази пресконференция на Лютви Местан, в която не срокът на правителствата, които той, така да се каже, вариантите за живота на правителството, които той направи, бяха страшни за БСП. Те знаеха за тези варианти, ръководството на партията имам предвид.

Били са изненадани. 
- Но те бяха изненадани и разочаровани от другото твърдение на Лютви Местан, че друг премиер в този парламент няма да има. И това беше моментът, от който нататък тръгна големият разрив.

Намерението на Станишев да довърши мандата на мястото на Орешарски?

- Да.

Категорично казвате, че такова намерение е имало?
- Да, това също е публична тайна и при това пред доста свидетели е правено това заявление.

Има ли път, макар че може би е странно точно вас да питам, БСП към ДПС за следващо управление? Има ли такъв път?
- Не, мисля, че този път към момента е изчерпан. Макар че миналият мандат на миналото правителство и взаимодействието между БСП и ДПС на един етап като че ли показваше, че тази идеологема за несъвместимостта като че ли беше преодоляна. Но в крайна сметка всичко отиде в такава посока, че не мисля, че следващия мандат БСП и ДПС могат да управляват заедно.

Вървим към финал. Един въпрос – клише, но все пак програма "Максимум пред БСП" на предстоящите избори, каква е? 
- Програмата "Максимум за БСП" е БСП да остане незаобиколим фактор в българската политика. Тоест без нея да не могат да бъдат вземани ключови и важни решения, включително и формиране на правителство.

Какво би означавало това като проценти и брой мандати?

- Трудно ми е да ги калкулирам до такава степен, но във всички случаи мандати в рамките на 70-80.

При по-малко?
- При по-малко от 50 мандата ситуацията ще бъде изключително тежка. Тъй като очевидно ще се управлява без наше участие, без зачитане гласа на опозицията, ще станем свидетели в известна степен на повторение на управлението на Бойко Борисов отреди 4 години – нихилизъм, грандоманщина, лична власт и т.н.

Вие в какви взаимоотношения сте с новия председател Михаил Миков? 
- Много нормални. Разговаряме с него. Аз му казах моето виждане за това как трябва да бъде направена тази промяна в БСП – малко по-рязко, малко по-атрактивно, за да се покаже тя, да има визия за нея пред гражданите. Той е привърженик на бавните стъпки, както каза: Няма да правим революция. Битката е по пътя, а не е бой последен. Въпросът е дали това е пътят.










No comments:

Post a Comment

за мен съдържанието на страницата

СТРАХОТЕН САИТ ЗА БЕЗПЛАТНИ РЕКЛАМИ

PERFECT TIMING AND POSITIONING Just launched. Get in before the masses. Earn thousands weekly!

Your SEO optimized title page contents